søndag den 9. februar 2014

Hver 5. selvstændige i byggeriet er forsvundet under finanskrisen

På bundlinjen er der forsvundet 10.000 selvstændigt erhvervsdrivende siden krisen. Byggebranchen er hårdest ramt. Her er hver 5. selvstændige forsvundet. Også den samlede arbejdsstyrke bliver ved med at skrumpe. Til gengæld har krisen betydet flere i uddannelse
Dansk Byggeri har analyseret antallet af selvstændige erhvervsdrivende på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og har her fundet ud af, at krisen er gået hårdt ud over bestanden af selvstændige, der fra 2009 til 2013 faldt fra ca. 208.000 til ca. 198.000 i 2013, svarende til et fald på 4,8 pct.

- Med en stadig mindre bestand af selvstændige, er jobskabelsen udfordret, fordi det erfaringsmæssigt er i de nyetablerede små og mellemstore virksomheder, de fleste jobåbninger skabes, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri. Han understreger, at der heldigvis også er enkelte solstrålehistorier, hvor en fyret lønmodtager i løbet af krisen har sadlet om og er blevet en succesfuld selvstændig erhvervsdrivende.

- Men de nye tal viser sort på hvidt, at disse eksempler ikke er så talrige, at de slår igennem i statistikken, siger Bo Sandberg.

17.000 selvstændige tilbage i bygge- og anlægsbranchen
Finanskrisen er gået hårdere ud over nogle brancher end andre. Fx er it, erhvervsservice og sundhed gået frem, mens detailhandel og transport er gået tilbage. Værst er det dog gået ud over bygge- og anlægsbranchen, hvor ca. hver 5. selvstændig er forsvundet siden 2008.

- Fra 2009 til 2013 faldt antal selvstændige i bygge- og anlægsbranchen fra 21.400 til 17.000. Med andre ord er hver femte selvstændige i byggeriet forsvundet i løbet af krisen. Det er et meget håndgribeligt udtryk for den konjunkturmæssige rutsjetur, som byggebranchen har været på i de senere år – og også på kreditklemmen, der har været en tro følgesvend i branchen i de senere år. Det hører dog med til billedet, at årene umiddelbart før boblen brast, ikke kan betegnes som "normale". Mod slutningen af den seneste højkonjunktur kom der også en række useriøse aktører ind på markedet, som det ikke gør noget, at der er blevet luget ud i, siger Bo Sandberg.

Han peger videre på, at der i løbet af krisen også er sket et fald i antallet af medhjælpende ægtefæller, som er styrtdykket fra 6.300 i 2009 til 5.000 i 2013 – svarende til et fald på hele 20,8 pct.

- På bundlinjen er hver femte medhjælpende ægtefælle forsvundet ud af arbejdsstyrken under finanskrisen. Det skyldes især, at generationsskifterne har haft ekstra vanskelige kår under finanskrisen – ikke mindst i bygge- og anlægsbranchen, hvor de mange konkurser også har gjort et betydeligt indhug i både antal selvstændige og medhjælpende ægtefæller, siger Bo Sandberg.

Arbejdsstyrken bliver ved at skrumpe – men flere på skolebænken
Den andel af befolkningen, som er i arbejdsstyrken er i det hele taget faldet. Vi var 87.000 personer færre i november 2012 end i november 2009. I 2009 udgjorde arbejdsstyrken 52,3 pct. af befolkningen. Den andel faldt i 2013 til 49,8 pct. - og røg således for første gang i nyere tid under halvdelen.

Til gengæld er antallet af voksne under uddannelse eksploderet under finanskrisen: Fra 163.100 i 2009 til 235.900 i 2013, bl.a. på grund af rekordoptag på universiteterne.

- Man må glæde sig over den danske samfundsmodel, som formår at få så mange af de potentielt ungdomsarbejdsløse kanaliseret over på skolebænken. Blandt andet derfor ser vi ikke de samme forfærdende tal for ungdomsledigheden som andre steder i Europa. Som ledig er noget af det mest fornuftige, man kan foretage sig, at dygtiggøre sig og tage en uddannelse, slutter Bo Sandberg.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, 2008, Europa, finanskrisen, uddannelse, 2013, Finanskrise, konkurs, selvstændig, Danmarks Statistik, arbejdsløs, 2012, virksomhed, generationsskifte,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar