Efter et år med faldende konkurstal måtte pilen en tur opad i februar 2015. 300 konkurser var 50 flere end samme måned sidste år, hvor antallet dog var usædvanligt lavt. Den nedadgående tendens vil snart blive genoprettet, vurderer Experian 300 selskaber måtte i februar dreje nøglen om med konkurs, viser de seneste konkurstal fra Experian. Det er 50 flere end februar sidste år og et tegn på de udfordringer, der endnu præger dansk erhvervsliv.
"Vi ser en 20 procents stigning for februar sammenlignet med samme måned sidste år, hvor niveauet dog var usædvanligt lavt. Det gør, at stigningen i konkurser i februar kan ses som en midlertidig udvikling, som vi forventer vil rette sig op i løbet af foråret, siger Frank Papsø, direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian. Mens økonomiske nøgletal melder om bedre tider, mener Frank Papsø dog, at de 300 konkurser skal ses som tegn på et erhvervsliv, der fortsat er nødt til at slås for overlevelse.
Svækket egenkapital
Experians gennemgang af i alt 190.000 årsregnskaber peger på, at i hvert tredje selskab slås med røde tal på bundlinjen og hvert fjerde selskab oplever problemer med egenkapitalen.
"En utilstrækkelig egenkapital svækker evnen til vækst og gør det svært at realisere det potentiale, som ligger i de tusindevis af selskaber, der har overlevet krisen. Det er selskaber, der har skåret til benet og sejler af sted med stram forretningsdrift og orden i tingene. Men med en egenkapital, der indbyder til hurtig omsætning frem for langsigtede investeringer. Ikke desto mindre er det planer, vision og investering, der skal sikre overlevelse i et marked, der vil være ustabilt nogle år frem," siger Frank Papsø.
Fortsat nedadgående konkursniveau
Det er første og eneste gang siden januar 2014, at antallet af konkurser stiger i forhold til samme måned året før. Og selv om det øjeblikkelige konkurs-hop ikke pynter på vækstforventningen generelt, indgår februar 2015 i en overordnet faldende kurve, der set over et 12 måneders perspektiv, svarer til et fald i antallet af konkurser på 16,0 procent.
Dobbelt op i Midt- og Vestjylland
På den positive vægtskål tæller, at Bornholm kom gennem februar uden konkurser, mens de største relative stigninger fandt sted i Jylland. Midt- og Vestjylland oplevede næsten dobbelt så mange konkurser i år i forhold til februar sidste år 27 mod 15 i februar 2014. Hvis man ser på, hvor stor en andel af selskaberne i de respektive områder, der gik konkurs i februar 2015, fremgår det, at Nordjylland er det område, hvor andelen af konkurser i februar var størst i forhold antallet af aktive selskaber. 0,51 selskab gik konkurs ud af hver 1.000 aktive, svarende til i alt 30 konkursramte nordjyske selskaber i februar.
75 færre Handels-selskaber
Ser vi på de udsatte brancher, bliver der i februar gjort indhug i beholdningen af selskaber inden for branchen Handel. 75 selskaber måtte dreje nøglen om med konkurs mod 52 i februar sidste år. Tendensen i Handel viser dog fortsat bedring med 846 selskaber konkurs i perioden fra marts 2014 til februar 2015 - mod 1.020 samme periode året tidligere.
Læs mere her
tags: direktør, økonomi, regnskab, konkurs, Bornholm, Jylland, nøgletal, Nordjylland, omsætning, 2014,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar