mandag den 11. marts 2013

Sådan vælger du den rette LED-løsning

Udvalget af lyskilder er blevet en jungle for mange forbrugere, efter de traditionelle glødepærer blev taget endeligt af markedet med udgangen af 2012. Men der er hjælp at hente, der gør det muligt at vælge den rigtige lyskilde til alle formål i hjemmet.

Der er mange fordele ved LED-belysning, men det er samtidig en løsning, der kræver, at man anvender lyskilderne rigtigt. Forbrugerne kan mindske risikoen for fejlkøb ved at hente hjælp på forskellige sider på nettet eller ved at søge vejledning i en lampeforretning, der er drevet af en autoriseret elinstallatør, siger Christian Jarby, der er chef for teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation.

Han henviser til to forskellige sider på nettet, der begge har sine fordele og ulemper. Den første side er www.lednet.dk, der har en såkaldt LED-positivliste, der er udarbejdet af DTU Fotonik.

Her bliver forbrugeren ganske enkelt bedt om først at indtaste data om den oprindelige lyskilde, som for eksempel en 60W glødepære med en almindelig stor fatning. Herefter kommer en række muligheder frem, der er markeret med grøn, gul og rød, siger Christian Jarby.

Farvekoderne viser forbrugeren, hvor godt lysmængden i LED-pæren passer med lysmængden i den oprindelige lyskilde. Grøn er det bedste resultat, herefter gul, mens rød er lyskilder, der ikke lever op til kravene eller til den specifikke lysløsning, som forbrugeren har indtastet fra start.

Fordelen ved siden er, at man ikke behøver kende til fagudtryk. Til gengæld er udvalget af produkter smalt, ligesom forbrugeren kun får viden om lysmængden, siger Christian Jarby.

Den anden side er Energistyrelsens hjemmeside www.ens.dk/forbruger, hvor man kan finde LED-pærer under værktøjer , produktlister og belysning på siden.

Her kan man indtaste navnet på en konkret lyskilde og soklen og få helt konkrete forslag til nye LED-produkter, der kan erstatte de gamle produkter. Der er en række produkter at vælge imellem, og hvis man kan finde de tekniske data på pæren, så er det den side, jeg vil anbefale mest, siger Christian Jarby.

På www.ens.dk/forbruger skal forbrugeren indtaste navnet på soklen, der kan være E14, E27, GU10, GU11, GU5,3, MR11 eller MR16.

Nummeret står på den lyskilde, der sidder i lampen nu. Det står med småt, og det kan måske være slidt af, men hvis man har det nummer, så er det let at finde et erstatningsprodukt, siger Christian Jarby, der tilføjer, at man altid kan søge vejledning hos en lampeforhandler, hvis man er i tvivl om, hvilket produkt man skal vælge:

Hvis det er en lampeforretning, der er drevet af en elinstallatør, så har de viden om alle de nye produkter og vil altid kunne vejlede forbrugeren.

Yderligere information, kontakt:

Chef for teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation
Christian Jarby, tlf. 77 41 15 51, e-mail: cja@tekniq.dk

Læs mere her

tags: 2012, DTU, Ford, værktøj,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar