lørdag den 31. maj 2014

Gamle sommerhuse må lade livet

9 ud af 10 nye fritidshuse bygges efter nedrivning af ældre sommerhuse, oplever mægler og byggefirma. Årsagen er mangel på nye udstykninger tæt på vandet, ligesom kunderne ønsker større huse med mere komfort Vi har set det i hovedstadsområdet og til dels i Århus: Ældre helårshuse rives ned, for at give plads til et nyt parcelhus, fordi der ikke er ubebyggede grunde til salg i de attraktive områder.
Mangel på gode sommerhusgrunde betyder nu, at den 'storbytendens' har bredt sig til. Det oplever ejendomsmæglerkæden home og sommerhusfirmaet Frifeldt, der har base i Vildbjerg i Midtjylland men bygger sommerhuse i hele landet.

Der findes ingen generelle branchetal for fænomenet, men salgschef i Frifeldt Kurt Kristensen ser en tydelig tendens:
"Omkring 90 % af vores byggerier er med forudgående nedrivning," vurderer Kurt Kristensen.
Tendensen ses ifølge home og Frifeldt over hele landet i områder, hvor det er svært at finde en tom grund eller hvor beliggenheden på nye grunde ikke er tilfredsstillende.
"Vores kunder vælger ofte en grund med et eksisterende hus, fordi de søger en bestemt beliggenhed, hvor der ikke er nye grunde at få, eller hvor beliggenheden - typisk i forhold til vandet - er for dårlig," fortæller Kurt Kristensen fra Frifeldt.

Kun 5 % grunde tæt på vandet
En opgørelse som home-kæden har lavet over det totale udbud af sommerhusgrunde kaster lys over, hvorfor mange vælger at købe en grund med hus og rive ned for at bygge nyt.
Kun 65 ud af de 1.300 fritidshusgrunde, der pt. udbydes til salg gennem ejendomsmæglere, ligger tættere end 500 meter på vandet. Det svarer til 5 %, der ligger i nærheden af vandet.

Ifølge home er beliggenhed alfa og omega for de fleste sommerhuskøbere:
"For sommerhuse er beliggenheden endnu vigtigere end for helårshuse, oplever vores ejendomsmæglere. Udsigt - eller i det mindste nærhed til vand - trækker voldsomt i køberne, fordi man med et sommerhuskøb i høj grad realiserer en drøm og en luksus," siger Mads Ellegaard, relationschef i home.

"Et moderne fritidshus åbner også mulighed for helårsbeboelse i sommerhuset som pensionist, og den drøm er der fortsat mange, der har," uddyber home-chefen.
Ifølge home og Frifeldt er det især i ældre sommerhusområder med mange mindre sommerhuse af ældre dato, der bliver revet huse ned og bygget nye.
"I Nordsjælland er der for eksempel mange små, 'oprindelige' sommerhuse på relativt store grunde, hvor gennemgående renovering eller ombygning er nødvendig for at leve op til købernes krav om komfort og plads til hele familien, og hvor grundene er relativt store og levner plads til flere kvadratmeter," siger Mads Ellegaard.

Nyt hus fra 700.000 kr.
Men det kan sjældent betale sig at lave for store renoveringer af ældre huse i forhold til den værdi, man får ud af et nyt hus.
"Derfor vælger de fleste af vores kunder at rive ned og bygge nyt," forklarer Kurt Kristensen fra Frifeldt.

Han oplyser, at man kan bygge et sommerhus på 60 kvm fra cirka 670.000 kr. Grundens pris kommer oveni.
Af de mindre huse er 80-85 kvm mest populært, og ved de lidt større er 100-110 kvm det mest efterspurgte.
home oplyser, at interessen for sommerhuse – både gamle og nye - generelt er på vej op fra et lavt niveau. home-mæglerne har i årets første kvartal solgt cirka 19 % flere fritidshuse i Danmark end i samme periode i 2013.

Læs mere her

tags: Danmark, Århus, 2013, Nordsjælland, storby, Midtjylland, hovedstad,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar