Den danske bygge- og anlægssektor er parat til at påtage sig en central position i forhold til handling mod de alvorlige klimaforandringer, som danskerne allerede har fået en bitter forsmag på. FNs Klimapanel slår i deres femte hovedrapport "Climate Change 2014" fast, at klimaforandringerne i høj grad er menneskeskabte, at drivhusgasserne skal reduceres betydeligt og at der skal ske klimatilpasning. Gør vi ikke noget ved udledningen af drivhusgasserne, vil vi se en opvarmning i slutningen af århundredet på 3,7-4,8 grader akkompagneret af hedebølger og ekstrem nedbør.
- Alvoren er til at få øje på i den nye rapport, og advarslerne har aldrig været tydeligere. Der er behov for, at verdenssamfundet handler og tager dem alvorligt. Mange af løsningerne til at reducere udledningen af drivhusgasser og tilpasse os klimaforandringerne har vi allerede i dag, og endnu flere vil kunne blive udviklet med målrettet forskning og udvikling, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.
Hvis vi skal begrænse den globale opvarmning til bare to grader, skal CO2-udledningen skæres 40-70 procent i perioden 2010 til 2050 og være nul omkring 2100. Løsningerne kan være energieffektivisering, vedvarende energi og atomkraft.
- Der er ingen tvivl om, at bygge- og anlægsbranchen skal påtage sig en central position i forhold til effektivisering af energiforbruget, hvor der er store potentialer at komme efter i vores bygninger. Men så sandelig også i forhold til at tilpasse vores bygninger og infrastruktur, så vi kan modstå effekterne af klimaforandringerne, siger Michael H. Nielsen.
Ifølge rapporten fra FNs Klimapanel vil de økonomiske konsekvenser ved at reducere drivhusgasserne være overskuelige, hvis der handles nu. Og der er en kærkommen mulighed for handling, da der allerede næste år skal laves en ny global klimaaftale med udgangspunkt i den nye rapport.
- Det gik ikke godt sidst i København, men forhåbentlig vil verdenssamfundet være klar til en aftale i Paris. Det er vigtigt at handle globalt, men vi bør ikke afvente en global klimaaftale for at handle. Det vil de mange danskere, som bare inden for de sidste par år har oplevet effekterne af mere ekstreme vejrforhold nok sætte pris på. Der er således al mulig grund til at sætte gang i de nødvendige initiativer i form af såvel energieffektivisering som udmøntning af de klimahandlingsplaner, som kommunerne har udarbejdet, slutter Michael H. Nielsen.
Læs mere her
tags: 2010, København, direktør, FN, klimaaftale, CO2-udledning, globale opvarmning, økonomi, CO2-udledningen, energiforbrug, klimaforandringer, drivhusgas, energi, 2014,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar