Overvejer du at få lavet nyt tag, er der flere gode grunde til at få sat gang i projektet hurtigst muligt og få arbejdet gennemført inden udgangen af 2014.
Ombygning eller renovering af taget er et temmelig omfattende projekt, hvor du som husejer skal igennem en længere proces med planlægning og tilbudsindhentning, inden selve byggearbejdet overhovedet kan gå i gang.Har du planer om at udskifte taget, vil der være flere fordele ved at komme i gang med projektet hurtigst muligt ifølge bygningskonstruktør og partner i rådgiverfirmaet Compara, Thomas Vester. Compara har både ingeniører, arkitekter og bygningskonstruktører ansat og har specialiseret sig i at hjælpe private boligejere med tag- og facadeprojekter. Ifølge Thomas Vester er der fire meget kontante og praktiske årsager til ikke at udskyde tagprojektet til 2015.
Skrappere energikrav fra 2015
Gennem de seneste år er kravene i bygningsreglementet til husenes energiforbrug og isolering blevet strammet flere gange både når det gælder nybyggeri og renovering af eksisterende huse.
"Vi ved endnu ikke præcis, hvad de nye energikrav i bygningsreglementet i praksis vil indbefatte, når de træder i kraft i 2015", forklarer Thomas Vester.
"Det kan være yderligere krav til isoleringen, krav til at forberede taget til solceller eller på anden måde tænke energi ind i taget. Det kan også være, at man fjerner muligheden for dispensation, hvis de krævede energiforbedringer ikke er rentable. Da det seneste bygningsreglement BR10 trådte i kraft, blev et almindeligt parcelhustag 7-10 %, eller i runde tal ca. 30.000 kr. dyrere, og der er ingen grund til at tro, at noget lignende ikke vil gælde for det kommende 2015 reglement" siger Thomas Vester.
Håndværkerfradraget
Thomas Vester peger også på en anden årsag til at få lavet det nye tag i 2014, nemlig det såkaldte håndværkerfradrag også kaldet servicefradraget. Fradraget blev indført i 2011 og senere forlænget til at dække 2013 og 2014, men indtil videre er der så vidt vides ikke planer om en yderligere forlængelse i 2015.
Håndværkerfradraget gælder arbejdsløn inklusive moms på service og vedligeholdelse af boligen på op til 15.000 kr. pr person over 18 år i husstanden. Reelt betyder det, at hver person sparer omkring 5.000 kr. i skat det pågældende år, hvis fradraget udnyttes fuldt ud.
Billigere tilbud om vinteren
Tagarbejder udføres af praktiske årsager typisk i de lidt varmere måneder, så det er også dér tømrere og entreprenører har mest travlt, påpeger Thomas Vester.
"Går du ud om vinteren og får tilbud på tagarbejder, der skal udføres på lidt længere sigt, vil du normalt få en bedre pris, da firmaerne gerne vil have nogle opgaver i ordrebogen. Det drejer sig ikke om kæmpe besparelser i 50.000 -100.000 kroners klassen, men det er bestemt værd at tage med" fortæller Thomas Vester.
"Der er nogen travlhed i branchen på grund af stormene og stormfloden, men der er stadig ledig kapacitet, og alt andet lige er det bedre for håndværksfirmaerne at få en ordre på blokken end at skulle sende folk hjem. Situationen kan selvfølgelig hurtigt ændre sig, hvis der kommer et øget pres som følge af en ny storm eller hvis der bliver meldt ud om nogle meget skrappe, nye energikrav i bygningsreglementet, så man skal i øvrigt sørge for at få et bindende tilbud", siger Thomas Vester.
Stormskader kan være alvorligere
Den sidste gode grund til at komme i gang med en renovering af taget, er især relevant for de husejere med slidte tage, som har fået skader i løbet af efterår og vinter.
Ældre tegltage holdes tætte af understrygningen, altså den mørtel der sidder mellem tagstenene. Thomas Vester forklarer, at tagene har fået en ordentlig rystetur i de to storme, der har hærget landet. Udover de meget synlige skader, kan der være skabt masser af små revner i tagene. Her trænger fugten fra den megen regn ind, og når det så fryser, sker der frostsprængninger i tagsten og understrygning, som svækker taget og giver utætheder. I praksis kan det altså vise sig for mange husejere, at skaderne efter stormene er langt alvorligere end først antaget.
En grundig tætning af taget koster ifølge Thomas Vester 75.000 -100.000 kr. og kan i bedste fald holde 10-20 år, men i praksis får mange husejere kun tætnet de mest udsatte steder med det resultat, at der skal laves nye reparationer allerede efter 2-3 år. Alternativt bør du som husejer overveje at få lavet et helt nyt tag, der godt nok er dyrere end en tætning, men som til gengæld vil holde tæt i årtier fremover, hvis det projekteres og bygges korrekt.
Læs mere her
tags: 2011, 2013, boligejere, boligejer, storm, energiforbrug, Håndværker, husstand, energi, moms, 2014,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar