Det er svært for bygge- og anlægsvirksomhederne at få kredit i banken. Det har branchen vidst længe, men regeringen erkender nu også problemet i en ny rapport. Dansk Byggeri har flere konkrete forslag til at få branchen ud af kreditklemmen.
Sunde virksomheder risikerer at få nej til kredit i banken, blot fordi de tilhører en trængt branche. Hver femte byggevirksomhed oplever, at banken har afvist en anmodning om kredit med henvisning til, at de driver virksomhed i bygge- og anlægsbranchen. Dermed er bankerne med til at sende velfungerende virksomheder i knæ og forværre den økonomiske situation.
I en rapport fra Økonomi- og erhvervsministeriet erkender nogle af bankerne, at der er brancher, de er tilbageholdende med at yde kredit til. Det gælder blandt andet landbruget og bygge- og anlægsbranchen.
- Vi er tilfredse med, at det nu står på officielt papir, at der er hele brancher, som har problemer med at få lån. Rapporten viser, at der er behov for at gøre mere for at hjælpe virksomhederne med at få lån, fordi bankernes kasser er smækket i over for visse brancher. Der er behov for at få lukket den forskel, der er i risikovurderingen af bygge- og anlægsbranchen. Hvis den består, vil kreditklemmen bestå, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.
Dansk Byggeri lancerer nu en række forslag til, hvordan man kan lette kreditsituationen for virksomhederne. Det drejer sig blandt andet om at invitere staten indenfor, så virksomhedernes kreditværdighed ikke kun beror på bankernes vurdering.
- Det paradoksale er, at bankerne har masser af kapital. De hævder, at de mangler kreditværdige kunder og mener ikke, at bygge- og anlægsvirksomhederne lever op til kravene. Derfor skal vi kigge på, om bankernes risikovurdering er korrekt. Men pilen peger også på os selv. Virksomhederne skal blive bedre til at dokumentere deres kreditværdighed ved at åbne deres bøger for bankerne og holde mere kapital i virksomhederne.
- Men vi skal også se på andre muligheder fx ved at etablere erhvervsobligationer, eventuelt med staten i ryggen, som kan erstatte banklån. Sidst med ikke mindst skal det være nemmere at få garantier, og vi arbejder nu med at få andre end bankerne til at stille garantier for virksomhederne, fortæller Torben Liborius.
Kontakt
Erhvervspolitisk chef Torben Liborius, telefon 23 32 34 95
Kommunikationskonsulent Anja Binderup, telefon 25 66 63 07
Læs mere her
tags: politi, økonomi, regeringen, obligationer, virksomhed, regering,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar