Med den lave rente kan det være en god forretning at låne penge i banken, hvis de bliver brugt fornuftigt. Se hvor meget du kan spare i varme ved at skifte vinduer.
Sjældent har det været billigere at låne penge til energiforbedringer. Flere banker tilbyder deciderede energilån målrettet de danske boligejere, der drømmer om nye varmepumper eller moderne lavenergivinduer. Ofte til så lav en rente, at det faktisk kan betale sig at låne det ene sted for at spare det andet.
Det kan sagtens vise sig at være en rigtig god forretning, fortæller Claus Conradsen. Han har som boligansvarlig i Spar Nord været med til at udvikle bankens rådgivning til kunderne om deres muligheder for at spare penge gennem energirigtige investeringer i boligen.
Mange ser det som en ren omkostning eksempelvis at skifte de gamle vinduer ud med nye lavenergivinduer, men der er man nødt til at kigge mere på helheden og se det som en investering , siger den boligansvarlige og forklarer, at nye energirigtige vinduer udover at give øget komfort og et moderne look typisk også vil få boligen til at stige i værdi og varmeregningen til at falde, fordi der ikke siver så meget varme ud af huset.
Energirådgiver Thomas W. Hansen fra vinduesproducenten Rationel bekræfter, at der kan være penge at spare ved at skifte vinduer. For at gøre det mere overskueligt har Rationel udviklet en såkaldt EnergiSimulator, hvor boligejere på få sekunder kan tjekke, hvor meget netop de kan spare på varmeregningen ved at skifte til nye lavenergivinduer.
De fleste bliver overraskede over resultatet. I et almindeligt parcelhus med oliefyr og 70 er-vinduer vil nye vinduer medføre en årlig besparelse på over 5000 kroner, siger Thomas W. Hansen og oplyser, at EnergiSimulatoren ligger frit tilgængelig på producentens hjemmeside.
Nye vedligeholdelsesfri lavenergivinduer i træ/alu til et tilsvarende almindeligt parcelhus vil typisk koste i omegnen af 55.000 kroner eksklusiv montering. Og selvom pengeinstitutterne generelt har strammet op på deres udlån de senere år, tilbyder flere af dem gerne favorable lån til energivenlige renoveringsprojekter. Prisen afhænger blandt andet af lånets type og løbetid og kan hos realkreditinstitutterne findes helt ned omkring 1,3 procent i rente, mens banklån er lidt dyrere.
Som en ekstra gulerod til boligejere med renoveringsdrømme er det nu blevet muligt at trække en del af håndværkerudgiften fra i skat. Regeringens nye BoligJobplan trådte i kraft i juni, og med den kan boligejerne faktisk få et tilskud på omkring en tredjedel af udgifterne til monteringen af deres vinduer.
Kombineret med den lave rente har folk en ret unik chance for at handle lige nu, forklarer Claus Conradsen fra Spar Nord. I stedet for at bruge pengene på varmeudslip derhjemme, kan man bruge dem på at betale af på et lån til eksempelvis nye vinduer og samtidig få gjort noget ved ens bolig. Det kan være en rigtig fornuftig investering.
Det betaler sig at investere selv med lånte penge
- Et typisk dansk parcelhus på 150 m2 kan få nye lavenergivinduer og - døre for omkring 55.000 kroner ekskl. montering.
- For et hus med oliefyr og vinduer fra begyndelsen af 70 erne vil det give en årlig besparelse på over 5000 kroner i varme.
- De helt billige rentetilpasningslån hos realkreditinstitutterne giver bedst mening, hvis lånet overstiger 100.000 kroner. Mindre lån er ofte billigere at oprette i banken, der lige nu kan tilbyde en rente omkring de 5,5 %
- For et fastforrentet banklån på 55.000 kroner til 5,5 % i rente og med en løbetid på 20 år vil man skulle betale 3.528 kroner i ydelse om året efter skat.
- Allerede første år vil man altså få en besparelse på over 1472 kroner netto en besparelse, der vil blive større, hvis prisen på energi stiger.
(Beregningen er vejledende)
Kilde: Rationel og Spar Nord
Hør mere om den lave rente og håndværkerfradraget i henholdsvis banken og hos Skat
Find energi-simulatoren og læs mere om moderne vinduer på www.rationel.dk
Få flere oplysninger hos Rationels marketingschef Morten B. Valsted på tlf. 2928 8774.
Læs mere her
tags: boligejere, boligejer, penge, energi,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar