Ifølge Danmarks Statistiks beskæftigelsesindikatorer, AKU-undersøgelsen, blev der også i 3. kvartal skabt mange job - og beskæftigelsen er i denne opgørelse steget med 46.000 på to år Danmarks Statstik har offentliggjort AKU-ledigheden, som er en bredere opgørelse af ledigheden end den traditionelle bruttoledighed. AKU-ledigheden omfatter bl.a. ledige på kontanthjælp samt aktiverede og studerende.
- Den fortæller os, at AKU-ledigheden trods en lille stigning i 3. kvartal ligger ret stabilt omkring 6,7 pct. Men nok så væsentligt stiger beskæftigelsen ifølge AKU-opgørelsen markant og ligger ifølge denne opgørelse nu hele 46.000 højere end for to år siden, siger Bo Sandberg, der anser denne statistik for at være den mest usikre statistik på området.
Til sammenligning er Nationalregnskabets noget mere præcise beskæftigelsestal steget med ca. 32.500 personer de seneste fem kvartaler, men her er man endnu ikke nået til 3. kvartal.
- Uanset hvilken af arbejdsmarkedsstatistikkerne vi ser på, så er der i øjeblikket en pæn beskæftigelsesvækst men ikke ledsaget af økonomisk vækst. Tidligere i historien har man set jobløse opsving, men nu er situationen altså nærmest den stik modsatte, siger Bo Sandberg.
Dansk Byggeri mener dog, at samfundsøkonomien har det bedre nu end for et år siden, men tempoet er fortsat ganske lavt.
- Bygge- og anlægsaktiviteten har været opadgående med en stigende omsætning på ca. 6 procent og stigende beskæftigelse på ca. 3 procent. Det kan bare ikke tilskrives konjunkturerne. Det skyldes i stedet vejrguderne og den positive effekt af BoligJobordningen. Vi kan ikke kalkulere med hjælp fra vejrguderne, og BoligJobordningen slutter til nytår, og derfor står byggebranchen foran et aktivitetsmæssigt dyk i 2015, siger Bo Sandberg.
Lidt fakta:
Beskæftigelsesudviklingen opgjort ved den interviewbaserede arbejdskraftundersøgelse (AKU) bør altid tages med et gran salt. AKU anses for at være den mest usikre af de fire forskellige beskæftigelsesopgørelser fra Danmarks Statistik, som vil blive offentliggjort i løbet af de kommende uger. De andre opgørelser er lønmodtagerbeskæftigelsen, arbejdstidsregnskabet og Nationalregnskabets beskæftigelsestal.
Læs mere her
tags: Danmark, interview, økonomi, regnskab, nytår, Danmarks Statistik, omsætning, arbejdsmarked, studerende, arbejdskraft, beskæftigelse, samfundsøkonomi, arbejdstid,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar