fredag den 22. marts 2013

Bygherrer med de rigtige kompetencer

Den kvalificerede, professionelle bygherre og bygherrerådgiver skal have styr på nye samarbejdsformer, brugerorienteret planlægning, digitalisering og på at skabe en bedre sammenhæng i byggeprocessen. Det er bl.a. netop det, de nyuddannede fra Byggecentrums uddannelse Bygherrekompetencer fortæller, at de har fået med sig hjem, når de efter den nyligt afholdte eksamen på 7. sæson skal fremhæve deres udbytte af uddannelsen.

Bygherrer og bygherrerådgivere skal kunne håndtere en mere og mere kompleks rolle, som det er uhyre vigtigt, at de også formår at forvalte professionelt. Det er afgørende for kvaliteten af vores byggeri, at bygherren kan udfylde rollen og kender byggesagens faser og processer, men også at han ved noget om de redskaber, man med fordel kan betjene sig af som bygherre.

Det er bl.a. det, man lærer på uddannelsen Bygherrekompetencer, som nu for 7. gang har kvalificeret både bygherrer og rådgivere til at udfylde rollen endnu mere professionelt: - Der bliver brugt meget krudt på at sikre, at uddannelsen tager fat i de reelle udfordringer, man oplever som bygherre i dag, forklarer Lars Tangaa-Andersen, som er projektleder hos Byggecentrum: - Nogle af vores kursister oplever, at det er en udfordring i praksis at inddrage og informere alle bygningsbrugerne på en balanceret og konstruktiv måde. Andre kursister har udtrykt ønske om at få helt styr på den gældende lovgivning, som angår og påvirker bygherreransvaret. Alt det og meget mere lærer de på Bygherrekompetencer, siger Lars Tangaa-Andersen.

Flotte anbefalinger af uddannelsen
Evalueringerne fra den 7. sæson, som netop er afsluttet med eksamensdag i Middelfart, viser klart og entydigt, at deltagerne faktisk får den viden med sig hjem, som gør dem i stand til at håndtere de frustrationer og udfordringer, de møder i rollen som bygherre eller rådgiver: - Kursisterne får bl.a. en større bevidsthed om, hvor de sårbare faser i processen er, og hvad man kan gøre ved det som bygherre. En af uddannelses styrker er, at vi i høj grad benytter deltagernes egne erfaringer som krydderi til de teoretiske bidder. Det gør vi bl.a. i form af gruppearbejder mellem modulerne, og den model er der stor tilfredshed med blandt kursisterne:
Jeg vil fremhæve gruppearbejdet mellem modulerne i kurset. Det har været uvurderligt som redskab til at bearbejde indtrykkene fra de enkelte moduler sammen med andre med samme indtryk men anden faglig/organisatorisk baggrund. Gruppearbejdet er det, der adskiller dette kursus fra andre , siger Lasse Søager, arkitekt og projektleder på Hvidovre Hospital.

- Styrken ved gruppearbejde som pædagogisk værktøj er ofte kraftigt undervurderet, men vi har taget det til os og benytter os på den måde af de mange kompetencer og relevante input, der kommer fra andre kursister, siger Lars Tangaa-Andersen: - Ofte nævnes gruppearbejdet som en af årsagerne til, at vores deltagere får endnu mere ud af uddannelsen end de ellers høje forventninger de havde, da de meldte sig til.

Man skal være hurtig for at få en plads
Næste hold begynder i juni 2013. Der har været fyldt op på uddannelsen de seneste år, og der er da også allerede nu tilmeldt 17 til den kommende ottende sæson. Der er plads til 25 deltagere, så man skal nok være hurtig for at få plads.

FAKTA
Bygherrekompetencer henvender sig til alle, der arbejder fagligt i en professionel bygherreorganisation og til bygherrens samarbejdspartnere. Uddannelsen består af tre moduler af hver tre dages varighed med en gennemgående projektopgave og den afsluttes med diplomgivende eksamen.

Udpluk/citater fra kursisternes evaluering af 7. sæson

Hvad har du fået ud af uddannelsen
Jeg kan sikre mig at jeg kommer bedre fra start at på alle mine sager med hensyn til brugerinddragelse og tidlig prissætning. Derudover føler jeg mig bedre rustet til at holde styr på økonomien gennem projektet.
Bygningskonsulent Kasper Mikaelsen, Haderslev Kommune

Betydningen af at være en aktiv bygherre - tage ansvar for projektets fremdrift. Det, at der ikke er een rigtig vej, men mange, som jeg skal forholde mig bevidst til. Og så et godt, nyt netværk i form af de andre kursister i almindelighed og min egen gruppe i særdeleshed.
Projektleder og arkitekt Lasse Søager, Hvidovre Hospital

Jeg har fået indsigt i problematikker og udfordringer i byggeriet som jeg ikke før har været opmærksom på. Uddannelsen er med til at gøre mig mere rustet til hele byggeprocessen.
Projektleder og arkitekt Filip Finell, Hvidovre Hospital

Vil du anbefale kurser til andre

Bestemt. Det er meget anbefalelsesværdigt.
Projektleder og bygningskonstruktør Peter Sahl, Skanderborg Kommune

Jeg vil anbefale kurset til andre der sidder i samme stilling som jeg. Det er et rigtig godt kursus at blive klædt på med når man kommer fra den private sektor til den kommunale.
Bygningskonsulent Kasper Mikaelsen, Haderslev Kommune

Ja, det er en god lejlighed til at tale alle processer igennem i en byggesag, og derved blive klogere på de mange problemstillinger.
Projektleder og bygherrerådgiver Anders Eklund, Region Midtjylland

8. sæson:

Tid og sted
Modul 1: 18. 20. juni 2013
Modul 2: 22. 24. oktober 2013
Modul 3: 2. 4. december 2013
Eksamen: 21. januar 2014
Alle moduler afholdes hos Byggecentrum i Middelfart og er med overnatning.

Pris
Hvert modul koster 17.000 kr.
Deltagelse i afsluttende eksamen koster 3.000 kr.
Tilmelding til alle tre moduler og eksamen i ét forløb koster 48.000 kr.

Yderligere information
Se programmer og læs mere om hele uddannelsen på bygherrekompetencer.dk
Her kan du også tilmelde dig uddannelsen.

Yderligere informationer kan også fås på 7012 0600.

Illustration: Fotos fra eksamensdagen

Fototekst: 7. sæson af uddannelsen Bygherrekompetencer er afsluttet, og der har været stor tilfredshed med uddannelsen. Udbyttet har ifølge kursisterne været stort.

Læs mere her

tags: økonomi, uddannelse, 2013, Hvidovre, lovgivning, december, Midtjylland, Region Midtjylland, Middelfart, krydderi, organisation, projektleder, nyuddanned, 2014, værktøj, Haderslev,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar