søndag den 1. februar 2015

Ordrenedgang får byggevirksomheder til at hænge med næbbet

Bygge- og anlægsbranchens konjunkturbarometer har peget nedad siden det i løbet af efteråret stod klart, at håndværkerfradraget ophørte ved årsskiftet. Til gengæld har olieprisfaldet pustet lidt mere optimisme ind i industrien og servicesektoren. - Byggeriets konjunkturbarometer udtrykker branchens fremtidsforventninger, og de har som forventet taget et nyt dyk fra -14 i december til -17 i januar, siger cheføkonom Bo Sandberg fra erhvervs- og brancheorganisationen Dansk Byggeri.

Branchens vurdering af ordrebeholdningen har været pessimistisk siden efteråret, men nu trækker også beskæftigelsesforventningerne – ikke uventet - Danmarks Statistiks konjunkturindikator nedad.
Ifølge Danmarks Statistiks januar-undersøgelse, bedømmer virksomheder svarende til 60 pct. af byggebeskæftigelsen ordrebeholdningen til at være normal. 37 pct. finder ordrebeholdningen mindre end normal og blot 3 pct. bedømmer ordrebeholdningen til at være større end normal. Det giver et nettotal på -34, som er den laveste vurdering af ordrebeholdningen i 3½ år.

- Vi har foreløbig kun set de første spæde effekter af ophøret af Boligjob-ordningen, men det må forventes, at både den faktiske ordrebeholdning og forventningerne til den fremtidige ordrebeholdning vil bevæge sig yderligere nedad, som 2015 skrider frem, siger Bo Sandberg.

- Især små og mellemstore byggevirksomheder har mærket et stop-and-go-forløb med hamstring af Boligjob-opgaver mod slutningen af 2014. Men de har også oplevet et tilsvarende opgavemæssigt tomrum her efter nytår, hvor håndværkerfradraget desværre – og helt unødvendigt - er ophørt, siger Bo Sandberg.

Dansk Byggeri peger på, at renoveringsaktiviteten rammes tredobbelt negativt i 2015. Først og værst med ophøret af håndværkerfradraget, men effekten forstærkes af fraværet af 2014-stormskaderne, ligesom renoveringen af den almene boligsektor også - trods december-forliget på området – drosles ned i 2015 i forhold til sidste år. Denne kraftigt nedadgående tendens i renoveringsmarkedet kan ikke absorberes af marginale stigninger inden for nybyggeri og anlægsarbejder.

Danmarks Statistik spørger også til, hvilke produktionsbegrænsninger, byggeriets virksomheder oplever, og her er det værd at hæfte sig ved, at virksomheder svarende til blot 6 pct. af beskæftigelsen oplever mangel på arbejdskraft.

- Der er ikke generelle flaskehalse i byggeriet, hvilket også lønudviklingen bekræfter, konstaterer Bo Sandberg.

Mens byggeriets konjunkturbarometer er en negativ nyhed, så indebærer dagens konjunkturbarometre for erhvervslivets hovedbrancher trods alt samlet set et lille skridt fremad for dansk økonomi.

- De i forvejen gode takter i servicesektoren udbygges, og de seneste måneders skrækmeldinger fra industrien er afløst af en pæn stigning i fremtidsforventningerne fra et lavt udgangspunkt. Dermed bringes industriens forventningsdannelse lidt mere på omgangshøjde med branchens faktiske beskæftigelsesudvikling, siger Bo Sandberg.

Læs mere her

tags: Danmark, økonomi, nytår, december, Danmarks Statistik, storm, virksomhed, erhvervslivet, organisation, arbejdskraft, beskæftigelse, 2014,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar