torsdag den 27. juni 2013

Vi ved det virker: Arkitektur skaber tryghed

Når Socialdemokratiet vil bruge 100 millioner kroner på at skabe mere tryghed og livskvalitet i de 37 udsatte almennyttige boligområder, er det vigtigt, at man ikke glemmer de fysiske rammers betydning for at få succes med indsatsen for at skabe attraktive boligmiljøer. Man skal lige fra start huske at inddrage arkitekturen og byplanlægningen, som beviseligt kan gøre en positiv forskel, når det gælder tryghed og trivsel i de udsatte boligområder.

Mange europæiske og amerikanske byer har brugt arkitekturen som et vellykket redskab i indsatsen for at vende en negativ udvikling i udsatte boligområder til en positiv, og det dokumenteres i Akademisk Arkitektforenings bog Arkitektur der forandrer - fra ghetto til velfungerende byområde". Her gennemgås en række udsatte boligområder i Danmark samt de udenlandske erfaringer med at bruge arkitektur til at modvirke ghettoisering.

Det kan f.eks. handle om
1) spektakulær arkitektur, der kan give området identitet
2) arkitektur, der skaber oplevelser og opfordrer til aktivitet
3) nedrivning af bygninger, der giver mere åbenhed og trygge miljøer
4) arkitektur, der tiltrækker ressourcestærke tilflyttere
5) fysiske forandringer, der gør upersonlige områder personlige og inviterer beboerne til at tage ejerskab.

Mange danske politikere har allerede hentet inspiration i de udenlandske skoleeksempler, bl.a. i Aarhus Kommune, hvor Gellerupparken bliver det første større boligområde i Danmark, som får glæde af erfaringerne fra udlandet på arkitektur der forandrer . Og forhåbentlig kan dette få Socialdemokratiet til også at tænke arkitektur, der forandrer , ind i fremtidsplanerne for de 37 danske udsatte boligområder.

Citat fra Jane Sandberg, direktør, Akademisk Arkitektforening:

Vi ved, det virker: arkitektur kan gøre en forskel. Det er ikke nok kun at tænke isoleret på de sociale forhold. Det viser stribevis af positive erfaringer fra bl.a. Holland, Frankrig, Storbritannien og USA. Kulturtilbud og mere nærpoliti kan ikke alene skabe tryghed i udsatte boligområder. De fysiske rammer og især arkitekturen skal tænkes ind i tiltaget, hvis de 100 millioner virkelig skal kunne gøre en forskel.

Arkitektur der forandrer fra ghetto til velfungerende byområde er blevet til i et samarbejde mellem Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration, Velfærdsministeriet, Realdania og Akademisk Arkitektforening. Pris: 300 kr. Er udkommet på Gads Forlag.

Læs mere her

tags: USA, Danmark, euro, Storbritannien, Holland, direktør, politi, Frankrig, Socialdemokratiet, indvandrere, udland, Gellerup, livskvalitet, miljø, Forlag,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar