søndag den 16. december 2012

Fokus på fremtidens produktionsledere i ambitiøst treårigt EU-projekt

KEA Københavns Erhvervsakademi har netop - sammen med 7 andre institutioner i Øresund-Kattegat-Skagerak området - fået bevilget knap 1 million (ca. 7,2 mio. kr.) fra EU s program for territorialt samarbejde, kaldet Interreg IVA. Pengene skal bruges til at udvikle lederkompetencer i bygge- og anlægsbranchen i hele norden.

Projektet er støttet af Dansk Byggeri, Sveriges Byggindustrier og Norges Bygg og Anlegg (EBA):
Det er helt i tråd med udviklingen, at der nu bliver sat fokus på ledelseskompetencerne i bygge- og anlægserhvervet. At der også er en nordisk dimension gør kun projektet mere relevant, for det er med til at branchens mobilitet øges , siger Sidse Frich Thygesen, uddannelseskonsulent i Dansk Byggeri.

Samarbejde mellem 8 nordiske uddannelsesinstitutioner
8 uddannelsesinstitutioner fra Danmark, Norge og Sverige har etableret samarbejdet om udvikling af lederkompetencer i bygge- og anlægbranchen: KEA og DTU i region Hovedstaden, Chalmers Tekniske Högskola og KY Akademien i Västra Götalands Län, Norges Byggskole, Nes Videregående skole og Vestby videregående skole i Akershus samt Fagskolen i Oslo.

Øivind Eriksen-Vik, som bliver den overordnede projektleder på projektet, Norges Byggskole, glæder sig til samarbejdet:"Som projektleder, ser jeg dette som en meget spændende og udfordrende opgave, og vi ser frem til sammen med dygtige eksperter i de tre lande til at komme i gang med arbejdet.

Eksplosiv udvikling i regionen skaber pres på byggesektoren
Områderne omkring København, Göteborg og Oslo udgør et interregional vækstområde. Med sine 9 millioner indbyggere vil der de kommende år være et eksplosivt behov for udbygning og forbedring af både bygningsmasse og infrastruktur. Og det kræver i høj grad kompetencer i ledelse, styring og logistik.

Øget befolkning og nye krav skaber behov for større anlægsprojekter i de kommende år. Dette er især tilfældet i København, Göteborg og Oslo (ØKS-området). Bygge-og anlægsbranchen har brug for mange og velkvalificerede ledere på forskellige niveauer til de mange forskellige, unikke byggeprojekter. Projektet her bliver en vigtigt forum, der kan sikre at de fremtidige ledere i branchen til enhver tid har den rette ekspertise. Et unikt samarbejde mellem skoler i forskellige uddannelses- og brancheorganisationer og virksomheder i de tre lande vil være i stand til at levere afgørende input til den videre udvikling af rekruttering til et fælles arbejdsmarked for denne industri i Norden , udtaler Øivind Eriksen-Vik, Norges Byggskole, projektleder på det interregionale projekt.

Skal sikre lederudvikling gennem uddannelse og samarbejde i regionen
Projektet har til formål at sikre rekruttering og udvikling af produktionsledere til bygge- og anlægsbranchen gennem opdaterede og bedre uddannelser. Gennem samarbejde og harmonisering er målet at øge bevægeligheden på tværs af grænserne af såvel den uddannede samt den kommende leder.
Projektet skal realiseres ved at opbygge et varigt interregionalt netværk af brancheorganisationer, uddannelsesinstitutioner og andre aktører. En virtuel platform vil indeholde informationer om kompetenceudviklingsmuligheder og fungerer samtidigt som et internt forum for projektets arbejdsgrupper, der gennem pilotarbejder udvikler uddannelser, som imødekommer branchens stigende krav til ledelse af grønt byggeri, mangfoldighed og meget andet.

Stort behov for lederkompetencer i byggesektoren
Byggeriets brancheforeninger i hele norden er meget opmærksomme på at der mangler produktionsledere med gedigne ledelseskompetencer. Der mangler muligheder for at rekruttere ledere på tværs af landegrænser. Dét kræver ifølge branchen harmonisering af uddannelser.

Sektoren står overfor store udfordringer i fremtiden. Allerede i 1997 fremhævede den Europæiske Kommission, at der var behov for bedre og mere uddannelse i sektoren. Senere rapporter, bl.a. fra Dansk Teknologisk Institut (Juli 2009) og det norske SINTEF har fremhævet, at bygge- og anlægsbranchen især mangler management og lederskabskompetencer.

Bygge- og anlægssektoren er en af EU s strategisk vigtigste sektorer. Alene i EU er der 16,4 millioner mennesker ansat i sektoren, som gør den til en af EU s nøgleindustrier hvad angår output og arbejdskraft. Desuden har bygge- og anlægssektoren en stor indflydelse på EU s grønne udvikling: Branchen bruger flere råmaterialer og berører flere naturressourcer end andre sektorer og 40 % af EU s energiforbrug kommer fra byggesektoren.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, Sverige, Norge, København, uddannelse, EU, Øresund, brancheforening, Göteborg, energiforbrug, virksomhed, DTU, energi, kompetenceudvikling, Københavns Erhvervsakademi, Teknologisk Institut, strategi, organisation, arbejdsmarked, projektleder, uddannelsesinstitution, arbejdskraft, Oslo,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar