Det er ikke kun på det sportslige plan, at elitefolk drager ud i verden for at synliggøre Danmark på verdenskortet. Hvert andet år tager de bedste danske talenter indenfor håndværksfagene af sted til Worldskills, håndværksfagenes verdensmesterskab, for at forsvare de danske faner. En konkurrence, der præmierer de bedste talenter, men i høj grad også medvirker til at styrke fagligheden i erhvervsuddannelserne.
- Konkurrencens deltagere bliver udsat for et stort psykisk pres og opgaverne i sig selv er ekstremt svære. Også materialerne er udfordrende, da de jo varierer fra land til land. Så rent fagligt udfordres deltagerne på meget højt niveau, forklarer murerfaglærer Sten B. Johansen fra Haslev, der har stået for træningen af sidste års danske deltager indenfor murerområdet. Han er ikke i tvivl om, at de unge talenter, der deltager i konkurrencen, får sig en lærerig oplevelse:
- Det handler for deltagerne i høj grad om at have overskud og om at kunne skabe sin egen indre ro, ikke at lade sig distrahere, selv om omgivelserne er uvante og der er fuldt drøn på. Det er faktorer som disse, vi arbejder med under træningen, forklarer Sten B. Johansen.
Ny viden med hjem
Ifølge Sten B. Johansen er både træning og konkurrence i sidste ende med til at højne standarden i de enkelte fag, bl.a. hans eget, som er murerfaget:
- Deltagerne prøver fx at mure med nye typer sten, de bliver inspireret af konkurrenternes arbejdsmetoder, samtidig med at de får udvidet deres netværk på tværs af landegrænser. På den måde får de udviklet deres kompetenceramme betragteligt, og den ny viden kommer jo med hjem, bl.a. til byggepladserne i Danmark.
Sten B. Johansen kan i øvrigt bryste sig af at have udviklet og tegnet den opgave, som deltagerne indenfor murerfaget arbejdede med ved sidste års Worldskills konkurrence i Calgary, Canada. En opgave han ser tilbage på med stolthed:
- Det var da en stor ære for mig at skulle varetage udformningen af en så prestigefyldt opgave. Når jeg engagerer mig i den her form for talentudvikling, så bidrager jeg til at deltagerne får en oplevelse for livet, men også til at sikre en konstant udvikling af fagligheden indenfor mit fag, siger Sten B. Johansen og fortsætter:
- At der eksisterer en elite inden for et område vil altid have en afsmittende effekt i sig selv. Ved at vi finder frem til de dygtige talenter, giver dem mulighed for at udvikle sig og lader dem måle sig med verdenseliten så sørger vi for, at fagligheden på vores erhvervsuddannelser ligger på et højt internationalt niveau, hvilket er ekstremt vigtigt.
Fagenes kvalitet højnes
Her er uddannelseschef i Dansk Byggeri, Jesper Juul Sørensen enig:
- Ved at dyrke talenterne og bringe dem frem i rampelyset, får hver deltager en enestående mulighed for at komme ud og måle sig med de bedste i verden. Samtidig får vi skabt synlighed omkring håndværksfagene, vi får ny viden og inspiration fra udlandet og netværk udvikles og forstærkes. Det er alt sammen vigtige faktorer, der i sidste ende medvirker til at vi får højnet fagenes kvalitet. Dermed skaber en konkurrence som Worldskills ikke kun resultater for de vindende deltagere, siger han, men også for brancherne.
Og som murerfaglærer Sten B. Johansen i øvrigt slutter af med at fortælle, så skal dyrkelsen af de unge talenter i håndværksbranchen absolut ses som en bonus for mestrene:
- At have en lærling, der deltager i en talentkonkurrence, det er selvfølgelig en fjer i hatten for mester, for hvem ville ikke gerne kunne reklamere med at have en danmarksmester eller måske en verdensmester i sjakket
For flere informationer
Uddannelseschef i Dansk Byggeri, Arbejdsmarkeds- og uddannelsespolitisk afdeling Jesper Juul Sørensen, tlf. 72 16 01 80 / 21 66 50 20
Kommunikationsmedarbejder Mette Skovgaard Petersen, Dansk Byggeri, tlf. 72 16 02 81 / 30 27 37 01
Fakta:
WorldSkills
Woldskills afholdes hvert andet år, næste gang i London i 2011. Inden den internationale konkurrence afholder de enkelte lande lokale, regionale og nationale kvalifikationsmesterskaber.
Sidste år deltog over 900 unge fra 51 forskellige lande verden over, som i løbet af de fire dage konkurrencen varede, konkurrerede indenfor 45 forskellige fagkategorier. Heraf deltog 15 danskere. 150.000 besøgende valgte at lægge deres vej forbi konkurrencen.
Worldskills skal bidrage til global netværking, udveksling af erfaringer og sammenligning og udvikling af kompetencer og standarder i erhvervene indenfor industrien, informationsteknologien og i servicesektorerne.
Worldskills skal medvirke til, via rådgivning, undervisning og konkurrence, at hæve niveauet af kompetencer i hele verden og bringe ny bevidsthed til alle sektorerne i den globale økonomi.
Læs mere her
tags: Danmark, 2011, mesterskab, politi, økonomi, uddannelse, London, Canada, udland, teknologi, Haslev, faglighed, erhvervsuddannelser, arbejdsmetode, undervisning, lærling, uddannelseschef, konkurrence, Fakta,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar