Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse for 2. kvartal bekræfter en stabil nedadgående tendens i ledigheden. Til gengæld skuffer beskæftigelsen, der ligger lavere i år end i 2013. Væksten i dansk økonomi er for lav til for alvor at trække arbejdsmarkedet op - Det er positivt, at den såkaldte AKU-ledighed fortsætter sin faldende tendens. I modsætning til den registrerede ledighed indgår nemlig også de personer, der fx har mistet dagpengeretten indenfor det seneste år i AKU-ledigheden, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.
Der var i 1. halvår af 2014 11.000 færre ledige end i 1. halvår 2013. Og AKU-ledigheden er fra toppunktet i 2. kvartal 2012 - hvor den var 8,1 pct. - faldet til nu 6,6 pct.
Beskæftigelsen skuffer
Den positive udvikling i ledigheden afspejles dog desværre ikke i beskæftigelsesudviklingen i hvert fald ikke, hvis der tages udgangspunkt i den interviewbaserede arbejdskraftundersøgelse, AKU.
- Ganske vist steg den sæsonkorrigerede beskæftigelse fra 1. til 2. kvartal - tilmed ret kraftigt. Men man skal være meget nærsynet for at udlægge det som en triumf for arbejdsmarkedet. For træder man blot et enkelt skridt tilbage og sammenligner de faktiske tal for 1. halvår 2014 med 1. halvår 2013, så er beskæftigelsen faldet med 12.500 personer siden sidste år, forklarer Bo Sandberg og fortsætter:
- Det er jo ikke just imponerende. Men heller ikke voldsomt overraskende. For med de moderate vækstrater i dansk økonomi i almindelighed og på hjemmemarkedet i særdeleshed, er den generelle tendens i erhvervslivet, at man er i stand til at håndtere de små ændringer i efterspørgslen med den eksisterende arbejdskraft.
Tendensen er mudret
Det skal nævnes, at beskæftigelsesudviklingen opgjort ved den interviewbaserede arbejdskraftundersøgelse bør tages med et gran salt.
- Med tanke på de forskellige beskæftigelsesopgørelser bør man i dag ikke svinge sig op til mere end at sige, at tendensen er mudret, og at det er skuffende, hvis det holder stik, at beskæftigelsen er lavere i år end sidste år. Dog vil nogle af de andre opgørelser formentlig vise det modsatte resultat, siger Bo Sandberg.
Byggeriet står foran stort dyk i 2015
Dansk Byggeri mener, at samfundsøkonomien har det bedre end for et år siden. Men selvom retningen er positiv, er tempoet i vendingen fortsat ganske lavt, hvilket beskæftigelsesudviklingen bekræfter.
- Noget af det, der har udviklet sig positivt i dansk økonomi i 1. halvår 2014, er bygge- og anlægsaktiviteten, som steg 3-4 pct. sammenlignet med det sløje 2013. Men fremgangen må tilskrives vejrguderne, der både gav en mild vinter og en række midlertidige éngangseffekter fra udbedring af stormskader efter Allan og Bodil, der trak sine ødelæggende spor henover Danmark i slutningen af 2013, siger Bo Sandberg og uddyber:
- Til gengæld står bygge- og anlægsbranchen foran et kraftigt aktivitetsmæssigt dyk i 2015. Og dykket bliver endnu større, hvis der fokuseres på beskæftigelseseffekten. For det er nemlig den arbejdskraftintensive reparationsaktivitet, der fra nytår bombes flere år tilbage, når dels udbedringen af stormskader klinger af, når Boligjobordningen desværre ophører, og når også renoveringsomfanget i den almene boligsektor drosles ned.
Læs mere her
tags: Danmark, interview, retten, økonomi, nytår, 2013, Danmarks Statistik, storm, 2012, penge, erhvervslivet, arbejdsmarked, arbejdskraft, beskæftigelse, samfundsøkonomi, 2014,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar