På Solnavej er beboerne blevet mere trygge, efter en af boligkvarterets kælderblokke er blevet energioptimeret. Ud over bedre lyskvalitet giver den nye belysningsløsning en væsentlig reducering i el- og driftsomkostningerne. Der er sund fornuft i at overveje energioptimerende belysningsprojekter, som andelsboligforeningen GAA er i gang med i boligkvarteret Solnavej i Søborg i disse år.
Med 450 lejemål fordelt over 16 blokke har vi store udgifter på el- og vedligehold hvert år. Der er derfor en væsentlig grund til at tænke en ekstra gang over vores belysningsløsninger, da der er mange penge at spare ved den rigtige løsning, fortæller ejendomsmester for Solnavej, Lars Riggelsen, der det sidste par år har rådført sig med Karsten Mortensen A/S for at energioptimere boligkvarterets kældre.
Som et forsøg har Karsten Mortensen A/S opsat LED belysning med bevægelsessensor i en af boligkvarterets 16 blokke. De 40 AIDA LED armaturer, som er opsat, kommer fra belysningsproducenten Flash Light A/S, og har tre store fordele for andelsforeningen: Lavere elforbrug, færre driftsomkostninger og bedre lyskvalitet.
Færre el- og driftsomkostninger
Ved at skifte fra traditionelle glødepærer til Aida LED er watt-forbruget sænket betydeligt. Det skyldes delvis LED-armaturerne, men også lyssensorerne, som i kældrene sikrer, at lyset slukkes, hvis der ikke er bevægelse. Før i tiden stod lyset tændt hele natten, som er spild af energi, fortæller overmontør Flemming Hansen fra Karsten Mortensen A/S, som har været ansvarlig for installation af den nye LED belysning på Solnavej.
Ud over at el-regningen bliver væsentligt reduceret, vil udskiftningen til LED også reducere vedligehold af armaturer.
Modsat glødepærer har LED længere levetid og skal dermed ikke skiftes så ofte. Når der jævnligt skal skiftes en lyskilde, løber det derfor hurtigt op, hvormed vi både sparer penge på montering og udskiftning. Når først samtlige kældre er skiftet til LED, vil det derfor kunne mærkes væsentligt på elregningen og vedligeholdelsesbudgettet, fortæller ejendomsmester Lars Riggelsen.
IHC var ikke en god forretning
Ved eftersøgning af en optimal belysningsløsning i kældrene blev IHC-styret lys også afprøvet i én af boligkvarterets blokke. Det automatiske lyssystem, der er delt op i to sektioner, og som tænder efterhånden som man går ned ad kældergangen, var dog ikke en god investering i forhold til boligkvarterets behov.
IHC er en udmærket løsning, men det fungerede ikke optimalt her, og så er det et dyrt system at have kørende, både i vedligeholdelse og i el-omkostninger. LED løsningen er både nemmere og billigere at skifte og mere energibesparende og dermed den bedste løsning. Desuden er IHC en dyr løsning i opsætning. For en blok gav vi 350.000, mens jeg med opsætning af Aida LED sparer omkring en tredjedel af prisen på opsætning, understreger Lars Riggelsen.
Bedre lyskvalitet og større tryghed
Da der bor mange ældre og svagtseende mennesker i boligkvarteret er det vigtigt, at de føler sig trygge, når de færdes rundt omkring i kvarteret. Bedre lyskvalitet var derfor også en vigtig faktor ved valg af belysning.
Især i kældrene kan man godt føle sig en smule utryg på grund af de svage lysforhold. Med de nye LED lyskilder, der har et hvidt og klart lys, har vi fået meget bedre lyskvalitet i den ene blok. Hvor vi før brugte almindelige 60 watt pærer, der kun lyste rundt om, spreder LED lyskildernes mange dioder sig mere rundt i kælderen, fortæller Lars Riggelsen og fortsætter:
Desuden er skærmen i modellen buet. Det gør, at lyset spreder sig yderligere rundt, hvilket er væsentligt for at skabe tryghed og god orientering for kvarterets mange ældre og svagtseende beboere.
Kvalitet til en god pris
Der findes et hav af LED belysningsmodeller på markedet. Men for andelsforeningen var det samtidig væsentligt at få kvalitetsprodukter til en god pris. Design, forbrug og pris var derfor i fokus, da der skulle vælges belysning til kælderen.
- Vi kunne sagtens have valgt andre modeller på markedet, men prisen var ligeledes afgørende. Aida modellen med indbygget sensor er både pæn og stilfuld og samtidig til en konkurrencedygtig pris. Vi har fået et ordentligt produkt, der udover at være elegant også er energibesparende, fortæller Flemming Hansen.
Energioptimeringen er forløbelig opsat som forsøg i en af boligselskabets 16 boligblokke. Hensigten er, at samtlige kældres belysning skal være udskiftet inden for de næste fem år. Energioptimeringen omfatter herudover udskiftning af gadebelysningen samt nyt LED lys i vaskerierne.
Fakta:
Opgave: Energioptimering af kælderbelysning i en af Solnavejs 16 blokke med henblik på at reducere elforbruget og vedligeholdelsesbudgettet.
Løsning: Udskiftning af samtlige lamper i kælderblokken til LED belysning. Aida med indbygget sensor fra Flash Light A/S sørger for, at lyset slukker, når der ikke er bevægelse.
Resultat: Færre el- og driftsomkostninger, da LED i modsætning til traditionelle glødepærer bruger mindre energi og har længere levetid, hvormed der er færre vedligehold af armaturer. Bedre lyskvalitet og større tryghed med LED Aida, der givere et hvidt, klart og behageligt lys. Modellen er desuden buet, hvormed lyset spreder sig yderligere rundt og giver god oplysning.
Læs mere her
tags: eftersøgning, penge, omkostninger, andelsboligforening, energi, konkurrence, lejemål, boligforening, Fakta, Design,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar