onsdag den 3. oktober 2012

Solcelleanlæg udgør ingen sikkerhedsrisiko for vores beredskab

Det har i pressen været fremhævet at solcelleanlæg på hustage udgør en risiko for beredskabet i forbindelse med slukningsarbejde, og at man derfor ikke længere vil udføre slukningsarbejde på disse huse. Det fremføres ydermere at slukningsarbejde på solcelleanlæg skulle have ført til flere dødsfald. Der findes intet belæg for disse påstande.

Solcelleanlæg indeholder spænding og kan derfor potentielt set udgøre en risiko i forbindelse med slukningsarbejde. Men overholdes gældende regler (DIN 14365-CM) er denne risiko minimal. Ved anvendelse af slukningsudstyr med en spredt vandstråle, skal der være en sikkerhedsafstand på 1 meters til den strømførende enhed. Ved anvendelse af slukningsudstyr med en samlet stråle er sikkerhedsafstanden 5 meter. Det betyder at en brandmand kan stå i en afstand på hhv. 1 eller 5 meter fra solcelleanlægget, og sprøjte vand på dette, uden risiko for at få stød.

Et andet kritikpunkt, der har været fremført er at solcelleanlæg blokerer for taget og gør det svært for beredskabet at gennemføre en slukning. I Danmark installeres der primært anlæg på op til 6KWp hos privatpersoner og derudover anbefaler man ikke at placere solceller på hele husets tag, men kun på den del der vender mod syd. Dette betyder at der altid vil være en del af taget der ikke er dækket af solcellepaneler.

Endelig skal det understreges at der, ifølge PVEXPERTS - en international sammenslutning af PV-eksperter, ikke er rapporteret om nogen dødsfald i forbindelse med solcelleanlæg og slukningsarbejde. Der har været en enkeltstående episode, hvor en brandmand har pådraget sig mindre skader, men dette har været i forbindelse med et solvarmeanlæg til varmt vand, der ikke skal forveksles med et solcelleanlæg, der producerer elektricitet.

Kan vi gøre mere

Brandsikkerhed for solcelleanlæg er et ikke et nyt tema. Solcellekomponenter produceres efter nationale og internationale retningslinjer, som f.eks. IEC 61730/EN 61730, der blandt andet sikrer at solcellepaneler er modstandsdygtige overfor brand.

Men dette er ikke nok for den danske producent af solcelleanlæg, Gaia Solar. Her hviler man ikke på laurbærerne. Vi tilstræber altid det højeste niveau af sikkerhed for vores produkter , udtaler Adm. Direktør Michael Stadi. Gaia Solar arbejder sammen med DBI, Aalborg Universitet, 1stMile, John Børsting ApS og Speed Tech på et EUDP-støttet projekt til forbedring af brugeroplevelsen og trygheden ved solcelleanlæg. Formålet er at udvikle en intelligent enhed til styring og overvågning af solcelleanlæg. Dette vil gøre det muligt for solcelleanlægget at give besked ved brand og foretage relevante foranstaltninger, som slukning af paneler og strømførende kabler. Denne funktionalitet vil på sigt gøre et hus med solceller endnu mere sikkert end et hus uden solceller.


Læs mere her

tags: Danmark, EU, Aalborg, Aalborg Universitet, overvågning, Solar, privatperson,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar