torsdag den 4. december 2014

Ingeniørmangel i infrastruktursektoren

Infrastruktursektoren, arbejdet med veje, trafik og bane, kommer til at mangle ingeniører i de kommende år. Pensionering og store anlægsprojekter er nogle af årsagerne. Det viser en analyse som COWI har lavet for VEJ-EU og Viadania. Analysen præsenteres på Vejforum 2014. Ledere på vej- og trafikområdet forventer øget konkurrence om ingeniører. Uden for hovedstaden og universitetsbyerne er der allerede nu visse vanskeligheder med at rekruttere ingeniører. Det viser en ny analyse som VEJ-EU og Viadania har fået udført af COWI A/S. Analysen præsenteres på Vejforum 2014, der afholdes d. 3. og 4. december i Nyborg.
Analysen viser bl.a. , at 25 % af de virksomheder, der har forsøgt at rekruttere ingeniører ikke er lykkedes. For 10 % har det været nødvendigt med et genopslag for at få stillingerne besat.

Erfaring efterspørges
Branchen oplever ifølge analysen ikke store problemer med at tiltrække unge og nyuddannede, men man efterspørger medarbejdere med erfaring og specialistviden på særlige områder. Denne udfordring understreges og forstærkes af, at mange arbejdspladser er i gang med et generationsskifte, der betyder, at netop erfaring og specialviden forsvinder.
I kommunerne er lige knapt halvdelen af diplomingeniørerne i byggeri og anlæg over 50 år og 25 % er over 60 år. I kommunerne forventes en afgang af ingeniører på mellem 10 og 25 % i de kommende år. De kommunale repræsentanter, der har deltaget i undersøgelsen, peger på, at
særlige kompetencer efterspørges, bl.a. i forhold til projektledelse, håndtering af myndighedsopgaver og kommunikation.

Flere studerende
Den naturlige afgang fra sektoren stiller store krav til optaget på uddannelserne blot for, at der kan opretholdes balance i udbuddet af ingeniører. I en lang periode har antallet af ingeniørstuderende ligget på et stabilt niveau, men det har været for lavt til at holde trit med afgangen. De seneste par år er antallet af studerende på de anlægstekniske uddannelser steget, men der er behov, at denne udvikling fortsætter.
"Her er det vigtigt for sektoren at gøre en indsats for at få de unge til at vælge infrastrukturområdet på uddannelserne. Området skal kæmpe om de studerendes opmærksomhed, primært i forhold til andre ingeniørretninger, men også i forhold til andre videregående uddannelser," vurderer Gert Ahé, formand for VEJ-EU

En fælles indsats
"Analysen fra COWI understreger, at infrastruktur-branchen har en udfordring med at tiltrække medarbejdere. Der er derfor behov for en fælles langsigtet indsats, hvor uddannelsesstederne i langt højere grad skal have de unge til at orientere sig mod jobbene i branchen. Samtidigt skal vi både i kommuner, staten og private virksomheder være bedre til at markedsføre de spændende job- og karrieremuligheder som vi tilbyder, " siger Niels Nielsen, branchedirektør for Danske Anlægsentreprenører og medlem af VEJ-EU's bestyrelse.

Opgaven med at rekruttere ingeniører afhænger af, hvor man er i landet. Uden for hovedstadsområdet og de større uddannelsesbyer Aalborg, Aarhus og Odense er der få ansøgere til opslåede ingeniørstillinger. Til gengæld oplever man særligt i hovedstadsområdet og Østdanmark, at der er stor konkurrence om medarbejderne og det betyder relativt stor omsætning af medarbejdere.

Øget aktivitet
Omfanget af infrastrukturopgaver bestemmes i stor udstrækning af offentlig aktivitet, og udsigt til flere store infrastrukturprojekter. Valgkampen er gået i gang og nye motorveje og en limfjordstunnel er sat på dagsordenen. Realiseres disse ønsker, så forstærkes behovet for ingeniører yderligere.

Markedsføring
Branchen peger selv på, at bedre markedsføring kan forbedre rekrutteringen. 58 % af de adspurgte peger på mere oplysning og flere kampagner med fokus på ingeniøruddannelsen som en indsats. 72 % peger på mere og bedre markedsføring af jobmuligheder.
"Rekrutteringsudfordringen er forskellig på tværs af landet og på tværs af offentlige og private organisationer. Men min vurdering er, at analysen bekræfter og understreger, at det er vigtigt, at branchen gør en fælles indsats for at sikre fremtidens medarbejdere. Vi er afhængige af hinanden og både offentlige udbydere af opgaver og private entreprenører og rådgivere skal have medarbejdere med de rigtige kompetencer. Derfor er der et behov for, at infrastrukturområdet står sammen om at markedsføre fagområdet som vi gør via branchesamarbejde Viadania," siger Gert Ahé, formand for VEJ-EU.

Rapporten offentliggøres senere i december måned.

Læs mere her

tags: markedsføring, direktør, uddannelse, EU, Odense, december, Nyborg, Aalborg, omsætning, virksomhed, motorvej, hovedstad, jobmuligheder, kommunikation, organisation, generationsskifte, ingeniøruddannelse, studerende, videregående uddannelse, konkurrence, nyuddanned, 2014, Valgkamp,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar