torsdag den 21. februar 2013

Få skader i det støttede byggeri

Byggeskadefondens årsberetning viser, at byggeerhvervet kan levere høj kvalitet med få skader, når de rette betingelser er til stede.

Byggeskadefonden har opgjort 2009-tallet for byggeskader i det støttede byggeri, og resultatet er ifølge Dansk Byggeri tilfredsstillende.

Opgørelsen er opdelt i de såkaldte svigtgrupper, og de mest alvorlige er gruppe 4 og 5. Gruppe 4 er et udtryk for, at der er konstateret et byggeteknisk svigt, eller en byggeskade, som med stor sandsynlighed udvikles yderligere, hvis ikke skaden udbedres. Gruppe 5 omfatter eftersyn, hvor det er konstateret, at der er alvorlige svigt eller skader at betydning for personsikkerheden, og hvor der kræves øjeblikkelig indgriben.

Der er svigt af mere alvorlig karakter (gruppe 4 og 5) i 2 % af de boliger, som blev 1-års efterset i 2009. Byggerier med almene familieboliger tegner sig for den største skadesprocent, selvom de kun udgør knapt 1/4 af de eftersete boliger. På det lidt ældre byggeri, hvor der er gennemført 5-års eftersyn, er billedet stadig, at der er få svigt. Der var svigt af mere alvorlig karakter (gruppe 4 og 5) i 3 % af de boliger, hvorpå der er gennemført 5-årseftersyn i 2009.

- Det er selvfølgelig tilfredsstillende for branchen, at det nu er dokumenteret, at arbejdet med at sikre kvaliteten for det støttede byggeri, bærer frugt. Vi hæfter os ved to ting, nemlig at der fortsat er forbedringsmuligheder når vi taler om bygningers stabilitet, og at der også stadig konstateres relativt mange skader på ydervægge. Vi skal sammen med rådgiverne sætte fokus på løsninger, som der både arkitektonisk og teknisk kan holde på længere sigt, siger Eva Kartholm, afdelingschef hos Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri har det seneste år arbejdet med et forenklet kvalitetssikringskoncept, som medvirker til at dokumentere de gennemførte kontroller på detaljeret niveau. Organisationens medlemmer har taget systemet til sig, og det er et godt og operationelt skridt på vejen til at blive endnu bedre til at kvalitetssikre.

- Det bliver mere og mere tydeligt, at graden af professionalitet hos bygherren også har stor betydning for kvaliteten, siger Eva Kartholm, som henviser til en Rambøll-rapport, bestilt af Erhvervs- og Byggestyrelsen, som viser, at der er problemer med kvaliteten i det private boligbyggeri.

- Den private engangsbygherre har ikke samme indsigt i, hvor vigtigt det er at vælge de rigtige løsninger og de rigtige samarbejdsparter som tilfældet er hos den professionelle bygherre i det støttede byggeri. Det betyder, at den private bygherre risikere at lade sig charmere af en samarbejdspartner, der både i projekterings- og byggefase er sprunget over, hvor gærdet er lavest, og måske også billigst. Det smitter desværre negativt af på det færdige resultat. Men det er en vigtig pointe, at byggeerhvervet under de rigtige betingelser, kan udføre byggeri med meget lav skadesprocent, sådan som Byggeskadefonden nu igen dokumenterer, siger Eva Kartholm.

Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse har også opgjort tallene for sidste år, og disse tal afspejler den generelle tendens. Der er således kun fundet væsentlige svigt og skader i 1,7 % af de eftersete ejendomme.

Den gennemsnitlige skadesdækning i de 122 sager, som Byggeskadefonden har afsluttet i 2009 var på 450.000 kroner. Det svarer til dækningen i de foregående år, hvis man ser bort fra 2008, hvor gennemsnitsdækningen var på kr. 750.000 på grund af fire byggerier, som udløste ekstraordinært høje skadesdækninger

Årsberetningerne fra de to byggeskadefonde er tilgængelige på www.byggeskadefonden.dk og www.bvb.dk

Yderligere oplysninger:
Eva Kartholm, afdelingschef, Dansk Byggeri, mobil: 20 20 01 98
Henriette Døssing, pressekonsulent, Dansk Byggeri, telefon 72 16 02 84, mobil: 21 46 62 16

Læs mere her

tags: 2009, 2008, Rambøll, frugt,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar