onsdag den 6. februar 2013

Skader ved ekstremregn kan forebygges

I sommeren 2009 havde Beredskabsstyrelsen nogle travle døgn, da de assisterede de kommunale beredskaber med at redde liv og værdier efter ekstremregn. Nu varsler DMI igen kraftige regnskyl.

- Det er tvingende nødvendigt at finde løsninger, så vi undgår de skader og gener, der følger med ekstremregn. Vi så det i sommeren 2009, og klimaforskerne er enige om, at de voldsomme regnskyl vil blive hyppigere og kraftigere i fremtiden. Det er ganske enkelt uholdbart, at utætte og underdimensionerede kloakker betyder, at mange borgere skal kæmpe med kloakvand i kælderen og ødelagte ejendele, siger Niels Nielsen, direktør i Danske Anlægsentreprenører, der er et branchefællesskab i Dansk Byggeri.

Flere rapporter om klimatilpasning har allerede vist, at der er grund til at tage problemerne med ekstremregn alvorligt som et meget aktuelt klimaproblem. I Danske Anlægsentreprenører er man praktisk anlagt og ser på, hvordan problemerne helt konkret kan løses ved at udbygge de danske regnvands- og spildevandssystemer.

- I Greve fik de allerede i 2007 demonstreret i fuld skala, hvor store gener man kommer ud for, hvis man ikke er forberedt på klimaudfordringerne. Greve Kommune besluttede derfor i 2009, at byens regnvands- og spildevandssystem skal kunne klare 30 % mere regn, fortæller Niels Nielsen og understreger i den forbindelse, at det både koster tid og penge.

- Regningen kan blive meget dyr, hvis ikke kommunen får gearet sit spildevandssystem til de nye tider. Og det tager tid at udbygge og forbedre en kommunes spildevandssystem. Derfor er det helt afgørende, at kommunen kommer hurtigt i gang med planer og gennemførelse af de nødvendige foranstaltninger.

Greve Kommune har valgt at udbygge kapaciteten på afløbssystemet samtidig med, at kommunen etablerer elektronisk overvågning, som gør det muligt at forebygge oversvømmelser. Hele Greve Kommunes oversvømmelsesplan er først færdig i 2018.

- Det sætter en tyk streg under, at de kommuner, der ikke er lige så langt fremme som Greve, må ud af starthullerne, hvis de har områder, der på grund af utilstrækkelige regnvands- og spildevandssystemer til stadighed er truet af ødelæggende oversvømmelser, slutter Niels Nielsen.

Kontakt
Branchedirektør Niels Nielsen, Danske Anlægsentreprenører, tlf. 72 16 01 89, mobil 25 66 63 14
Kommunikationskonsulent Anja Binderup, Dansk Byggeri, på telefon 25 66 63 07

Læs mere her

tags: 2009, direktør, DMI, 2007, 2018, penge, Greve, overvågning,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar