mandag den 2. februar 2015

Dansk Metal opfordrer virksomheder til at tage flere lærlinge

En ny analyse fra Undervisningsministeriet viser, at der er et kæmpe uudnyttet potentiale for at skabe flere praktikpladser. Dansk Metal opfordrer de danske virksomheder til at tage flere lærlinge og vil have erhvervsskolerne til at være mere opsøgende. En ny rapport fra Undervisningsministeriet viser, at der er et potentiale på mere end 33.700 praktikpladser i danske virksomheder.

- Rapporten sætter tal på den fornemmelse vi længe har haft, nemlig at der er masser af virksomheder, der sagtens kunne have en lærling mere, siger Per Påskesen, der er uddannelseschef i Dansk Metal.

Han peger på, at der før krisen var langt flere praktikpladser på de danske virksomheder, og at de endnu ikke er kommet tilbage, selvom beskæftigelsen er vendt:

- Virksomhederne skar meget hurtigt i antallet af praktikpladser, da krisen ramte, men de har slet ikke været gode nok til også at tage lærlinge i takt med, at de har ansat nye medarbejdere i løbet af de seneste år. Der er altså et stort efterslæb, siger Per Påskesen.

- Vi kan jo se, at virksomhederne ansætter igen. Ledigheden blandt vores medlemmer er nu nede på 4 pct., og vi skal helt tilbage til begyndelsen af 2009, før vi var på samme niveau. Desværre er antallet af praktikpladser ikke fulgt med, og det undrer mig. Mange virksomheder oplever nemlig allerede i dag, at det er blevet sværere at få fat i faglærte, så de burde også kunne regne ud, at der er brug for flere lærepladser, mener Per Påskesen og fremhæver, at der i dag er 4.500 faglærte inden for industrien, der går på pension hvert år, mens der kun bliver udlært ca. 2.300 nye.

Det er ikke alle virksomheder, der er potentielle praktikpladsvirksomheder. Det største potentiale findes blandt de knap 75.000 virksomheder, der i dag ikke har lærlinge. Her er potentialet skønnet til cirka 27.700 praktikpladser.

- Mange af disse virksomheder har måske ikke mulighed for hele tiden at have en lærling, men så kan de måske have en lærling i en periode eller indgå korte delaftaler. Vi har faktisk oprettet gode muligheder for den slags ordninger, og det bør virksomhederne naturligvis udnytte mere, mener Per Påskesen.

Han opfordrer derfor virksomhederne til at komme i gang med at oprette praktikpladser:

- Direktørerne burde måske sætte sig ned og stille sig selv spørgsmålet: "Kunne vi ikke tage en lærling mere ". Og det gælder både store og små virksomheder, siger Per Påskesen, og understreger, at problemet med manglende praktikpladser er alvorligt:

- Vi kommer til at mangle mange tusinde faglærte i industrien i løbet af få år, hvis vi ikke får vendt udviklingen og skabt flere praktikpladser. Og det vil koste virksomhederne ordrer, når de ikke kan få de folk, de har brug for. Det er altså ikke kun for de unges skyld, men i høj grad også for virksomehedernes egen skyld, fastslår Per Påskesen.

Rapporten dokumenterer også, at der er store forskelle på, hvor gode erhvervsskolerne er til at få elever i praktik hos en virksomhed. Nogle erhvervsskoler formår at få næsten alle elever i virksomhedspraktik, mens det er meget lavere på andre. Per Påskesen mener, at erhvervsskolerne har en væsentlig opgave at løfte:

- Der er ingen tvivl om, at erhvervsskolerne skal være meget længere fremme i skoene, både i forhold til at hjælpe eleverne, men i høj grad også i forhold til at opsøge virksomheder. Her bør vi naturligvis bruge erfaringerne fra de bedste skoler til at løfte dem, der ligger lavest, siger Per Påskesen.

Læs mere her

tags: 2009, uddannelse, virksomhed, praktikplads, Undervisningsministeriet, lærling, Dansk Metal, uddannelseschef, beskæftigelse,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar