101 forslag har været med i konkurrencen om en moderne udbygning med ny idrætshal på Falkonergårdens Gymnasium, tegnet i 1955 af arkitekten Thomas Havning. En velrenommeret kending arkitektfaget løb med 1. præmien 2. og 3. præmierne gik til unge tegnestuer.
Vinderforslaget er tegnet af professor og arkitekt MAA. Tage Lyneborg, der bl.a. er kendt for nogle af Danmarks fineste boligbyggerier og for privathospitalet Hamlet på Frederiksberg og Wennberg Siloen på Islands Brygge, i samarbejde med arkitekterne Høgni Hansen og Carl Th. Lyneborg.
Forslaget opfylder mange af gymnasieskolens ønsker og krav til moderne undervisningsrum, og projektet er tegnet med stor respekt for bygningernes og stedets kulturarv.
I dommerbetænkningen lyder det: Den gyldne, afrundede nordiske version af 1930 ernes funktionalisme er vinderforslagets udgangspunkt og forbindelse til Thomas Havnings funktionelle tradition. Et af projektets styrker er, at alle linjer, der tegner huset, er fundet i netop Havnings arkitektur.
Konkurrencens 2. og 3. præmier gik til unge upcoming arkitekter: Arkitekt MAA Claus H. Pryds og arkitekt MAA Mira Kongstein fik den ærefulde 2. plads, og de tre ligestillede tredjepladser gik tilhenholdsvis jaja architecture og AI, SMAK Architects samt WE architecture.
Attraktiv og svær opgave
Konkurrenceopgaven lød på at designe forslag til en funktionelt velfungerende udbygning bestående af en ny idrætshal, der også kan bruges til samlingssal til ca. 1.000 personer og seks nye klasselokaler, alt sammen i en høj arkitektonisk kvalitet. Opgaven omfattede både forslag til nybyggeri, sammenbygning af nyt med eksisterende byggeri, evt. ombygning samt forslag til den overordnede disponering og udformning af udearealerne.
De mange (101!) forslag afspejler, at det har været en attraktiv opgave at tage fat på som arkitekt. Men resultatet viser også, at det har været en svær opgave. Det drejer sig her om et bevaringsværdigt miljø, udført af arkitekten Thomas Havning med en helt særegen nede-på-jorden-stemning , der skal værnes om.
De bedste forslag er gået i dialog med det historiske, enten ved at lade mursten følge mursten i en nyfortolkning af geometri og materialets anvendelse, eller ved at anvende motiver inspireret af den gyldne, bløde nordiske fortolkning af 1930 ernes funktionalisme.
Kirsten Cornelius, rektor for Falkonergårdens Gymnasium siger:
Konkurrencen har været en lærerig proces for os, der har vores daglige gang på skolen. Vi er blevet mere opmærksomme på det nuværende byggeris kvaliteter og har sammenholdt fagdommernes udtalelser med vores egne ønsker og endte med at være meget enige. Vi er nu kommet et langt skridt nærmere realiseringen af vores ønsker, og med vinderforslaget har vi et projekt, der både tager hensyn til Thomas Havnings flotte arkitektur fra 1950erne og opfylder ønsket om en moderne idrætshal, hvor der også kan holdes større møder og festlig translokation, når eksamen er i hus.
Tage Lyneborg, professor, arkitekt MAA siger:
Det er en stor glæde for os, at kunne vinde denne konkurrence i vores første samarbejde. Opgaven var svær og med mange åbne muligheder i programmet. At fornemme atmosfæren i det eksisterende fine bygningsanlæg, dets arkitektoniske grammatik, og stedets muligheder er helt afgørende for kvalificeret at kunne tilføje nyt i et moderne formsprog. Nu glæder vi os til at bygge!
Faton Nesimi, elevrådsformand og rådgiver for bedømmelsesudvalget siger:
Nybyggeriet skal ikke kun have en god funktion det skal også være med til at give Falkonergårdens Gymnasium en ekstra charme. Det er vigtigt for eleverne, at Falkonergårdens specielle charme ikke brydes, men vi er dog godt klar over, at noget af billedet vil blive ødelagt, lige meget hvad der bliver bygget. Men jeg tror, at vi med den nye bygning vil opleve, at Falkonergården med nyt udseende også vil få en helt fornyet charme!
Kontaktperson:
Kirsten Cornelius, rektor, Falkonergårdens Gymnasium: T: (+45) 3877 0800
Bent Kolind, konkurrencerådgiver i Arkitektforeningen: T: (+45) 3085 9007
Fakta:
Vinderne
1. præmie:
Tage Lyneborg, professor, arkitekt MAA
Høgni Hansen, arkitekt
Carl Th. Lyneborg, arkitekt MAA
Medarbejdere: Kenneth Henkel, arkitektstuderende; Vegard Havnevik, arkitektstuderende
2. præmie:
Arkitekt MAA Claus H. Pryds og arkitekt MAA Mira Kongstein
3. præmie, delt:
jaja architecture og AI
Medarbejdere jaj architectur: Jacob Steen Christensen, Jan Yoshiyuki Tanaka, Kathrin Susanna Gimmel, Erling Christoffer Forfang, Gerjan Streng
Medarbejdere AI:
Rune Hansen, Rasmus Rodam, Jan Borgstrøm, Jesper Andreasen
3. præmie, delt:
SMAK Architects
v/ Martin Roald og Søren Bolding Christiansen
Medhjælper: Mads Bjerre Olesen
3. præmie, delt:
WE architecture
Team:
Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Nora Fossum, Søren Thiesen, Jorge Cortes de Castro, Kristian Hindsberg, Máté Szabó, Stella Buisan
Der var tale om en åben projektkonkurrence, hvor der indkom i alt 101 hvoraf de 20 var internationale - vidt forskellige forslag til konkurrencen
Arkitektforeningens Konkurrencerådgivning har fungeret som konkurrencesekretariat
Konkurrenceperiode: 28. september 2010 24. januar 2011
Download fotos og dommerbetænkningen: www.arkitektforeningen.dk
Læs mere her
tags: hospital, Danmark, 2010, 2011, Frederiksberg, Island, jorden, Gymnasium, undervisning, studerende, rektor, sprog, konkurrence, atmosfære, miljø, Fakta,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar