fredag den 14. august 2015
Stort potentiale i ubeboede boliger
160.000 boliger står tomme i Danmark. Disse boliger står i øjeblikket og forfalder, hvilket har medført, at en stor andel af boligerne er nedrivningsmodne. Men en del af de resterende boliger kan være til gavn, når kommunerne leder efter egnet plads til flygtningeFor ca. 6 % af boligerne i Danmark er der ikke registreret beboere på adressen. Når bygningerne står ubeboet i længere perioder, begynder der hurtigt at komme små skavanker som skal udbedres, som fx et punkteret vindue, småreparationer i taget eller behov for udskiftning af træværk. Ved gennemførelse af mindre reparationer, bliver boliger som disse fuldt ud beboelige igen.
Dansk Byggeri vurderer på baggrund af SBi's undersøgelse fra 2013, at ca. 80.000 af disse ubeboede boliger er nedrivningsmodne, fordi de har stået tomme så længe, at det ikke er meningsfuldt at udbedre de skader, husene har fået med tiden. Alene det at få dem fjernet vil give et løft, men den resterende halvdel kan der findes anden anvendelse for, da tomme boliger i en landsby skæmmer bybilledet og trækker byen i en nedadgående spiral, hvor bylivet langsomt dør ud.
- Derfor kan det godt give mening at forsøge at give nyt liv til de bygninger, som faktisk er brugbare. At tænke de ubeboede boliger ind som en ressource i indsatsen for at finde boliger til nyankomne flygtninge, kan være win-win for kommunerne. Flygtningene får et ordentligt hjem, og byen får tilført nyt liv til huse, der var i risikozonen for at forfalde, forklarer økonomisk konsulent Maria Schougaard Berntsen, og fortsætter:
- Kommunerne skal naturligvis vurdere, om boligens beliggenhed er egnet til flygtninge, men hvis vi fx antager, at halvdelen af boligerne har en egnet placering, så kan det give mere end 40.000 boliger til flygtninge på landsplan, og det er langt flere, end der er behov for i øjeblikket. Med lettere renovering er der med andre ord et stort potentiale.
Ud af de 160.000 tomme boliger er godt 50.000 placeret i kommuner beliggende i yderområderne.
Læs mere her
tags: Danmark, økonomi, 2013, træværk,
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar