Danske byggevirksomheder interesserer sig i stigende grad for Norge. Antallet af udbudte opgaver er øget og det samme er mængden af nye love og regler. Dansk Byggeri har derfor udgivet en ny Norgesvejledning.
Der er sket rigtig meget i Norge de sidste par år. Det gælder både antallet af udbudte opgaver og de danske virksomheders interesse i markedet. Men det gælder også mængden af nye love og regler, da Norge som mange andre europæiske lande har en stor udfordring i sort og illegalt arbejde i blandt andet byggeriet.
- Selv om virksomhederne mener, at ret skal være ret og snyd skal bekæmpes, så bliver de ofte frustrerede over de mange komplicerede regler og procedurer, de skal efterleve, fortæller Anita Kurowska Larsen, eksportrådgiver i Dansk Byggeri.
Det gælder for eksempel ID-kortet, der har voldt mange administrative problemer for danske virksomheder. Uden ID-kort risikerer man at stå uden for porten, eller at det norske arbejdstilsyn lukker byggepladsen. Men det er først muligt at bestille et ID-kort efter, at virksomheden har gennemført en hel række anmeldelser til diverse registre i Norge. Hvordan det skal gøres og i hvilken rækkefølge, beskriver Dansk Byggeris nye Norgesvejledning meget nøjagtigt.
Det er fjerde generation af Norgesvejledningen for bygge- og anlægsvirksomheder, som Dansk Byggeri netop har sendt på gaden. Vejledningen forklarer de vigtigste love og regler på en jordnær måde og har som noget nyt en tjekliste, der gør det nemmere for virksomheden at finde vej i den administrative jungle.
En anden regel, som virksomhederne ofte er overraskede over er, at man skal have en norsk momsrepræsentant, som mod betaling skal forestå faktureringen. Nogle kan også opdage for sent, at man skal søge om tilladelse for at bruge sin firmabil. Ellers kan den blive beslaglagt og man står tilbage med en bøde. Andre synes, det er besynderligt, at hovedentreprenøren har ret til indsigt i underentreprenørers løn- og ansættelsesvilkår.
- At sætte sig ind i reglerne er en kompliceret affære, og her er det vores opgave at hjælpe virksomhederne med en jordnær snak og praktiske værktøjer. Sådan er Norgesvejledningen, der er lavet på baggrund af de problemer, virksomhederne møder i deres dagligdag, siger Anita Kurowska Larsen.
Vejledningen er lavet i samarbejde med de norske rådgivere Brækhus Dege Advokatfirma ANS og Autorisert regnskapsførerselskap Byrået i Son AS, der også har stor erfaring i at servicere danske bygge- og anlægsvirksomheder. Det er Dansk Byggeris erfaring, at virksomhederne, når de kommer i gang i Norge, ud over en momsrepræsentant også har brug for mere skræddersyet vejledning og service.
Vejledningen koster 2.500 kroner, men er gratis for medlemmer af Dansk Byggeri.
Kontakt
Eksportrådgiver Anita Kurowska Larsen, på telefon 72 16 02 94
Kommunikationskonsulent Anja Binderup, telefon 25 66 63 07
Læs mere her
tags: euro, Norge, Vejle, Advokat, virksomhed, moms, ansættelse, værktøj,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar