onsdag den 30. december 2015
100 millioner til kommunekasserne i yderområderne
Det er svært for mange af landets yderområder at få råd til både plejehjem, idrætshal og gode børnehaver. Men der ligger næsten 100 millioner kroner ekstra til kommunekasserne i landets 24 yderkommuner, hvis de sender deres tekniske opgaver i udbud.Når folk flytter fra landet og til de større byer, bliver der færre til at betale til kommunekassen, og dermed også færre kroner at drive børnehaver, plejehjem og svømmehaller for. Men der er brug for et plejehjem, og hullerne i vejene skal også lappes, selvom der bliver færre indbyggere. Heldigvis er der flere muligheder for at få skattekronerne til at række længere i de kommuner, hvor befolkningstallet går tilbage.
En analyse fra Dansk Byggeri viser, at landets 24 yderkommuner tilsammen kan spare 98,8 millioner kroner om året, hvis de sender opgaver som snerydning, græsslåning eller pedelarbejde i udbud.
- Det svarer i gennemsnit til lidt over fire millioner per kommune, og i en tid hvor kommunalbestyrelserne kan bruge lang tid på at snakke om besparelser helt ned på 50.000 kroner eller mindre, så er det en pæn pose penge, som kommunerne får til rådighed uden at gå på kompromis med kvaliteten, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen og uddyber:
- Hvis vi omregner det til varme hænder, så svarer det i runde tal til, at hver af de 24 yderkommuner har råd til fx 13 ekstra pædagogmedhjælpere. Pengene kan også bruges på at lappe huller i vejene eller noget andet, som kommunen har behov for. Og her taler vi altså kun om den gevinst, som kommunerne kan høste ved at udlicitere på de tekniske områder.
Ifølge Danmarks Statistik flyttede 51.787 sidste år fra de 24 yderkommuner, mens kun 38.446 pakkede flyttebilen og kørte mod yderkommunerne for at slå sig ned. Det vil sige, at hver af de 24 kommuner i gennemsnit mistede 550 borgere alene sidste år.
- Kommunerne i yderområderne står med en udfordring, som de ikke kan ignorere, og som desværre heller ikke ser ud til at ændre sig. Selvom skatteindtægterne falder, så er kommunerne nødt til at opretholde et vist serviceniveau for forsat at være attraktive steder at bo. Udlicitering er en måde, hvorpå kommunerne kan få råd til mere, mener Morten Kamp Thomsen.
Læs mere her
tags: Danmark, bilen, politi, Danmarks Statistik, penge, plejehjem, børnehave,
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar