torsdag den 15. maj 2014

Alt for tidligt at dømme BoligJob-ordningen ude

Dansk Byggeri er uenig i Rockwool Fondens konklusion om, at BoligJob-ordningen ikke giver mindre sort arbejde. Det sorte arbejde er faldet fra 2009 til 2012, og Dansk Byggeri mener, at BoligJob-ordningen er en medvirkende årsag til dette Rockwool Fonden har i dag fremlagt en ny undersøgelse om danskernes sorte arbejde. Dansk Byggeri ser det dog som en noget bombastisk konklusion, når Rockwool Fonden på baggrund af en stikprøve blandt 1.800 mandlige håndværkere i alderen 18-45 år konkluderer, at BoligJob-ordningen ikke har nogen tydelig positiv effekt på sort arbejde.

- Det er indlysende, at hvis man som forbruger får et fradrag, skal man have en regning, og så kan der ikke benyttes sort arbejde. Og eftersom over en halv million danskere i 2012 brugte ordningen, og det sorte arbejdes andel af BNP samtidig er faldet, så er der en åbenlys klar sammenhæng mellem BoligJob-ordningen og brugen af sort arbejde, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

Dansk Byggeri hæfter sig ved, at Rockwools nye undersøgelse faktisk viser, at håndværkere indenfor bygge og anlæg har sænket det gennemsnitlige ugentlige timeforbrug på sort arbejde ganske markant fra knapt 4 timer i 2011 til godt 3 timer i 2012, som var det første hele år med BoligJob-ordningen.

- Faktisk fremlægger Rockwool Fonden selv en figur (se figur 8 i undersøgelsen), hvor man ser et direkte sammenfald mellem, at BoligJob-ordningen indføres og andelen af sort arbejde falder, siger Torben Liborius.

Også Danmarks Statistik har tidligere undersøgt samme emne og nåede i deres interviewundersøgelse frem til, at andelen af de beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen, der angav at have arbejdet sort indenfor det seneste år, faldt fra 25 procent i 2011 til 14 procent i 2013.

- Under alle omstændigheder er det alt for hurtigt at dømme BoligJob-ordningen ude på baggrund af tal fra det første halvandet år af ordningens levetid. Det man i bedste fald kan sige er, at man ikke kan konkludere noget på baggrund af tallene, siger Torben Liborius og fortsætter:

- Samtidig skal man huske på, at hovedgevinsten ved BoligJob-ordningen er, at den skaber 5.000 arbejdspladser om året - heraf også mange lærepladser til unge på erhvervsuddannelserne og beskæftigelse i udkantsdanmark. Det er en sidegevinst, at ordningen også er med til at reducere det sorte arbejde. Så hvis politikerne vælger at stoppe BoligJob-ordningen ved årsskiftet, så skal regeringen være klar over, at den deler 5.000 fyresedler ud i julegave, siger Torben Liborius.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, 2011, interview, politi, uddannelse, 2013, regeringen, Danmarks Statistik, julegave, 2012, regering, erhvervsuddannelser, beskæftigelse, Rockwool,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar