fredag den 24. oktober 2014

Ny lov skaber konkurrenceforvridning

Miljøministeren vil hjælpe økonomisk svagt stillede ejendomsejere med kloakering. Desværre favoriserer ministerens forslag de kommunalt ejede selskaber i konkurrencen med private entreprenører. Det mener Danske Anlægsentreprenører De økonomisk svagtstillede skal ikke mødes med straffesager, fordi de ikke kan betale udgifterne, når kommunen påbyder krav om kloakering.

- Derfor er det godt, at miljøministeren vil give mulighed for en afdragsordning, så de økonomisk svagtstillede ejendomsejere i stedet for en straffesag får nye kloakker, siger branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører under Dansk Byggeri.

Afdragsordningen for økonomisk svagtstillede ejendomsejere omfatter udgifter til tilslutning eller forbedring af en ejendoms spildevandsanlæg. Men ordningen omfatter ikke udgifter til etablering af separatkloakker, hvis en ejer har fået påbud om at anlægge en sådan.

- Et påbud om at anlægge separatkloakker bør også give adgang til afdragsordningen, fordi separatkloakker nedsætter belastningen på renseanlæggene og mindsker risikoen for miljøskader ved skybrud. Vi skal her huske på, at denne udgift kan mere velstående ejendomsejere få dækket ind under en ny abonnementsordning hos spildevandsselskabet. Derfor er der her tale om at give spildevandsselskaberne konkurrencefordele i forhold til private entreprenører, siger Niels Nielsen.

Danske Anlægsentreprenører er generelt kritisk i forhold til de dele af det nye lovforslag, der regulerer markedet. Der vil nemlig ske en skævvridning af markedet mellem privat og offentlig. Fx får spildevandsselskaberne mulighed for at udføre drift og vedligehold af ejendomsejeres private spildevandsanlæg mod betaling. Drift og vedligehold kan også omfatte udvidelse af eksisterende anlæg og etablering af separatkloakering.

- Løbende drift og vedligehold af private stikledninger er en super god idé. Men hvorfor synes ministeren, at spildevandsselskaberne, der hviler på tvungne bidrag fra ejendomsejerne, nu skal kunne etablere sig som entreprenører og udkonkurrere private virksomheder, der selv må afholde udgifterne til opbygning af kompetencer og autorisation til den slags arbejder, spørger Niels Nielsen.

En betingelse for at spildevandsselskabet kan tilbyde drift og vedligehold er, at spildevands-selskabet skal konkurrenceudsætte udførelsen af drift og vedligehold.

- Erfaringerne fra kommunernes udregninger af kontrolbud viser, at det er illusorisk at tro, at spildevandsselskaberne vil indregne omkostningerne ved entreprenørvirksomheden fuldt ud. Derfor vil loven, der er lanceret som en hjælp til økonomisk trængte ejendomsejere, i lige så høj grad blive en hjælp til de kommunalt ejede spildevandsselskaber, så de kan udkonkurrere de private virksomheder, slutter Niels Nielsen.

Læs mere her

tags: direktør, økonomi, renseanlæg, virksomhed, omkostninger, konkurrence, miljø, Miljøminister,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar