lørdag den 25. august 2012

Politikere skal lære af tilskudserfaringerne

Når Boligjobordningen som planlagt ændres til en grøn tilskudsordning fra 2013, er det afgørende, at regeringen lærer af erfaringerne fra tidligere tilskudsmodeller.

Overordnet set har historien lært os én ting. Tilskud nytter. Når der er blevet givet offentlige tilskud til installation af vedvarende energiløsninger, så er efterspørgslen også steget. Men der er samtidig områder, hvor vi kan se, at tilskuddets størrelse ikke har været stort nok til at mindske tilbagebetalingstiden nok, siger Christian Jarby, der er chef for teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation.

Han fremhæver tre punkter, der er afgørende for at skrue en bedre og endnu mere effektiv tilskudsordning sammen.

Tilskuddet skal være væsentligt større, end det har været hidtil. Jo større tilskud desto større effekt, og idenfor visse områder er tilbagebetalingstiden stadig så lang, at for mange holder sig tilbage. TEKNIQ mener, at et realistisk niveau, der sikrer resultater, er en tilskudsordning, hvor boligejeren kan få dække mindst en fjerdedel af udgifter inklusiv udgifter til materialer.

Tilskuddet skal ikke kun gives til lønudgifter men også til materialeudgifter. Dette er afgørende, fordi den største udgift i forhold til investeringer i vedvarende energi er netop materialeudgiften. Tilskuddet skal gives til boligejeren for at gøre ordningen så let overskuelig som muligt.

Det skal være muligt at få tilskud til at få foretaget et energitjek af boligen, som udføres af en installatør eller lignende med kompetencer indenfor energirenovering. Dette vil gøre flere opmærksomme på, hvordan de mest effektivt kan energirenovere deres bolig og
desuden gøre besparelsespotentialet synligt for den enkelte og dermed motivere til at investere.

Christian Jarby forklarer, at der er tre vinduer, hvor boligejerne tilvælger at energirenovere. Det er, når de køber, når eksisterende løsninger går i stykker eller skal udskiftes, og når der er konkret tilskud til nye løsninger.

Derfor vil det have en effekt, hvis politikerne tænker energieffektiviseringer ind i klimapolitikken. Desuden er det vigtigt, at politikerne i forbindelse med finanslovsforhandlingerne husker på, at udgifter til tilskud reelt ikke er en udgift men en investering. Når tilskuddet har en effekt, så når vi de ambitiøse klimamål, vi skaber arbejdspladser og dermed flere skatteindtægter, siger Christian Jarby og fortsætter:

Endelig er der forskel på, hvor effektivt tilskud er i forhold til, hvad man ønsker at lave i boligen. En nylig undersøgelse udarbejdet for Energistyrelsen har vist, at tilskud har den største effekt indenfor tekniske installationer, og derfor bør man især rette tilskudsordningerne mod disse løsninger, siger Christian Jarby.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) har i et nyligt interview med Licitationen Byggeriets Dagblad givet indblik i, hvordan den danske klimapolitik skal udformes de kommende år. Christian Jarby glæder sig over nogle ambitiøse udmeldinger, hvor der er fokus på renovering af bygningsmassen.

Der er enormt store besparelser at hente ved at fokusere på den eksisterende bygningsmasse, og der eksisterer i dag ikke en helhedsplan for, hvordan det skal ske. Derfor er det vigtigt, at klimaministeren betegner det som en hjertesag at kortlægning af, hvordan hele den danske bygningsmasse fra private ejerboliger, over parcelhuse til offentlige bygninger skal energirenoveres, siger Christian Jarby og fortsætter:

Den strategi bidrager installationsbranchen gerne til at fylde ud. Installatørernes viden om energirigtige produkter og installationsløsninger vil kunne bidrage til, at man også her får mest value for money.

Yderligere information, kontakt:
Chef for teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation
Christian Jarby, tlf. 7741 1551

Læs mere her

tags: interview, klimamål, politi, 2013, boligejere, boligejer, regeringen, regering, energi, strategi, finanslov,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar