lørdag den 4. juni 2016

Tag kloakmesteren med på råd og kom rotter og klager i forkøbet


Skal du bygge nyt, renovere på privat grund eller bistå ved boligkøb bør du tænke kloakmesteren ind, som en del af dit team. Størstedelen af rotteanmeldelser skyldes nemlig defekter i det private kloaknet – og kloaknettets tilstand fremgår ikke af tilstandsrapportenDet er de færreste der ved, hvad der gemmer sig under jorden på privat grund. Få mennesker tænker over deres kloakker i det daglige – indtil de pludselig en dag bliver et problem. Og skal man købe ny bolig bliver man heller ikke klogere på kloaknettet. En tilstandsrapport udarbejdes kun på baggrund af bygningens synlige og alment tilgængelige bygningsdele – og inkluderer ikke kloakkerne.

Gamle, defekte og misligholdte kloakker er ikke blot en ekstraudgift – de kan også gemme på ubehagelige overraskelser. Ud af ca. 7000 rotteanmeldelser i 2015, skyldtes 1800 af disse defekte kloakker. Kun ca. 120 af disse var i det offentlige kloaknet, og det er især de private grunde, der oplever særligt store problemer med rotter i kloakkerne.

Privat kloaknet trænger til udskiftning
Skal du rådgive kunder om enten renovering, nybyggeri eller boligkøb, kan det derfor godt betale sig også at tage kloaknettets tilstand med i overvejelserne. Har man overblik over eventuelle fejl og mangler i kloaknettet, er der ofte både besparelser - og gladere kunder - at hente.

- Mange steder er det offentlige kloaknet efterhånden så godt vedligeholdt, at rotterne
søger andre steder hen – og det bliver i kloaknettet under private grunde, fortæller autoriseret kloakmester Niels Hansen fra Klingenberg Anlæg & Kloak og fortsætter:
- Hvis man anmelder rotter til kommunen, og det viser sig, at problemet skyldes defekter i kloakken på privat grund, så er det altså grundejeren, der sidder med regningen for reparationen. Og den kan blive stor – så din kunde vil takke dig, hvis du gør ham opmærksom på problemet, før det udvikler sig.

Ifølge Niels Hansen er meget af kloaknettet i Hovedstadsområdet anlagt i 20'erne og 30'erne, og er sjældent blevet vedligeholdt i tilfredsstillende grad. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at den eneste mulighed er en totalrenovering eller udskiftning af kloaknettet.

Forebyggelse er bedre end helbredelse
Skal man bygge eller renovere på en grund, hvor kloaknettet også trænger til en overhaling, er det muligt at sætte en række forebyggende foranstaltninger i gang, som ikke nødvendigvis betyder en totaludskiftning.

- Det er altid bedre at forebygge end at helbrede – og der er meget man kan gøre, for at forhindre rotterne i at flytte permanent ind. Man kan foretage en strømpeforing på de steder hvor der er revner og utætheder, eller afblænde gamle stikledninger, der ikke længere er i brug. Og så kan man få installeret rottespærrer i kloakkerne, som forhindrer at rotterne kan komme ind, fortæller Niels Hansen.

Konsultér kloakmesteren og slå to fluer med et smæk
Skal der udføres større bygge- eller renoveringsprojekter eller skal du rådgive en kunde om boligkøb, er det derfor en god idé at tage kloakmesteren med på råd.

- Det kan godt betale sig at få lavet en TV-inspektion af hele kloaknettet, så ved man, hvad der gemmer sig dernede. Der er rigtig mange ting, der kan tages i opløbet, og så er det naturligvis bedre at få det ordnet, når man alligevel er i gang. Det giver mindst mulige gener for beboerne, lyder rådet fra Niels Hansen.

Tænker man som håndværker kloaknettet ind i bygge- og renoveringsprojekterne, er det altså muligt at spare sine kunder for en masse ubehagelige overraskelser – og ikke mindst udgifter.


Læs mere her

tags: jorden, helbred,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar