onsdag den 26. juni 2013

Anlægsgartnere går under jorden

Klimaforandringerne får skyld for meget, fx de stigende forsikringspræmier, fordi de øgede regnmængder giver vand i kældrene. De selv samme regnmængder er skyld i særdeles gode omsætningstal for anlægsgartnervirksomheden OK grøn anlæg a/s på Midtsjælland, der har fundet nye indtjeningsmuligheder i de underjordiske arbejder.

- Vi startede med at lave kloakering tilbage i 2002, hvor vi fik mulighed for at byde ind på en totalentreprise med anlæg af både jord og kloak samt mere traditionelt anlægsgartnerarbejde i et boligområde, fortæller Søren Løkkegaard, leder af anlægsafdelingen hos OK grøn anlæg a/s. Siden er kloakeringsopgaverne vokset til en større og større del af forretningen, og det skyldes ikke mindst, at både kommuner og boligforeninger har travlt med at forberede sig på klimaforandringernes øgede regnmængder. Det startede med opgaver på nogle få hundrede tusinde kroner, og den seneste, Skottegården i Kastrup, er vundet til en tilbudspris på 45 mio. kr. En ganske pæn opgave for anlægsgartnerfirmaet, der i 2008 omsatte for 120 mio. kroner.

- Vel er prisen afgørende i en licitation, men det er jo også vigtigt, at udbyder har tillid til, at vi kan løfte opgaven, fortæller Søren Løkkegaard. Derfor har det også betydning, at OK grøn anlæg allerede havde gode referencer i form af store opgaver, som også har omfattet afvandingen. Det havde vi fx i forbindelse med renoveringen af hele Nørrebroparken og en totalrenovering af Næstved Banegårdsplads. Vi var heldige at byde ind på et tidspunkt i 2007, hvor alle de store i branchen havde rigeligt at se til, men for os var det jo en meget stor sag, som vi gav den største bevågenhed, og da den kom i hus, fik vi travlt med at få ansat en masse dygtige folk. Det har heldigvis været lidt lettere på det sidste, men vi er stadig på udkig efter flere gode folk. Opgaven kører nemlig et godt stykke ind i 2010, hvor vi skal have omkring 20 mand på hele tiden.

Opgaven er projekteret af Force Technology og udføres for Den selvejende institution Lufthavnsparken afd. Skottegården i Kastrup. Der skal etableres et separat system (adskilt spilde- og regnvand) i et område, der omfatter 23 boligblokke fordelt på et areal på 14 ha og omfatter 7.100 meter kloakledning med 500 tilhørende brønde samt 3.000 meter dræn.

- Flere af OK grøn anlægs kunder lægger ikke skjul på, hvorfor de vælger den grønne indgang til opgaven, fortæller Søren Løkkegaard. De ser klare fordele i at have anlægsgartneren til at stå for hele udførelsesfasen i projektet. Det gælder naturligvis, fordi anlægsgartneren kan levere hele løsningen med færdiggørelsen af terræn mht. belægninger, græs, træer og buske samt inventar og legepladser, og endvidere kan stå for den videre pleje og vedligeholdelse af de færdige arealer. Men nok så vigtigt, så sker det også for at imødegå en masse problemområder mht. overtagelse af terræn, komprimering, afgrænsning af garantiområder, overholdelse af tidsplaner mv. som ofte opstår, når der er flere entreprenører involveret.

Direktør Ole Kjærgaard, OK grøn anlæg supplerer: - Opgaven er utrolig spændende i denne tid, hvor klimakonferencen er i fokus, og hvor fx Københavns Universitet forsker i LAR (Lokal Afledning af Regnvand). Problemet med de øgede regnmængder er jo, at de offentlig kloaker ikke er dimensioneret til at klare presset, så en stor del af opgaven i Skottegården går ud på at opsamle vandet kæmpe underjordiske regnvandsbassiner, hvorfra det så kan sendes videre i afmålte mængder svarende til det kommunale systems kapacitet. Skal vi tænke videre i miljøbaner, ville det selvfølgelig være helt perfekt, hvis man kunne bruge vandet til at vande med eller hvorfor ikke til at skylle ud i toiletterne med Dette er kun begyndelsen til spændende nye, miljørigtige løsninger, vi vil se i mange afskygninger. Det gælder både ved renovering af kloakkerne i byerne og nedsivningsanlæg i det åbne land, samt nedsivning af regnvand via faskiner og genanvendelse af regnvand hos den enkelte grundejer. Alt sammen opgaver, som vi håber at komme til at medvirke til mange flere af i de kommende år, slutter Ole Kjærgaard.

Billedtekst til foto "Regnvandsbassin Skottegaarden"

Opgaven i Skottegården går ud på at opsamle vandet i kæmpe underjordiske regnvandsbassiner, hvorfra det så kan sendes videre i afmålte mængder svarende til det kommunale systems kapacitet. Bassinerne her måler 160 cm i diameter, og dem skal OK grøn anlæg a/s lægge 120 løbende meter af.

Øvrige fotos er ikke fra Skottegården men fra et par andre af OK grøn anlægs kloakeringsopgaver.

Læs mere her

tags: 2010, 2008, København, 2002, Kastrup, Næstved, Næstved, Nørrebro, omsætning, virksomhed, klimaforandringer, 2007, miljø, boligforening, Løkke, miljørigtig, Københavns Universitet,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar