torsdag den 6. november 2014

Bæredygtighed udfordrer hele byggeriet

Det store spring fremad for øget bæredygtighed er den generelle accept af udfordringen hos alle parter i byggeriet. Bæredygtighed er trådt ud af de fodformede og vil sætte agenda i byggeriet Dansk Byggeri har ved flere lejligheder samlet producenter, entreprenører, rådgivere og bygherrer til debat om bæredygtighed for at få sat ord på barrierer og udvikling af bæredygtige processer og produkter.

- Byggeri er en komplekst størrelse, hvor selve byggeprocessen, de involverede parter og de anvendte materialer varierer fra byggesag til byggesag. Og nu skal vi så i fælleskab skabe opmærksomhed om, at det vi laver er bæredygtigt. Det handler om meget andet end energi. I dag er det en forsvindende lille del af byggeriet, som har fået certifikat på at være bæredygtigt, så udfordringen er altså, hvordan vi udbreder det, ja kommer videre fra noget nær et nulpunkt, spørger branchedirektør Per Thomas Dahl, Danske byggematerialer under Dansk Byggeri.

På Building Green i Forum i oktober var der enighed om at arbejde på en forenkling af certificeringssystemerne, da det kan være en barriere at skrue ambitionerne for højt op.

- Vi spænder ben for en hastigere udvikling, hvis vi kræver de meget skrappe såkaldte DGNB-certificeringer overalt. Det er for omfattende og ofte for kompliceret, og bliver dermed nemt for dyrt. Derfor er der brug for en light-version, så vi hurtigere kommer ud af starthullerne, siger Per Thomas Dahl.

På debatmødet var der enighed om, at bæredygtighed er knyttet for meget op på energi med blinde vinkler til andre områder, der er mindst lige så vigtige.

- Vi strammer kravene af hensyn til samfundet, og styrer byggeriet med Bygningsreglementet. Der er ad den vej sket rigtig meget positivt i forhold til at skærpe energikravene med såkaldte energiklasser. Den vej kan vi sagtens fortsætte ved at udvikle konceptet til fx en særskilt bæredygtighedsklasse, som kan have indflydelse på genanvendelse-, ressourceforbrug eller andre negative effekter på miljøet, understreger Per Thomas Dahl.

På producentsiden er signalerne om bæredygtighed opfanget mange steder, og branchen oplever faktisk, at udbuddet af materialer er ganske stort. Men også her er byggeriets parter enige om, at der især skal sættes ind i forhold til måden materialerne produceres på.

- Det er ikke nok, at byggematerialer i princippet er bæredygtige. De skal rent faktisk være bæredygtige, og det betyder, at vi skal gribe fat i de lavt hængende frugter og sikre, at fx måden materialerne produceres på også er bæredygtig, ligesom der skal fokuseres på genanvendeles af materialer og restprodukter ved produktionen.

Gennem debatten og forståelse af de enkelte aktørers særlige bidrag blev der skabt en fælles erkendelse af, at målet om øget bæredygtighed i byggeriet skal nås med åbne skodder mellem de mange aktører.

- Hvis vi ønsker at sætte mere turbo på arbejdet, så er det vigtigt at involvere og integrere hinanden i de forskellige processer. Det bør fx være en gevinst at inddrage entreprenøren og materialeproducenten i rådgiverteamets overvejelser, så materialerne kan finde deres rette anvendelse, slutter Per Thomas Dahl.


FAKTA
Dansk Byggeris Bæredygtighedspanel består af:

Anders Lendager, Lendager Arkitekter
Henrik Staun, Lund & Staun
Mette Glavind Direktør, Teknologisk Institut
Jens Runge, Københavns Ejendomme
Mads Storgaard Mehlsen, Inwido

Læs mere her

tags: København, direktør, energi, Teknologisk Institut, miljø, frugt,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar