søndag den 31. januar 2016

Sidste etape af Kildeparken 2020 på plads


Himmerland Boligforening har gennem en årrække arbejdet med en helhedsplan for de cirka 1050 boliger på Blåkildevej, Fyrkildevej og Ravnkildevej - et omfattende projekt også kaldet Kildeparken 2020.Renoveringen af den tredje og sidste del af Kildeparken, Fyrkildevej, er nu på plads. Første spadestik af renoveringen forventes at kunne tages primo 2017.

En bedømmelseskomité har udvalgt det konsortium, der kommer til at bistå boligforeningen med den storstilede renovering af de 420 boliger på Fyrkildevej. Det bliver et konsortium bestående af Aarhus Arkitekterne A/S, Arkitekterne Bjørk & Maigård ApS, Brix & Kamp Rådgivende Ingeniører A/S samt Rosseel's Tegnestue + LABLAND Arkitekter

Bedømmelseskomitéen er formanden og næstformanden for Fyrkildevej-afdelingen, to repræsentanter for afdelingens byggeudvalg, Aalborgs stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen, projektleder Bodil Henningsen fra Aalborg Kommunes By- og Landskabsforvaltning, organisationsbestyrelsesformand Ib Fruensgaard, direktør Ole Nielsen, byggeteknisk chef Michael Knudsen og udviklingschef Sven Buch - alle fra Himmerland Boligforening - samt fagdommerne Lea Nørgaard og Mikkel Frost, der begge er arkitekter.

Området omdannes til et moderne og mangfoldigt boligkvarter, som er intentionen for helhedsplanen for Kildeparken 2020. Bedømmelseskomitéen påpeger, at man med etableringen af det markante gangstrøg, der forbinder den nye plads ved Sundhedshuset med Astrupstien og fraværet af 'bagveje' samt karréstrukturen, der forbinder blokkene parvis, har fundet den helt rigtige løsning for disponering af bebyggelsen og fortætningsmulighederne i dette området.

Himmerland Boligforenings direktør, Ole Nielsen, uddyber:
- Bebyggelsen vil fremstå med sin egen selvstændige karakter i forhold til den øvrige del af Kildeparken. De nye infill-boliger vil være et plus for området og forekommer i høj grad at være et realistisk og salgbart bud på fortætningen. Også uden infill-boligerne vil kvarteret kunne fremstå mangfoldigt og urbant, men det er klart ønskeligt, at fortætningsboligerne bliver realiseret.

Prisen for renoveringen af afdelingen på Fyrkildevej ligger omkring 575 mio. kr., mens Kildeparken 2020-projektet som helhed har et budget på cirka 1,5 mia. kr.
Hele renoveringen forventes færdig ved årsskiftet 2020-2021.

Læs mere her

tags: direktør, bestyrelsesformand, 2020, selvstændig, 2020, Aalborg, organisation, projektleder, boligforening,

lørdag den 30. januar 2016

Over 80.000 danskerne har søgt viden om radon


Realdania har siden november sat fokus på den radioaktive gasart radon gennem den lands-dækkende kampagne Radonfrithjem. Over 80.000 danskere har besøgt hjemmesiden radonfrit-hjem.dk og omkring 2.500 boligejere har bestilt en radontest. Efter en pause i december begyn-der kampagnen nu på sin anden runde, der skal få endnu flere til at måle for radon, inden vinte-ren – og dermed målesæsonen – er slut.Sundhedsstyrelsen anslår, at 300 lungekræfttilfælde årligt kan relateres til radon, og det vurderes, at radon udgør et problem i op mod hvert femte enfamiliehus i Danmark. Alligevel er der mange, der ikke kender til de sundhedsfarer, der er forbundet med den radioaktive gasart. Manglende viden om radon kan være årsag til, at mange boligejere ikke har fået målt, om de har for store mængder af gasarten i hjemmet.

Erfaringerne fra kampagnens første måneder er gode, og de viser, at der er interesse for at vide mere om radon. Programchef i Realdania Lennie Clausen siger: "Radon er et af de indeklima-problemer, som mange ikke kender til, og især boligejerne mangler viden om radon. Derfor er vi rigtig glade for, at vi gennem vores kampagne nu har fået sat fokus på problematikken. Det glæder os, at boligejerne ser ud til at have taget kampagnen til sig."

Lennie Clausen fortsætter: "Heldigvis er det ofte små ting, der skal til for at afhjælpe et højt radonniveau i hjemmet. Tit handler det om lavpraktiske ting som at blive bedre til at lufte ud. Eller at lade være med at bruge kælderetagen til beboelse. Kun i nogle tilfælde er radonniveauet i boligen så stort et problem, at det kræver større og dyrere tiltag. Og selv om løsningen koster penge, tror jeg, mange vil være glade for, at de faktisk får målt deres radonniveau."

Mål for radon inden vinteren er forbi
Vintersæsonen er det bedste tidspunkt at måle for radon, da målinger foretaget her er mest sikre. En måling bør helst vare i minimum to måneder, og derfor er det nu, man skal bestille sine målere, hvis man skal nå at få målt i år.

Hver femte boligejer kender ikke til radon
En rundspørge foretaget af Gallup i efteråret 2015 peger på, at det faktisk er hver femte boligejer, der ikke kender til radon. Og kun 5 pct. af de adspurgte boligejere har fået foretaget en radontest af deres hjem.

Ny radon-uddannelse til rådgivere
Sideløbende med oplysningskampagnen støtter Realdania et uddannelsesforløb udbudt af Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) i samarbejde med Teknologisk Institut. Uddannelsen skal øge rådgivernes viden om radon og de forskellige løsningsmuligheder. Ved at øge rådgivernes viden er uddannelsen med til at sikre den almindelige boligejer den bedst mulige hjælp og vejledning.

Fakta

Radonfrithjem.dk
Oplysningskampagnens hjemmeside hedder www.radonfrithjem.dk. Her kan man få viden om, hvad radon er, hvad man kan gøre ved det, og få hjælp til at få foretaget en måling. Kampagnen begyndte 9. november 2015 og løber frem til foråret 2018. Samtidig understøtter Realdania, at Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) i samarbejde med Teknologisk Institut udbyder en uddannelse, så flere fagpersoner bliver opkvalificeret til at kunne rådgive om udbedringer i private hjem med for høje radonkoncentrationer.

Hvad er radon
Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gas, der findes overalt. Indenfor i vores huse kan den koncentreres og i værste fald være medvirkende årsag til lungekræft. Myndighederne vurderer, at hvert femte hus har over de 100 becquerel pr. kubikmeter (100 Bq/m3), som WHO og de danske myndigheder har anbefalet som referenceværdi. Radon kan være farligt, når det indåndes. Det kan skade cellerne i lungerne og bidrage til udvikling af lungekræft.

350.000 huse har for meget radon
Sundhedsstyrelsen anslår, at der i omkring 350.000 huse i Danmark er for høj koncentration af radon i forhold til, hvad WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler.

300 lungekræfttilfælde om året
Sundhedsstyrelsen anslår, at 300 nye lungekræfttilfælde årligt kan relateres til radon. Tallet bygger på europæiske befolkningsundersøgelser, som WHO har valideret, og som Sundhedsstyrelsen har omregnet til danske forhold.

For rygere er det særlig vigtigt at måle
Risikoen ved radon er størst, hvis man ryger. Nærmere bestemt 25 gange større end hvis man aldrig har røget. Det betyder dog ikke, at man ikke kan udvikle lungekræft på baggrund af radon, hvis man ikke ryger.

Bygger videre på myndighedernes indsats
Radon er et område, som også de statslige myndigheder har fokus på. Bl.a. har der siden 1998 været krav i Bygningsreglementet om, at nyt byggeri skal radonsikres, ligesom der løbende kører statslige OBS-kampagner på tv samt oplyses på sitet radonguiden.dk. Realdanias kampagne læner sig op ad og bygger videre på myndighedernes radonindsats.

Indeklima er et særligt indsatsområde for Realdania
Radonkampagnen er led i Realdanias arbejde som filantropisk forening. Et af foreningens særlige indsatsområder i de kommende år er kampen for et godt indeklima.

Kampagnen er udarbejdet af Bolius – Boligejernes Videncenter
Kampagnen er udarbejdet af Realdanias non-profit datterselskab Bolius – Boligejernes Viden-center. Bolius står også for afvikling af kampagnen.

Læs mere her

tags: Danmark, euro, uddannelse, OB, radio, boligejere, december, boligejer, datterselskab, 1998, 2018, Sundhedsstyrelsen, penge, Gallup, Teknologisk Institut, Indeklima, Fakta,

Færre boliger til flere ældre


Mens antallet af ældre vokser, bliver der færre boliger, der er indrettet til ældre mennesker, viser nye tal. Det er en udfordring, at boligmassen ikke følger udviklingen i befolkningen, mener Dansk ByggeriSiden 2007 er der blevet syv procent færre boliger til de ældste danskere, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I samme periode er der blevet 21 procent flere danskere over 70 år, hvilket svarer til en stigning på 119.000 personer.

- Sund aldring har medført, at færre ældre har brug for hjælp end for 20 år siden. Men selvom du først får brug for en tilpasset bolig senere i livet end tidligere generationer, så skal du selvfølgelig stadig have mulig for at få en bolig, når behovet melder sig. Og derfor er det en udfordring, hvis ikke boligmassen følger med udviklingen i befolkningen, siger Maria Schougaard Berntsen, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri og uddyber:

- Der er selvfølgelig stor forskel på, hvilke behov en frisk og rørig 70 årig og en 90 årig syg ældre har, og mange ældre ønsker at være herre i eget hus længst muligt og så modtage lidt hjælp i hverdagen. Men derfor er der stadig behov for ældrevenlige boliger, hvor det eksempelvis er nemt at komme rundt med rollatoren, eller hvor der er tilknyttet plejepersonale.

I dag er der næsten 700.000 ældre over 70 år, og 75.333 af dem bor i pleje- og ældreboliger.

- Mange ældre kan selvfølgelig sagtens bo i en almindelig bolig, som kan indrettes, så den er mere ældrevenlig. Men det er stadig ulogisk, at antallet af ældre stiger så meget, når antallet af boliger falder. Det kan ikke undgå at give udfordringer på sigt, siger Maria Schougaard Berntsen.

Læs mere her

tags: Danmark, økonomi, Danmarks Statistik, 2007, ældrebolig,

fredag den 29. januar 2016

Kessler mødte Rationel på Hindsgavl Slot


Der var snak under bæltestedet og pandekager i karamelsovs, da Rationel inviterede Mikkel Kessler og 224 forhandlere til snigpremiere på deres nye vinduer, nye greb og nye tanker.Vidste du, at Mikkel Kessler har ligget nummer 1 på den amerikanske hitliste med sangen A Warrior's Call At han har drukket rå lever-smoothie i sundhedens navn og kalder sin mor for Bobs Vidste du også, hvorfor hans første kamp som 13-årig myggevægter blev stoppet efter få sekunder Det ved 224 fagfolk fra byggemarkeder og trælaster, der tirsdag deltog i Rationels årlige seminar for forhandlere.

Den gamle avlsbygning på Hindsgavl Slot rungede fra morgenstunden af hilsner og hyggesnak, da de indbudte forhandlere mødte Rationels sælgere, fagfolk og hinanden. Midt i det hele stod Rationels administrerende direktør, Thomas Tvedergaard, og så glad ud.

"Det er fantastisk at se så mange forhandlere samlet," sagde han. "Vi glæder os til at vise dem vores produkter og alt det nye, der kommer til at ske. Og derudover vil vi selvfølgelig gerne vise vores anerkendelse for deres indsats og motivere dem for 2016."

Det med anerkendelsen sørgede slottets kokke for. Og Mikkel Kessler. Til frokost rullede de hvide huer sig ud med mørbrad og pandekager i karamelsovs. Senere delte den firedobbelte verdensmester i super-mellemvægt ud af anekdoter og røverhistorier. Men først handlede det om vinduer.

Formiddagen bød på fire forskellige workshops, hvor deltagerne blandt andet fik set, hvad et vindue fra Rationel består af, hvis man piller det fra hinanden. De kunne prøve sig selv af som tyveknægte og forsøge at bryde ind gennem et moderne vindue med ekstra sikkerhed. De blev præsenteret for Rationels nye udstilling og fik smugkigget på producentens nye vindueskoncept.

Klogere på vinduer og Kessler
Helge og Daniel fra Bygma i Kolding går hjem klogere, end da de kom.

"Det har været lærerigt," siger Daniel Bodin. "Spændende. Vi sælger vinduer mere eller mindre hele tiden og har fået rigtig meget viden i dag."

Helge Ebsen nikker.

"Nu ved man alt om Rationels produkter og kan svare kunderne, næsten uanset hvad de spørger om. Det er da en fordel. Også for Rationel," siger han.

De to er enige om, at det var godt givet ud at hive en dag ud af kalenderen for at tage på seminar. Og at omgivelserne, maden, og en fridag fra arbejdet ikke var nogen skade til.

Og Mikkel Kessler Han indledte sit foredrag Under bæltestedet med at vise en privat video af sit livs første kamp som 13-årig myggevægter. Iført røde hjelme, lange lemmer og korte shorts dansede de to unge knægte rundt i ringen og delte slag ud i adskillige sekunder. Så stoppede den anden drengs træner kampen. Mikkel slog for hårdt.



Læs mere her

tags: direktør, Kolding, Mikkel Kessler, hitliste, 2016, byggemarked,

Byggeriets mundvige peger opad


Konjunkturbarometret for bygge- og anlægsbranchen er på et år krøbet opad fra et nettotal på -18 i januar 2015 til -6 i januar i år. 2016 kan blive året, hvor byggebranchens fremtidsforventninger for første gang i 9 år kommer op i det positive territorium- Selvom kalenderen siger vinter, peger mundvigene i byggeriet opad, og der er fremgang i forventningerne til både beskæftigelse og ordrebeholdning, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Danmarks Statistiks sammensatte sæsonkorrigerede konjunkturindikator for byggeri og anlæg har været stigende gennem det meste af 2015, og er i januar 2016 opgjort til et nettotal på -6.

- Denne måneds temperaturmåling blandt byggeriets virksomheder er indsamlet i slutningen af 2015, hvor vinteren stadig var mild, og hvor mange forbrugere brugte den sidste chance for at benytte det gamle håndværkerfradrag, som kunne bruges til fx køkkener, badeværelser og indvendig maling. Det smittede positivt af på branchens humør, siger Bo Sandberg.

- Det er lidt mere usikkert, hvor kraftig effekten af den nye målrettede energirenoveringsordning bliver, men det ændrer ikke på den overordnede opadgående tendens i byggebranchens aktivitet i takt med bedringen på boligmarkedet og arbejdsmarkedet, siger han.

Danmarks Statistik spørger også til, hvilke produktionsbegrænsninger byggeriets virksomheder oplever, og her er mangel på arbejdskraft en problemstilling, som gradvis er begyndt at fylde mere i landskabet.

- Virksomheder svarende til 15 % af beskæftigelsen oplever arbejdskraftmangel. Det drejer sig primært om specialiserede jobfunktioner som ingeniører og projektledere, men efterhånden også elektrikere. Blandt byggeriets timelønnede er udfordringen med flaskehalse fortsat til at overskue og håndtere, siger Bo Sandberg, der dog tilføjer:

- Situationen med en mere generel mangel på faglært arbejdskraft ligger maksimalt to år ud i fremtiden, hvis ikke der udvises rettidig omhu. Det kræver først og fremmest et yderligere løft af erhvervsuddannelserne. Derudover skal mobiliteten på arbejdsmarkedet fastholdes, EU´s indre marked må ikke rammes af for mange fysiske og mentale grænsebomme, og endelig skal arbejdsmarkeds- og skattereformerne i 2016 bidrage til større arbejdsudbud, siger Bo Sandberg.

Læs mere her

tags: Danmark, uddannelse, EU, skatter, boligmarkedet, Danmarks Statistik, virksomhed, 2016, energi, erhvervsuddannelser, arbejdsmarked, projektleder, arbejdskraft, beskæftigelse, elektriker,

torsdag den 28. januar 2016

Aftale på stort statsligt OPP-projekt er indgået


Teknikentreprenøren Caverion indgår kontrakt til 600 mio. kr. på byggeri og drift af nyt stort kontorhus på Kalvebod Brygge i København.Caverion er med, når byggeriet af et stort kontorbyggeri på Kalvebod Brygge i København går i gang. Teknikentreprenøren har sikret sig en aftale på 600 millioner kroner i et af de største OPP-projekter (Offentlig-Privat Partnerskab) i Danmark, når Bygningsstyrelsen bygger et 40.000 kvadratmeter stort kontorhus midt i København.

Caverion får ansvaret for alle tekniske installationer og en 20-årig driftsaftale. Med opgaven tager Caverion livscyklus ansvar og sikrer bygningens stand i aftaleperioden. Kontorbygningen skal huse Energistyrelsen, Banedanmark, Trafikstyrelsen og Vejdirektoratet, og den ventes at stå klar i 2018.

Blåstempling af OPP
Projektet på Kalvebod Brygge er helt i tråd med Caverions strategi.
- Det er et spændende projekt, fordi vi kan bruge alle vores kompetencer på en gang. Projektet lever op til vores strategi, hvor vi i højere grad vil arbejde med livscyklus løsninger til byggerier. Caverion er absolut frontløber på markedet, når det gælder livscyklus tankegangen fra vugge til grav, og nu bliver der lavet OPP på et højt niveau. At projektet på Kalvebod Brygge bliver udbudt til OPP er en blåstempling af metoden, og den er et nødvendigt skridt for teknik- og vedligeholdelsesbranchen, siger Michael Kirkegaard, direktør for Managed Services i Caverion.

OPP er fremtidens byggeform
Fra statens side ses projektet også som en god mulighed for at gøre sig erfaringerne med OPP-modellen i en stor skala. Den skaber økonomisk sammenhæng mellem anlægsudgifterne og den efterfølgende drift af bygningen. Og den rummer et stærkt incitament til at indarbejde den mest energieffektive løsning i byggeriet og dermed reducere omkostningerne til drift. De statslige styrelser, som samles i huset, holder i dag til i gamle bygninger i dårlig energi-stand. Så alene på den front bliver der tale om en stor besparelse, når styrelserne flytter ind i de nye rammer.

Det er Nordea Pension og A. Enggaard, der har skrevet kontrakt med Caverion om projektet, og der er stor fokus på energiforbruget i kontorbyggeriet.
- Vi tænker energiforbruget ind i livscyklussen, og det er Caverion rigtig gode til. OPP- modellen giver et godt incitament til fra starten at indarbejde den mest energieffektive løsning i byggeriet, siger Michael Kirkegaard.

Caverion har medvirket i flere OPP-byggerier; blandt andet fire byretter, Landsretten i Viborg, og er i gang med Holstebro Politistation.

Caverion designer, installerer og servicerer energieffektive tekniske løsninger til bygninger, infrastruktur, industrianlæg, marine og offshore. I Danmark har Caverion flere end 1.000 ansatte fordelt på en række servicecentre over hele Danmark. Virksomheden har tidligere været kendt som YIT og ABB Electric, men skiftede i 2013 navn til Caverion.


Læs mere her

tags: Danmark, København, direktør, retten, økonomi, Nordea, 2013, Holstebro, Viborg, energiforbrug, 2018, omkostninger, energi, strategi, rektor, Banedanmark,

Københavns Kommune og Region Hovedstaden trak fulde huse til netværksarrangement


Milliarder af kroner ligger og venter på komme i cirkulation til en lang række planlagte bygge- og anlægsprojekter i København og omegn. Og der er masser af muligheder for at komme i betragtning til de mange aktuelle udbud, der kommer her i 2016 og årene frem.Sådan lød de gode nyheder fra Københavns Kommune og Region Hovedstaden, der var blandt hovedoplægsholderne til Netværket SYD´s arrangement, der blev afholdt torsdag d. 21. i advokatfirmaet Danders & More smukke palæbygning ved siden af Amalienborg midt i København.

Netværket SYD i eksplosiv udvikling
Netværksarrangementet, der trak fulde huse med repræsentanter fra 40 virksomheder, blev indledt af Mickey Lund, direktør i Netværket SYD. Mickey Lund fortalte om netværkets eksplosive udvikling og 2016-planerne om at udvidelse af netværkets aktiviteter og service til i fremtiden at omfatte hele Danmark – dog uden at miste det regionale fokus. Samtidig kunne Mickey Lund afsløre, at Netværket SYD er ved at skabe en ny spændende international platform under navnet "Building Networks", der skal tiltrække leverandører og samarbejdspartnere fra udlandet.

Københavns Kommune bygger løs
Byggechef fra Byggeri København, Rasmus Brandt Lassen, lagde ud som første oplægsholder ved at fortælle om strategiske partnerskaber i relation til byggeri af skoler, daginstitutioner, kultur- og idrætsfaciliteter og botilbud. Byggeri København, der er Københavns Kommunes bygherreenhed, leverer byggeri til Københavns Kommunes forvaltninger og stiller viden og erfaringer til rådighed for planlægning og optimering af kommunens byggeri. Byggeri København omsætter årligt for ca. 1 – 1,5 mia. kr. og har ca. 150 igangværende byggeprojekter.

Rasmus Brandt pointerede, at det er et mål, at samarbejdet mellem Byggeri København og deres leverandører i fremtiden skal bygge på gensidig tillid og gennemsigtighed. For at opnå det arbejder afdelingen i øjeblikket med at udvikle en model for strategiske partnerskaber i København. Modellen skal forelægges for Økonomiudvalget i løbet af vinteren 2016. Han fortalte, at man i Sverige i nogle kommuner har haft 7 år med strategisk partnerskabe, hvilket har vist sig at være en stor succes, fordi de 26 gennemførte byggesager ifølge den svenske bygherre er blevet gennemført uden overskridelser af tidsplaner og budgetter. Derudover viser de svenske erfaringer, at projekterne er afleveret til tiden, at brugertilfredsheden er høj, og at samarbejdet mellem alle parter og interessenter er positive, forklarede Rasmus Brandt, som ser store muligheder i at indgå partnerskaber i relation til de bygge- og anlægsprojekter, der gennemføres i København de kommende år.

Projektchef Anne Kongsfelt og enhedschef Dorte Skov fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, overtog mikrofonen og gennemgik de anlægsarbejder, der er aktuelle i 2016 og de kommende år. I 2016 er der bl.a. planlagt udbud af 49 anlægsarbejder med en samlet projektbevilling på over 800 mio. kr, og i de kommende 4 år har Teknik- og Miljøforvaltningen et anlægsbudget på mere end 4 mia. kr. Derudover er der afsat milliarder af kroner til klimatilpasning over de næste 20 år, som blandt andet skal bruges til at undgå skader ved skybrudshændelser. Der skal blandt andet etableres fire store skybrudsledninger, der skal lede overfladevandet ud til Københavns havne.

Dorte Skov forklarede, at Teknik- og Miljøforvaltningen vil udarbejde faktaark til virksomhederne med information om de klimatilpasningsprojekter, der er på vej for på denne måde at bidrage med at sikre, at virksomhederne er klar til at byde ind på opgaverne.

Fuld gang i projekterne hos White arkitekter
Erik Lindahl fra White arkitekter var dagens næste oplægsholder.
White arkitekter er Skandinaviens største arkitektvirksomhed, den danske del med hovedkontor på Islands Brygge beskæftiger 70 ansatte. De mangeartede opgaver omfatter undervisnings-bygninger, institutioner, kultur – og idræt, hospitalsprojekter og boliger.
Erik Lindahl gennemgik nogle af de mange nuværende og kommende byggeprojekter, som White arkitekter er involveret i. Blandt andet et kombineret erhvervs- og boligprojekt i Valby, udvidelse af Nykøbing Falster Akut-sygehus, genopførelse af undervisningsbygninger på Svanemøllen Kaserne samt udbygningsplaner for Campus Roskilde. Derudover en orientering om kommende boligprojekter omfattende almene boliger, ungdomsboliger og private boliger, samt renovering af almene boliger igennem helhedsplaner.

AB dokumenter klar i 2018
Pedram Moghaddam, advokat og partner i advokatfirmaet Danders & More, gennemgik status for forløbet med revision af byggeriets standardvilkår, de såkaldte AB dokumenter. Han gennemgik bl.a. Bygherreforeningens fire overordnede målsætninger for revision af AB systemet, som er mere kvalitet i byggeriet, en bedre planlægning og styring af byggesager, effektiv og hurtig konfliktløsning samt samfundsansvar i byggeprocessen under henvisning til sanktioner i AB om overskridelse af CSR krav, arbejdsmiljølovgivningen mv. Pedram Moghaddam oplyste, at der allerede til d.d. er afholdt flere udvalgsmøder, og at der p.t. ikke er noget, der tyder på, at man ikke skulle nå i land med reviderede udgaver af Ab 92, ABT 93 og ABR 89 i 2018.

Milliarder af kroner til hospitalsbyggerier
Sidste oplægsholdere på netværksmødet var Enhedschef i Region Hovedstaden, Niels Peter Hansen og projektdirektør fra Hvidovre Hospitals byggeafdeling, Finn Bloch, der gennemgik fremtidens store hospitalsbyggerier og de muligheder, der er for at byde ind.

Niels Peter Hansen fortalte om de aktuelle og største byggeprojekter i hovedstadsregionen. Der skal bygges for 41,4 mia. kr. nye hospitaler i Danmark, og i Region Hovedstaden omfatter byggeprojekterne blandt andet Ny Retspsykiatri Sct. Hans med et samlet budget på 550 mio. kr. Entrepriseudbud af Ny Retspsykiatri Sct. Hans forventes igangsat medio 2017.

Af andre hospitalsbyggerier i Region Hovedstaden er et nyt akuthospital i Hillerød under Nyt Hospital Sjælland med 24 lægelige specialer og ca. 660 senge. Det samlede budget er 3,9 mia. kr. med et forventet entrepriseudbud medio 2017. Derudover er der afsat 3,9 mia. kr. til Nyt Hospital og Ny Psykiatri i Bispebjerg, hvor planen er at fusionere Frederiksberg Hospital og Bispebjerg Hospital. I Glostrup skal der under Nyt Hospital Glostrup blandt andet opføres et neurorehabiliteringshus med 125 ensengsstuer, hvor det samlede budget er 796 kroner og forventet udbud kommer i slutningen af 2016 eller i begyndelsen af 2017.

Finn Bloch fra Hvidovre Hospitals Byggeenhed sluttede oplægsrunden af med at gennemgå de kommende planer for Nyt Hvidovre Hospital, hvor der bl.a. er planlagt byggeri af ny akutmodtagelse, et kvinde-barn-center og en ny kardiologisk afdeling samt ombygning af ambulatorieetagen og sengebygningerne. Det samlede budget er 1,45 mia. kr. med løbende udbud for ombygning.

Dagens succesfulde netværksarrangement blev rundet af med lækker tapas og vin og dialog mellem oplægsholderne og deltagerne.

Tilfredse oplægsholdere og deltagere
En af oplægsholdere, der havde valgt at afsætte tid til at møde netværkets medlemmer, var Finn Bloch fra Hvidovre Hospital. Han mener, at det er vigtigt at bruge tid og kræfter på at komme i dialog med markedet.
- Der er stigende byggeudgifter, og vi har udbud i mange størrelser i relation til de byggeprojekter, der ligger under Region Hovedstaden i de kommende fire år. Derfor vil vi meget gerne være synlige og tiltrække dygtige folk til de omfattende byggeopgaver, vi har. Og det er årsagen til, at jeg har prioriteret at deltage som oplægsholder ved Netværket SYD´s arrangement i dag.

Administrerende Direktør i KONE A/S og medlem i Netværket SYD, Thomas Ohm, var meget tilfreds med dagens arrangement. Han håber på at byde ind med professionelle elevatorløsninger til nogle af de kommende hospitalsbyggerier.
- Det er sjovt at være med på de store byggeprojekter, og det er en utrolig positiv oplevelse at deltage i Netværket SYD´s arrangement her i dag. Jeg har fået en masse værdifuld viden om de kommende hospitalsbyggerier samtidig med, at jeg har benyttet tiden mellem oplæggende til at komme i dialog med de øvrige medlemmer.

Gert Senius fra ABC Pavillioner, der omsætter for 110 mio. kr. om året, var også mødt op for at høre om de kommende byggeprojekter under Københavns Kommune og Region Hovedstaden.
- Der var virkelig kød på oplæggene, og vi har fået rigtig meget ud af at deltage i dag, og vi håber på at vinde nogle af de udbud, der blandt andet ligger under Københavns Kommune.




Læs mere her

tags: hospital, Danmark, euro, Sverige, København, direktør, Sjælland, Hvidovre, advokatfirma, Frederiksberg, lovgivning, Island, Glostrup, udland, Roskilde, sygehus, virksomhed, 2018, 2016, hovedstad, Region Hovedstaden, Valby, Hillerød, Nykøbing, arbejdsmiljø, strategi, undervisning, Skandinavien, miljø, Bispebjerg Hospital,

onsdag den 27. januar 2016

Ændrede regler for håndværkerfradrag i 2016 og 2017


Fra 2016 får håndværkerfradraget en ny og grønnere profil, således at der nu kun gives fradrag til håndværksmæssige løsninger, der fremmer energiforbedring, klimatilpasning eller øget bæredygtighed.Mange troede, at det med udgangen af 2015 var slut med det populære håndværkerfradrag, der hidtil har givet danskerne mulighed for at få et økonomisk tilskud til udførelse af håndværkerarbejde. Ordningen fortsætter dog i 2016 og 2017, hvor ordningen får en ny og grønnere profil, hvorfor kravene til det arbejde, du får fradrag for, skærpes til fordel for grøn omstilling. En af de virksomheder, der i fremtiden derfor kommer til at stå for flere grønne opgaver, er Københavns Boligrenovering, der udfører både små og store renoveringsopgaver i hele Storkøbenhavn.

Det nye håndværkerfradrag kan eksempelvis benyttes til følgende forbedringer af din bolig:

- Isolering af ydervægge og tag
- Udskiftning af tag, døre og vinduer
- Installation af solceller eller varmeanlæg
- Forbedring af vand- og afløbsinstallationer
- Etablering af dræn

En detaljeret liste over det håndværkerarbejde, der giver fradrag efter de nye regler, blev offentliggjort i forbindelse med finansloven 2016. Hos Københavns Boligrenovering glæder man sig over de nye, spændende opgaver, som ordningen fører med sig og ser frem til at fremtidssikre de københavnske boliger til både nuværende og kommende generationer.

Læs mere her

tags: København, økonomi, virksomhed, 2016, energi, finanslov,

Kommunalt kontrolbud underkendt


Dansk Byggeri vinder sag ved Klagenævnet for Udbud om kommunes overtrædelse af kontrolbudsbekendtgørelsenI en netop afsagt kendelse fra Klagenævnet for Udbud har Dansk Byggeri fået klagenævnets ord for, at Aabenraa Kommune i forbindelse med udbud af drifts- og vedligeholdelsesarbejder på landeveje tilbage i 2013 har begået alvorlige fejl ved kommunens beregning af sit eget kontrolbud. I forbindelse med, at priserne fra de bydende blev offentliggjort stod det klart, at kommunens eget kontrolbud var markant billigere end den billigste private leverandør. Kommunens entreprenørgård vandt derfor konkurrencen.

En kontrolbudsberegning er den beregning, en kommune eller region selv foretager over, hvad det ville koste myndigheden at udføre den udbudte opgave inden for egne rækker. Kontrolbudsberegning kan således bruges som begrundelse for at annullere udbuddet, hvis kontrolbuddet viser sig at være lavere end de indkomne tilbud.

Den lave pris undrede helt fra starten Dansk Byggeri, som derfor søgte om aktindsigt i kommunens kontrolbud. Det viste sig dog at være en ganske træg proces at få indsigt i Aabenraa Kommunes beregning. Først efter flere års juridiske tovtrækkerier lykkedes det Dansk Byggeri at få fuld indsigt i kommunens beregning blot for at konstatere, at kommunen havde foretaget sine beregninger og derefter smidt dem ud. Det var således ikke fuldt ud muligt under sagen at rekonstruere kommunens kontrolbudsberegning. Klagenævnet for Udbud udtaler i kendelsen, at der efter de eksisterende regler ikke er et krav om, at kommunen opbevarer sin beregning, så den efterfølgende kan efterprøves.

- Dette er selvsagt ikke en tilfredsstillende retstilstand, når man som i denne sag kan konstatere, at beregningen er lavet på et forkert grundlag, siger advokat Johan Iversen Møller fra Dansk Byggeri.

Sagen udstiller også et andet problem i den kommunale forvaltning. Nemlig at dele af den kommunale forvaltning anser sig selv som en virksomhed på linje med private virksomheder på trods af, at hovedparten af indtægterne kommer fra kommunen selv i form af aftalte takster, som er fastsat med det sigte at holde driften af den pågældende enhed i balance. Altså et nulsumsspil, som ingen private virksomheder kan konkurrere med.

- I dette tilfælde havde kommunen inddraget indtægter fra driften af deres maskinpark ved beregningen af deres mandetimepris. Det betød, at udgifterne til personalet kom til at fremstå langt billige end de rent faktisk var, siger Johan Iversen Møller, og fortsætter:

- Sagen kan først og fremmest bruges til at konstatere, at der er brug for at klæde kommunens medarbejdere bedre på i forhold til de gældende regler og til, hvordan beregningen rent praktisk bør gennemføres.

Sagen viser med al tydelighed, at der er behov for at skabe øget gennemsigtighed i det kommunale system på området. Dansk Byggeri har ved tidligere lejligheder talt varmt for, at lovgiver stiller krav om at kontrolbudsberegningen skal offentliggøres i forbindelse med licitationen. Det vil skabe øget gennemsigtighed og tillid til de offentlige udbydere.

Det er Dansk Byggeris opfattelse, at Aabenraa Kommune ikke er et enestående tilfælde, og at kontrolbudsberegningen håndteres forkert i mange kommuner. Der er derfor ikke grund til at rejse særlig kritik af Aabenraa Kommune, men grund til at rette et kritisk blik mod regelværket på området som helhed.

Læs mere her

tags: 2013, virksomhed, landevej, Aabenraa, konkurrence,

tirsdag den 26. januar 2016

Nye tendenser inden for dansk byggeri


Dansk Halbyggeri A/S oplever øget interesse for halkonstruktioner i forbindelse med byggeri af erhvervsbyggeri og industribyggeri til danske virksomheder.Det er ikke længere kun industrivirksomheder, der bygger lagerbygninger og isolerede haller til produktion. Halkonstruktioner bliver stadig mere populære, når virksomheder skal bygge erhvervsbyggeri til administration, herunder nyt kontorbyggeri og domiciler.

Danske erhvervskunder har for alvor fået øjnene op for, hvad halbyggeri har at byde på og de mangfoldige muligheder, der er for at kombinere funktionalitet med et æstetisk bygningsudtryk. Vi tror, at halbyggeri langt hen ad vejen vil være fremtidens virksomhedsbyggeri, fordi halkonstruktion rummer alle æstetiske og funktionelle muligheder og er en kosteffektiv måde at bygge nyt erhvervsbyggeri på" udtaler Mogens Laustsen, administrerende direktør.

Dansk Halbyggeri A/S har været gazelle-virksomhed adskillige gange og har i dag en Soliditet AAA-rating, som er den højeste kreditværdighed. Med kerneværdier som kvalitet, ordentlighed og handlekraft bygger Dansk Halbyggeri A/S på en vision om at være den bedste samarbejdspartner.

Med mulighed for både total- og hovedentreprise er det muligt for virksomheden at løfte hele eller dele af byggeriet - alt efter kundens behov. Det er altså muligt for kunden at benytte en lokal entreprenør eller håndværker, hvis dette er ønsket. Således sørger Dansk Halbyggeri A/S for de øvrige dele af processen såsom projektering, beregninger, tegninger, byggeansøgning og projektledelse. Det er også muligt at benytte en af virksomhedens faste samarbejdspartnere, således hele processen samles i én løsning.

Dansk Halbyggeri A/S har mange års erfaring med flere typer halbyggerier blandt andet erhvervsbyggeri, såsom kontorbyggeri og industrihaller samt idrætsbyggeri og sportshaller.




Læs mere her

tags: direktør, virksomhed,

Hotri Storkøkken introducerer revolutionær hætteopvaskemaskine på det danske marked


PT-M Climate Plus fra Winterhalter er verdens første hætteopvaskemaskine med integreret varmepumpe. Maskinen, som er førende på det tyske marked, fungerer som et klimaanlæg, der afgiver kølig og tør luft til køkkenet. På den måde kan man undgå separat ventilation til opvaskemaskinen.Som den første producent i verden tilbyder Winterhalter en hætteopvaskemaskine med en yderst effektiv integreret varmepumpe, der udnytter den termiske energi fra maskinen til at opvarme det kolde forsyningsvand.

"Hos Hotri Storkøkken er vi stolte af at kunne introducere et så revolutionært produkt på det danske marked. En meget effektiv og energibesparende opvaskemaskine der forbedrer arbejdsklimaet i storkøkkenet samtidig med, at driftsomkostningerne reduceres væsentligt", siger Jesper Trier, salgschef i Hotri Storkøkken.

Varmen i køkkenet omdannes til energi

Maskinen genererer damp under vaske-og skyllecyklussen, som varmepumpen suger ind og bruger til at opvarme det kolde forsyningsvand med. Dampens fugt og varme fjernes under denne proces. Den tørre udblæsningsluft, som nu afkøles til ca. 18 C, afgives tilbage i køkkenet. Dette betyder at der stort set ingen damp er, når hætten åbnes efter endt vask. Dermed fungerer PT-M Climate Plus også som et klimaanlæg, der sikrer en behagelig temperatur i køkkenet.

"Uden at gå på kompromis med hygiejnen, kan PT-M Climate Plus vaske ved samme temperatur som konventionelle opvaskemaskiner, men bruger over 50 % mindre energi. Derudover reducerer den varmeafgivelsen til køkkenet med op til 75 % sammenlignet med almindelige hætteopvaskemaskiner", oplyser producenten Winterhalter.

Hotri Storkøkken udstiller PT-M Climate Plus på FOODEXPO i Herning fra 6.-8 marts 2016 –
Hal: L - stand: 9214

Om Hotri Storkøkken

Hotri strækker sine rødder tilbage til 1830. På dette tidspunkt lå firmaet på Christianshavn og var leverandør af udstyr til Holmens skibe.

I dag forhandler Hotri Storkøkken funktionelle kvalitetsprodukter fra førende producenter i Danmark, Europa og USA til storkøkkener, hospitals- og centralkøkkener, restauranter, barer og kantiner.
Firmaet tilstræber altid at kunne tilbyde de nyeste produkter til konkurrencedygtige priser og yde en god, individuel rådgivning i forbindelse med nye indretninger.

Med udgangspunkt i god ergonomi, høj håndværksmæssig standard og bæredygtighed i leverancerne ønsker Hotri Storkøkken at være kunderne en pålidelig og stabil samarbejdspartner, der er indstillet på at imødekomme kundernes individuelle ønsker og behov.

For yderligere informationer, kontakt Grace Ceesay-Hansen, Online Marketing og kommunikationskonsulent.



Læs mere her

tags: USA, hospital, Danmark, Europa, restaurant, Herning, 2016, omkostninger, energi, kommunikation, konkurrence,

mandag den 25. januar 2016

Netværket SYD hjælper bygge- og anlægsvirksomheder til at få andel i regionens projekter og offentlige udbud


Tirsdag den 19. januar slår Netværket SYD dørene op til en workshop i Køge. Fokus på workshoppen er de nyeste offentlige udbud og nye udbudstendenser med SMV-venlige rammeaftaler og miniudbud.Regionens bygherrer indgår rammeaftaler som aldrig før. Alene i januar og februar måned bliver der udbudt aftaler til en samlet værdi af flere hundrede millioner kroner. Netværket SYD har derfor inviteret til en workshop, hvor alle typer af virksomheder får indblik i, hvordan de i fremtiden skaber vækst med det offentlige som kunde. Workshoppen byder også på viden om, hvordan virksomheder kan få et forspring til at blive prækvalicerede, og hvordan de kan udarbejde vindende tilbud til offentlige bygherrer, rådgivere og entreprenører.

EU udbudsspecialist på podiet
Det er lykkedes for Netværket SYD at kunne præsentere en af Danmarks anerkendte specialister i offentlige udbud, udbudsjurist Steen Jensen, der siden 2006 har arbejdet for EU-Kommissionen med EU udbudsretlige opgaver over hele EU.
Steen Jensens speciale er træning og uddannelse af offentlige indkøbere og virksomheder. På workshoppen øser Steen Jensen af hans unikke viden og giver indblik og undervisning i alle de facetter og muligheder, som virksomheder har for at få andel i de mange aktuelle og fremtidige offentlige opgaver.

Åben adgang til unik og værdifuld viden
Mickey Lund, direktør i Netværket SYD glæder sig over, at mindre og mellemstore virksomheder nu også har mulighed for at byde ind.

- Det har hidtil mest været de største virksomheder, som har været leverandører til det offentlige, men nye tendenser på udbudsområdet, gør det nu også er muligt for mindre og mellemstore virksomheder at blive prækvalificeret til at kunne byde i udbudsrunder på store offentlige rammeaftaler, siger Mickey Lund. Han er ikke i tvivl om, at deltagerne får stort udbytte af at deltage på workshoppen.

- Vores erhvervsnetværks formål er at hjælpe virksomheder til at komme i direkte kontakt og dialog med beslutningstagere og ordregivere indenfor bygge-, anlægs- og servicebranchen. Derfor er workshoppens tema om offentlige udbud utrolig værdifuldt på alle niveauer, forklarer Mickey og gør opmærksom på, at workshoppen er åben for alle interessere, så længe der er plads.

Praktiske oplysninger og tilmelding
Dato: Torsdag d. 19. januar 2016 fra kl. 10.00 – kl. 13.00
Sted: Brasseriet Baum, Torvet 19F, 4600 Køge
Tilmelding: www.nsyd.dk - Arrangementet er åbent for medlemmer af Netværket SYD og for gæster ved forudgående tilmelding.
Transport: Arrangementet afholdes i gåafstand fra Køge Station.

Læs mere her

tags: Danmark, direktør, uddannelse, EU, Køge, virksomhed, 2006, 2016, undervisning,

Svag forbedring af beskæftigelse


Den er svær at få øje på, men den er der: Konjunkturbarometret for byggeri og anlæg er i fremgangKonjunkturbarometret for bygge og anlæg er i december 2015 opgjort af Danmarks Statistik til minus 7 mod minus 8 i november og minus 12 i efterårsmånederne september og oktober. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

- Der er tale om en svag forbedring af det sammensatte konjunkturbarometer. Virksomhedernes forventninger til beskæftigelsen i vintermånederne i forhold til efterårsmånederne er noget bedre, mens virksomhederne forventer, at ordrebeholdningen er på næsten samme niveau, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri, og forklarer:

- En overvægt af virksomheder med 10 % af beskæftigelsen i bygge- og anlægs­branchen vurderer, at beskæftigelsen vil stige i december-februar i forhold til september-november, når der ses bort fra de normale sæsonudsving.

- Bygge- og anlægsvirksomhedernes vurderinger af ordrebeholdningen er minus 24 ved udgangen af november. Virksomheder med 24 % af beskæftigel­sen i bygge- og anlægsbranchen vurderede altså i slutningen af november 2015, at ordrebehold­nin­gen ikke var tilstrækkelig. På samme tidspunkt året før var det tal minus 28 %, så også her er der en lille forbedring, siger Finn Bo Frandsen.

Produktionsbegrænsninger på grund af mangel på arbejdskraft er aftaget. I december melder virksomheder med 14 % af beskæftigelsen om mangel på arbejdskraft mod virksomheder med 17 % i oktober. Ifølge Danmarks Statistik gælder mangel på arbejdskraft især specialister.

Der er derimod tale om et højere niveau end for et år siden, hvor det var virksomheder med 10 % af beskæftigelsen, der manglede arbejdskraft.

- I vores nabolande er der mange, der gerne vil arbejde i bygge- og anlægsbranchen i Danmark. Det betyder, at arbejdsstyrken her i landet er meget stor, når det kommer til stykket, og derfor er der ingen grund til at ryste på hånden over, at niveauet er højere end for et år siden, siger Finn Bo Frandsen og tilføjer:

- I december melder virksomheder med 6 % af beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen om begrænsninger på grund af finansielle forhold. For et år siden var det 5 %, og for to år siden var det 7 %. Det tyder på, at der ikke er sket forbedringer af rammevilkårene.

Læs mere her

tags: Danmark, december, Danmarks Statistik, virksomhed, arbejdskraft, beskæftigelse,

søndag den 24. januar 2016

Pas på bly i malingen


Før i tiden var det populært at bruge maling som indeholdt bly. Men støv fra blyholdig maling er sundhedsskadeligt, og derfor skal du være særlig opmærksom, inden du går i gang med at slibe væggene nedEr din dagligstue falmet eller er køkkenvæggen farvet af mados, så har du måske planer om skifte den gamle vægmaling ud med en ny. Men hvis det er mange år siden, der sidst er blevet malet, så skal du som boligejer være særligt opmærksom på, at malingen i din bolig kan indeholde bly, og derfor er det sundhedsskadeligt, når du sliber på det.

- Blyholdig maling er ikke farligt i sig selv, så længe det bliver siddende der, hvor det er malet på. Men skal man fx slibe sine vægge ned i forbindelse med en renovering, så risikerer man, at de støvpartikler, som sidder i malingen, spreder sig, hvilket er sundhedsskadeligt, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.

Brugen af bly i maling blev først forbudt i 2001, og det findes derfor stadigvæk i mange boliger. Den blyholdige maling har været populær på grund af dens modstandsdygtighed over for slid, og den er blevet brugt til at male både vinduer, vægge og lofter.

- Hvis man har planer om at lave noget arbejde, der indebærer at arbejde på vægge, lofter eller vinduer, hvor du har mistanke om, at der har været brugt maling med bly, så er det vigtigt, at man kontakter en håndværker, der ved, hvordan man arbejder med blyholdig maling. Der skal udtages prøver, bruges de rigtige personlige værnemidler, og affaldet skal bortskaffes korrekt, siger Mette Møller Nielsen.

Dansk Byggeri har sammen med 3F skrevet en vejledning, hvor reglerne og arbejdsmetoder er beskrevet på en let tilgængelig måde. Her kan du som forbruger se, hvad der skal gøres, hvis du finder bly i din bolig.

Læs mere her

tags: 2001, 3F, boligejer, arbejdsmiljø, arbejdsmetode, miljø, kaffe,

XL-BYG stifter elevpris


For at hædre de bedste talenter blandt forretningernes elever har XL-BYG stiftet en ny elevpris, som uddeles første gang i efteråret 2016. Prisen er på 5.000 kr.XL-BYG kædens 122 forretninger landet over udklækker hvert år mange nye, veluddannede handels- og administrationsmedarbejdere samt lageroperatører. Den kendte byggevarekæde ser det som sit bidrag til at udvikle fremtidens arbejdskraft til gavn for ikke blot XL-BYG forretningerne selv, men også resten af landets handelsvirksomheder.

For at hædre de bedste talenter blandt XL-BYG forretningernes elever har kæden stiftet en ny elevpris, som uddeles første gang i efteråret 2016. XL-BYG Elevprisen vil fremover blive givet som anerkendelse til den dygtigste elev på årgangen, som både har et fagligt højt niveau og som i dagligdagen udviser personligt engagement, hjælpsomhed, initiativ og positivitet til glæde for kunder og kollegaer. Prisen er på kr. 5.000


Læs mere her

tags: virksomhed, 2016, arbejdskraft, XL-BYG,

lørdag den 23. januar 2016

88.000 flere private job siden 2013, men 102.000 færre end i 2008


Arbejdsmarkedet er det godmodige lokomotiv i dansk økonomi, men der er fortsat langt op til førkriseniveauet. I byggeriet er der skabt 10.300 flere lønmodtagerjob siden lavpunktet i foråret 2013- Det samlede danske arbejdsmarked er gået fremad med stormskridt siden foråret 2013, og de seneste 2½ år er der kommet ca. 88.000 flere private lønmodtagere i beskæftigelse, mens den offentlige beskæftigelse er faldet med ca. 3.000. Også byggebranchen fortsætter den pæne fremgang med ca. 500 flere lønmodtagere i november, konstaterer cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Ifølge Danmarks Statistik kom der i november hele 5.000 flere beskæftigede lønmodtagere, når der korrigeres for sæsonudsving.

- Selvom arbejdsmarkedet er den øjeblikkelige solstrålehistorie i dansk økonomi, er der langt op til førkriseniveauet, og faktisk halter vi efter jobskabelsen i de fleste andre EU-lande. Det skyldes, at vores arbejdsmarked først vendte i 2013, mens mange af de lande, vi normalt sammenligner os med, allerede fik gang i netto-jobskabelsen omkring 2010-2011, siger Bo Sandberg og fortsætter:

- Sammenligner man med foråret 2008, der var toppunktet før krisen, så ligger de seneste beskæftigelsestal 95.600 under førkriseniveauet, og ser man på den private beskæftigelse alene, er der 102.300 færre lønmodtagere end i 2008.

Ifølge Danmarks Statistik er den sæsonkorrigerede lønmodtagerbeskæftigelse indenfor byggeriet foreløbig steget med ca. 4.900 i årets første 10 måneder.

- Bygge- og anlægsbranchen er ekstremt konjunkturfølsom, og derfor er branchens aktivitetsudsving også langt mere ekstreme end det samlede arbejdsmarkeds. Siden den permafrostbelagte bund i foråret 2013, er der i alt skabt ca. 10.300 nye job, men set i forhold til før boligboblen brast i foråret 2008, er der i dag ca. 30.500 færre lønmodtagere i den danske byggesektor, siger Bo Sandberg.

- I øjeblikket peger både beskæftigelse, omsætning og regnskabstal i positiv retning for byggeriet. Det er bl.a. den højere aktivitet på boligmarkedet, der smitter af på renoveringsaktiviteten, ligesom BoligJobordningen trak i samme retning i slutningen af 2015. Hertil kommer, at virksomhederne holder på arbejdskraften med udsigt til lidt større rekrutteringsudfordringer fremover, ifølge Bo Sandberg.

Læs mere her

tags: Danmark, 2010, 2011, 2008, EU-lande, økonomi, regnskab, 2013, EU, boligmarkedet, Danmarks Statistik, storm, omsætning, virksomhed, arbejdsmarked, arbejdskraft, beskæftigelse,

Mere transportforskning – ikke mindre


Den varslede lukning af DTU Transport giver anledning til bekymring for fremtidige beslutninger om Danmarks infrastruktur. Beslutninger kan komme til at mangle eller blive truffet på mangelfuldt grundlagHalveringen af bevillingerne på finansloven fra 40 mio. kr. i 2015 til 20 mio. kr. i 2016 får DTU til at lukke forskningsinstituttet DTU Transport.

- Vi må naturligvis spørge, om vi fremover kan forvente et solidt forskningsmæssigt grundlag at træffe beslutninger på i forhold til Danmarks infrastruktur. Lukningen af DTU Transport indebærer, som det ser ud nu, en risiko for, at den fokuserede forskning på transport udvandes, siger branchedirektør Niels Nielsen fra branchefællesskabet Danske Anlægsentreprenører under Dansk Byggeri.

DTU har ganske vist garanteret, at nedlæggelsen af DTU Transport, som følge af en halvering af institutionens bevilling, ikke vil få betydning for den nødvendige fokusering og udvikling af transportforskningen.

- DTU vil sprede transportforskningen ud over andre forskningsinstitutter og kombinere transport med andre discipliner. Det vil vi følge nøje - og med det for øje, at der ikke bliver mindre fokus på transportforskning. Det vil være en fejl med tanke på de store udviklingsspring, man allerede nu kan se på transportområdet. Det vil i den kontekst være mere naturligt at flytte relevante forskningsdisciplinger fra andre områder til DTU Transport og dermed udbygge dette forskningsområde, siger Niels Nielsen.

Transportminister Hans Christian Schmidt har udtrykt forståelig bekymring over DTU's beslutning om lukning af DTU Transport. Danske Anlægsentreprenører foreslår på den baggrund, at ministeren tager initiativ til at nytænke rammerne om forskningen på transportområdet.

- Presset på transportforskningen er stort. Hvad skal vi vide for at træffe de rigtige beslutninger Det er det centrale spørgsmål. Derfor skal transportforskning ikke stoppe for rødt, men tværtimod klø på – og gerne tænke nyt i samarbejde med de relevante parter. Med transportministeren for bordenden er der behov for at sætte rammerne og prioriteringen af forskningen på transportområdet i Danmark op i gear meget hurtigt, siger Niels Nielsen og afslutter:

- Mon ikke kommunerne og de relevante erhvervsorganisationer gerne deltager. I Danske Anlægsentreprenører vil vi gerne være med – og det må gerne gå hurtigt, hvis skaden ikke skal blive for stor.

Læs mere her

tags: Danmark, direktør, transportminister, 2016, DTU, organisation, finanslov,

fredag den 22. januar 2016

Her forbedrer og udbygger Banedanmark jernbanen i 2016


Banedanmark fornyer og vedligeholder løbende jernbanen for fortsat at sikre en høj rettidighed, ligesom vi udbygger jernbanen til fremtidens behov. I Kristi himmelfartsferien, i pinsen og henover sommeren fornyer vi blandt andet jernbanen på hovedstrækningen mellem Roskilde og Odense, særligt på Østfyn samt på Køge Bugt Banen.Fornyelsesprojekterne på hovedstrækningen og Køge Bugt Banen er sammen med de øvrige projekter i 2016 nøje planlagt, samlet og koordineret for at mindske generne for passagererne mest muligt. Til trods for dette kan arbejdet desværre ikke gennemføres, uden at der i perioder enten lukkes helt for togtrafik, eller at togtrafikken reduceres.

Strækningen Roskilde-Odense
I Kristi himmelfartsferien fornyer Banedanmark broer, spor og stationer flere steder på strækningen fra Roskilde til Odense. Ved Ringsted skal vi fjerne to broer samt åbne den nye vejbro over jernbanen. I Viby Sjælland og Borup foretager vi perronarbejder, ligesom der bliver udført fornyelsesarbejder på Odense Station. Der vil være trafik til Odense fra vest, men strækningen fra Roskilde til Odense vil være spærret for togtrafik fra den 4. maj kl. 22 til 8. maj kl. 10, og der bliver indsat togbusser.

I pinsen fra den 13. maj kl. 22.00 til 17. maj kl. 02.00 spærrer vi for trafik mellem Nyborg og Odense og færdiggør arbejdet på Odense Station. Hen over Kristi himmelfartsferien og pinsen har Banedanmark mere end 300 mand i gang samtidigt.

Østfyn
Fra d. 29. april til 8. august udfører Banedanmark en omfattende sporfornyelse mellem Nyborg og Odense. Her fremtidssikrer Banedanmark jernbanen ved blandt andet at forny 17 km skinner, 30 km sveller, 55 km ballast og 31 sporskifter. Desuden udskiftes der kabler på strækningen. Der vil køre togtrafik i det ene spor, mens der arbejdes i det andet med undtagelse af Kristi himmelfartsferien og pinsen.

Direktør for Anlæg og Fornyelse i Banedanmark Steen Neuchs Vedel:

"I Kristi himmelfartsferien udfører vi stationsarbejder på hovedstrækningen fra Roskilde til Odense. I det tidsrum og i pinsen er udskiftningen af 15 sporskifter i den østlige ende af Odense Station det største og mest komplicerede arbejde. Vi forbereder samtidig sommerens fornyelse af sporet på Østfyn mellem Nyborg og Odense."

"Vi har længe været i gang med et meget omfattende puslespil, hvor vi sammen med entreprenøren planlægger arbejdet på Østfyn dag for dag. Siden starten af 2015 har vi eksempelvis kortlagt, hvilke kabler der skal flyttes, før arbejdet i fornyelsesprojektet startes op."

"Vi ved, at der ligger mange gamle kabler – nogle er vores, men mange andre er ikke - og det skal vi have fuldstændigt styr på, inden sporfornyelsen starter op næste år. En del af projektet på Østfyn består i at udskifte og flytte det fiberkabel, der ligger i sporet. Det nye kabel er også forberedelse til fremtiden med nyt signalsystem og kan holde de næste 50 år. Mens vi over sommeren arbejder i sporet, lægger vi så et ekstra fiberkabel langs hele strækningen, så vi hele tiden har et aktivt kabel."

"Vi ved godt, at det bliver en stor mundfuld for passagererne med spærringer over Kristi himmelfart og pinsen, og når vi i foråret og over sommerferien kører med reduceret togtrafik mellem Nyborg og Odense. Hele forårets og sommerens arbejder på Østfyn er nødvendige for at sikre en velfungerende jernbane over Fyn."

Køge Bugt Banen
Hen over sommeren fra den 4. juli og frem til den 28. august fornyer Banedanmark jernbanen på Køge Bugt Banen fra Skelbækgade til Køge Station – en strækning, der benyttes af omkring 76.000 passagerer dagligt. Sporet fornyes fra Hundige til Køge, ligesom broerne på strækningen renoveres, og kørestrømsanlægget på hele strækningen bygges om.

Kørestrømsanlægget på strækningen er etableret i etaper fra Københavns Hovedbanegård i 1972 frem til Køge Station i 1983. Men anlægget opfylder ikke nutidens krav til anlæg på S-banen, og ombygningen sikrer bl.a., at banen bliver mindre følsom for kraftige vindstød.

Det betyder, at vi blandt andet skal lave 44 km sporombygning med nye skinner og sveller, 31 km ballastrens, 8 km ballastudskiftning, 31 nye sporskifter, mindre arbejder på 24 broer, og ikke mindst ca. 80 km fornyelse af kørestrømsanlægget. I perioden vil strækningen være spærret fra 4. juli til 20. juli mellem Åmarken og Køge og fra den 20. juli til den 28. august mellem Køge og Hundige. Der bliver indsat togbusser.

Projektchef i Banedanmark Anlæg og Fornyelse, Tom Møller Rasmussen:

"Når vi fornyer spor, ombygger kørestrøm og renoverer broer til sommer, så udfører vi tre projekter samtidigt. Det gør vi både for at opnå stordriftsfordele og bestemt også af hensyn til passagererne, for vi ønsker at forstyrre deres dagligdag mindst muligt, når vi skal forny S-banen."

"Vi kan sikre en mere robust afvikling af trafikken på strækningen ved at udskifte anlægget og lave kortere afstand mellem de nye master og tillige få spændt de nye køreledninger hårdere op. Det arbejde udfører vi samtidig med, at vi foretager den nødvendige sporfornyelse, hvor det er nødvendigt at lukke sporet for S-tog."

"Vi har været i gang med forberedelserne i mere end et år for at klargøre projektet og ikke mindst finde løsninger på udfordringerne ved at lave banearbejder i tæt bebyggede områder, idet vi ønsker at genere naboer til banen mindst muligt."

"Vi ved, at det er til gene for de daglige brugere af Køge Bugt Banen, men arbejdet er nødvendigt for også fremadrettet at sikre en velfungerende S-bane. For at genere passagererne mindst muligt, har vi pakket alle arbejder i de otte uger, så vi kun forstyrrer én gang i stedet for at tage projekterne hver for sig."

Kørestrømsanlægget gøres færdigt i lange natspærringer frem mod udgangen af 2017. Det gælder blandt andet for strækningen København-Hundige.

Læs mere her

tags: København, Sjælland, Køge, Odense, Nyborg, trafikken, vindstød, Roskilde, Borup, Ringsted, S-tog, 2016, Hundige, sommerferie, Banedanmark,

Bygoghjem.dk støtter studerende inden for byggefagene med nyt legat


Bygge- og bolighjemmesiden bygoghjem.dk stifter nyt legat til alle, der er ved at uddanne sig inden for byggefaget. Legatet uddeles hvert år i januar og kan søges af alle, der er i gang med en håndværks- eller byggeteknisk uddannelse.Alle der er ved at uddanne sig inden for håndværk og byggeri kan søge Bygoghjem Legatet, uanset om det er en praktisk eller teoretisk uddannelse og uanset deres køn, etnicitet eller alder.

Uddeles en gang om året
Legatet uddeles en gang om året d. 7. januar og er på 10.000 kroner. Det gives til en studerende, der deler bygoghjem.dk's vision om at styrke byggebrancen i Danmark.

Ansøgningsfristen er 7.december og legatet uddeles første gang 7. januar 2017. Selve ansøgningen foregår ved at udfylde en formular på http://www.bygoghjem.dk/legat og vedhæfte en motiveret ansøgning for, hvorfor man bør modtage Bygoghjem Legatet.

Skal lette hverdagen for de studerende
"Med vores nye legat ønsker vi at støtte op omkring de studerende, der allerede er i gang med en håndværksmæssig eller byggeteknisk uddannelse. De skal være med til at sikre vores fremtid og bygge vores samfund. Men det er hårdt at være studerende, for der stilles mange krav, og økonomien er stram. Derfor har vi valgt at stifte BygogHjem Legatet", udtaler Niclas Grünberger, der er en af bagmændene bag siden
.
Om bygoghjem.dk
Bygoghjem.dk hjælper og vejleder hver dag tusinder af danskere med deres byggeprojekter, renoveringer og mange svære valg, der ofte er forbundet med byggeri og indretning af hjemmet.
På siden er der både konkrete anvisninger på alt lige fra små gør-det-selv projekter til større til- og ombygninger. Det er også muligt at få tips til f.eks. opsætning af lamper, sikring af hjemmet, valg af den rigtige energiløsning og mange andre bygge- og boligemner.


Læs mere her

tags: Danmark, økonomi, uddannelse, december, energi, studerende,

torsdag den 21. januar 2016

Industribyggeri sætter gang i nye tanker hos Give Elementer


Øget omsætning til industribyggeri har sat gang i nye tanker hos Give Elementer A/S. Strategisk fokus på industrisegmentet har igangsat en lang række interne initiativer, der skal styrke fabrikkens markedsposition indenfor leveringer af betonelementer til industribyggeri. Fra produktudvikling til digital optimering og ændring af produktionsflow – Give Elementer opruster på alle fronter.Keep it simple
Give Elementer A/S har gennem 50 år formået at tilpasse sig markedssituationen, og opskriften har undervejs været produktudvikling og optimering af produktionsapparatet på de to produktionsenheder i Give og Nørre Snede. Den øgede efterspørgsel på betonelementer til industrien har igen fået produktudvikling på agendaen, og interne optimeringer er under gennemførelse i alle virksomhedens processer fra tilbudsfase til produktion og montering: "Industrisegmentet er et strategisk vigtigt fokus for os, og vi ser de interne optimeringer som en helt naturlig del af den tilpasning, der skal til for at styrke os indenfor industribyggeri, hvor vi også fremover ønsker en fremtrædende rolle. Men samtidig er det meget vigtigt for os at have hele vores DNA med os – evnen til at holde tingene simpelt og ikke gøre tingene mere kompliceret end nødvendigt. Det har altid været vores filosofi – og det vil det fortsat være. Det er jo netop det, der gennem årene givet os en stærk position på markedet, lyder det fra Finn Eskildsen, Give Elementer.

Aktuelt arbejder fabrikken med DTU på et endnu fortroligt projekt, der vil give nye muligheder for brug af beton til industribyggeri. Fabrikken har også, som en del af sin interne optimering, flyttet rundt på produktfordelingen i produktionen. Vægelementer produceres nu udelukkende på fabrikken i Give, som til gengæld er blevet gearet til at håndtere de store af slagsen. Al produktion af standardvarer som f.eks. siloelementer er flyttet til fabrikken i Nørre Snede, og elementfabrikken har dermed fået en mere smidig og optimal produktion.

Læs mere her

tags: omsætning, virksomhed, DTU, strategi, DNA,

Systemleverancer vinder mere og mere indpas i byggeriet


Byggeriet anvender systemleverancer i mange sammenhænge. Der er nemlig øget efterspørgsel efter effektiv leverancestyring og behov for at sikre levering og montering i ensartet kvalitetVi har talt om systemleverance i mange år, men vi har ingen entydig definition af, hvad systemleverancer er. I nogle tilfælde er der tale om leverancer, der foruden produktet også omfatter et eller andet omfang af projektering. Andre gange kan det betyde et nøglefærdigt produkt bestående af sammensatte delelementer.

I takt med at udbredelsen af systemleverancer vinder mere og mere indpas i byggeriet, er der også behov for at samle erfaringer med henblik på at kunne styrke rammerne for anvendelse af systemleverancer.

Det er baggrunden for, at Danske Byggematerialer sætter fokus på systemleverancer ved et debatmøde d. 26. januar kl. 13.30 – 17.30 hos Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Når systemleverancer vinder øget anvendelse i byggeriet, bliver krav til specialviden om såvel projektering, dimensionering samt levering og montering større. Men også øget industrialisering, herunder andre måder at tilvejebringe bygningsdele på, har stor betydning for den øgede udbredelse.

- Flere og flere af Dansk Byggeris materialeproducenter optræder i rollen som systemleverandører. Det gælder fx betonelementbranchen, leverandører af glas- og alu-løsninger eller færdige facadeløsninger. Øget krav til effektivitet, specialviden i tilknytning til statik, energi og indeklimakrav gør, at der bliver behov for en sammenhængende viden, der rummer såvel projektering, produktion af materialer samt efterfølgende montering, siger branchedirektør Jette Snoer fra Danske Byggematerialer under Dansk Byggeri.

Med temamødet vil Danske Byggematerialer invitere Dansk Byggeris forskellige aktører inden for systemleverancer til at dele viden men også til at identificere fælles udfordringer. På mødet vil der blive præsenteret viden fra universiteterne om udviklingen af systemleverancer, ligesom der gives en række praktiske eksempler på de muligheder og udfordringer, der knytter sig til systemleverancer fra en række af branchens aktører.

- Med temamødet håber vi at kunne samle erfaringer samt identificere udviklings- og fokusområder, som vi i fællesskab kan arbejde videre med. Det er mit indtryk, at udbredelsen af systemleverancer vil blive langt større i fremtidens byggeri, og det stiller krav til den måde, vi sikrer sammenhæng i byggeriets projektering og produktion, slutter Jette Snoer.

Læs mere her

tags: København, direktør, energi,

onsdag den 20. januar 2016

Give Stålspær A/S optimerer stålkonstruktion til VUC


Efter en betydelig optimering af konstruktionen af det nye byggeri af FlowFactory, VUC Syd, har Give Stålspær A/S fået til opgave at levere og montere ca. 300 tons stålkonstruktion til det markante byggeri i Haderslev.Byggeriet af det ca. 1700 m2 store byggeri på Haderslevs havnefront er i fuld gang. Give Stålspær A/S leverer og monterer ca. 300 tons specialkonstruktion til byggeriet, bestående af bjælke- søjlekonstruktion. Den nye bygning skal stå ved siden af VUC Syds prisbelønnede hovedbygning, Lighthouse. Byggeriet er blandt andet karakteriseret ved en kompleks stålkonstruktion. Fra Give Stålspær A/S lyder det:

"Vi har i samarbejde med Zeni Arkitekter og Rambøll optimeret på konstruktionen, som er meget speciel i sin udformning, og det endelige resultat bragte opgaven i hus. Vi er glade for, at vores løsninger er efterspurgte og at vi kan sætte vores kompetencer i spil, således at det i sidste ende kan forbedre byggeprocessen". Give Stålspær A/S har efterhånden leveret stålkonstruktion til flere forskelligartede undervisningsbyggerier, herunder flere byggeprojekter for Københavns Universitet, UCL, DTU og aktuelt til Århus Universitet. Derudover har Give Stålspær A/S erfaring med havnebyggerier, herunder Urban Media Space, Dok 1 på Århus Havn.

FlowFactory
Formålet med byggeriet af VUC Syds nye fysiske rammer er at skabe et 1700 m2 stort kreativt læringsmiljø, der med et råt udtryk bygges med respekt for det omkringliggende havnemiljø. Det nye uddannelsescenter, FlowFactory, understøtter et dynamisk studiemiljø, der kombinerer faglighed med digital teknologi og nytænkende læringsmetoder. Når byggeriet er færdigt, skal skolen tiltrække studerende fra hele landet.


Læs mere her

tags: København, Århus, uddannelse, teknologi, kreativ, DTU, faglighed, undervisning, studerende, miljø, Rambøll, Haderslev, Københavns Universitet,

Gazellepris: Liftforhandler når nye højder i vækstbranche


Koldingvirksomheden Jøma Lift Teknik har modtaget Børsens Gazellepris for en imponerende vækst. Liftforhandleren har klaret sig godt gennem krisen, der ellers tog pusten fra branchen.Der er grøde i dansk økonomi. Øget aktivitet i blandt andet bygge- og anlægsbranchen er godt nyt for den koldingensiske liftforhandler Jøma Lift Teknik, der leverer alt lige fra personlifte til store teleskoplæsere til blandt andet byggevirksomheder og udlejningsfirmaer. For nylig modtog virksomheden den ultimative blåstempling af deres forretningssucces med en Gazellepris fra Dagbladet Børsen. Direktør og medejer Jørgen Martinsen er naturligvis tilfreds med hæderen, men på samme tid pointerer han også, at det ikke er tid til at hvile på laurbærrene.

– Gazelleprisen er et håndgribeligt bevis på vores vellykkede vækststrategi, der blev sat i værk for et par år siden. Vi nyder lige nu godt af, at vi kunne sætte turbo på organisationen, da markedsforholdene blev forbedret, og det skal vi naturligvis fortsætte med at udnytte, forklarer direktøren, der påpeger, at liftbranchen lige nu er inde i en positiv udvikling oven på en række hårde år.

Jøma Lift Teknik har dog kørt med solid økonomi gennem hele krisen, og virksomheden søger og ansætter løbende medarbejdere til primært salg og service. Ledelsen har fokus på at opretholde rentabiliteten og kvaliteten i arbejdet i takt med, at virksomheden er gået fra at være en mindre til mellemstor virksomhed.

Kvalitet og service giver resultater

I mange brancher er der stort fokus på pris og ikke så meget på kvalitet og service, men hos Jøma Lift Teknik har man formået at gøre service og kvalitet til den direkte vej til succes. Kunderne er nemlig villig til at betale lidt mere for de ekstra løsninger, der i sidste ende tjener sig ind flere gange.

– Vores kunder køber for store pengebeløb, og de vil derfor gerne være sikker på at beskytte deres investering bedst muligt. Det gør de ofte bedst ved at købe kvalitetsprodukter, hvor serviceaftaler følger med. Samtidig er der også flere, der gør en større indsats for et bedre arbejdsmiljø, og dér passer vores hjælpemidler godt ind, fortæller Jørgen Martinsen.

– Vi høster nu frugterne af, at vi er en troværdig spiller i markedet, hvor vi har over 15 års erfaring. Vi har en velsmurt organisation, der giver kunderne en god oplevelse, som derfor kommer igen. Samtidig kan de også regne med, at vi er på markedet i en endnu stærkere position om fem, ti og femten år, supplerer han.


Fakta: Jøma Lift Teknik A/S har siden 1999 specialiseret sig i at sælge og servicere løftemateriel. Virksomheden er dansk totalforhandler af Leguan kompaktlifte samt Genie personlifte, materialehejs og teleskoplæssere. Desuden er Jøma eneimportør af Anteo læssebagsmækker samt forhandler og serviceværksted for danske HMF, der tilbyder et komplet program af kraner, lifte samt krog- og wirehejs.

Læs mere her

tags: direktør, Børsen, økonomi, Kolding, virksomhed, penge, arbejdsmiljø, strategi, organisation, miljø, Fakta, frugt,

tirsdag den 19. januar 2016

Nyt år, ny BoligJob-ordning


Starten på det nye år er også startskuddet på en ny BoligJob-ordning. I 2016 og 2017 kan boligejerne bruge ordningen til at energiforbedre og klimasikreDa champagneglassene stødte sammen nytårsaften, og der blev ønsket godt nytår til venner og familie, var det ikke kun starten på et nyt år. 2016 markerer også startskuddet på en ny og grøn BoligJob-ordning.

- Den nye BoligJob-ordning er trukket i grøn retning, og det betyder, at det ikke længere er muligt at få fradrag for en række indendørs arbejder. Til gengæld har boligejerne nu muligheden for at bruge fradraget på at energiforbedre boligen, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius og tilføjer:

- Den grønnere udgave af ordningen giver også boligejerne bedre kort på hånden, når det kommer til at klimasikre boligen, fordi der nu gives fradrag for kloakeringsarbejde og belægninger med nedsivning, så boligen beskyttes bedre mod en oversvømmet kælder i forbindelse med skybrud.

Starten på den nye BoligJob-ordning betyder også, at fradraget på serviceydelser og håndværksarbejde ændres. Det er nu muligt at få et fradrag på 6.000 kr. pr. voksen i husstanden til serviceydelser som fx rengøring og børnepasning, mens der til håndværksarbejde er 12.000 kr. pr. voksen. Et beløb, som udover energirenovering og klimasikring af boligen, også kan bruges på tilslutning til bredbånd og energivejledning.

- Som boligejer kan det være en jungle at finde rundt i de mange muligheder, der er for at energiforbedre boligen. Mange håndværkere er i dag uddannet energivejledere, netop for at kunne hjælpe boligejerne. Med den nye ordning er der nu mulighed for at bruge fradraget til vejledning, så beslutningen om energiforbedring kan ske på et mere oplyst grundlag, slutter Torben Liborius.

Læs mere her

tags: politi, nytår, boligejer, 2016, husstand, energi,

Jimco lancerer nyt koncept til HVAC-sektoren og fødevarebranchen


Hidtil har Jimco via en eneforhandler solgt sine KPC-løsninger, der blandt andet reducerer lugtgener og brandfare i storkøkkener. Nu opbygges landsdækkende salgs- og servicenetværk af storkøkkenleverandører.I mange år har storkøkkener kun ét sted kunnet købe Langelandsvirksomheden Jimcos UV-C teknologi til emhætter og ventilationsanlæg. Men det bliver der lavet om på nu. Jimco lancerer nemlig et forhandlerkoncept, der gør det muligt for HVAC-leverandører til fødevarebranchen at tilbyde firmaets såkaldte KPC-løsninger (Kitchen Pollution Control).

– Med kun en forhandler har vi haft svært ved at nå alle de kunder, som vi gerne har villet. I kraft af et udvidet netværk kan vi meget bedre udfolde potentialet inden for renoveringsopgaver og især etablering af nye storkøkkener, siger Mikael Funk Andersen, der er ansvarlig for salget af KPC-løsninger i Danmark.

Indtil videre har Jimco indgået forhandleraftaler med ti virksomheder i Danmark, og det er ambitionen og forventningen allerede i år at udbygge netværket betydeligt.

Kæder og storkøkkener i kikkerten

For Jimco er i særdeleshed restaurationskæder og storkøkkener interessante, da de ofte har brug for lige netop den løsning, som virksomheden kan levere.

– Det er helt oplagt for alle fødevarevirksomheder at overveje et UV-C baseret produkt, fordi det har så mange fordele i forhold til rengøring og slitage i ventilationskanalerne. Der er et særlig stort potentiale for at sælge anlæggene til nyetablerede køkkener og kæderestauranter, men vores løsninger er også relevante til alle renoveringsopgaver, fordi der er penge at spare, forklarer Mikael Funk Andersen. Han påpeger, at Jimcos KPC-produkter har en veldokumenteret effekt, når det eksempelvis kommer til reduktion af lugtgener, brandfare, arbejdsmiljøproblemer og rengøringsudgifter.

Ved opførelse af nye restauranter laver de store kæder typisk en komplet aftale med en totalentreprenør. Med et veludbygget forhandlernetværk vil Jimcos produkter blive taget i betragtning i forbindelse med et større antal nybyggerier i hoved- og totalentreprise.

Vil fordoble salget

Som en direkte konsekvens af det øgede forhandlernetværk forventer Jimco at fordoble salget af køkkenløsninger. Selvom det er et ambitiøst mål, er Mikael Funk Andersen fortrøstningsfuld:

– I andre lande har vi kørt med flere forhandlere i længere tid og kan se, at de lande generelt klarer sig betydeligt bedre, end vi gør i Danmark. Eksempelvis i Norge er salget større – og det på trods af en mindre befolkning og større logistiske udfordringer.

Uden for hjemmemarkedet er det planen, at partnerkonceptet skal udbredes til de eksportmarkeder, hvor det endnu ikke er implementeret. Jimco er således klar til dialog med potentielle salgs- og servicepartnere i både ind- og udland.

Fakta: Jimco A/S har siden 1993 udviklet og produceret luft- og vandrensningsanlæg baseret på virksomhedens patenterede UV-C-teknologi, der ved hjælp af ultraviolet lys sikrer effektiv desinfektion. Teknologien, der er præmieret med EU's miljøpris, benyttes i dag over hele verden – blandt andet af industrivirksomheder, storkøkkener, sygehuse og supermarkeder samt i private hjem.


Læs mere her

tags: Danmark, Norge, restaurant, EU, Langeland, udland, infektion, sygehus, virksomhed, penge, teknologi, supermarked, arbejdsmiljø, miljø, patenterede, miljøproblem, Fakta,

mandag den 18. januar 2016

Det skal bygges væk!


2015 blev endnu et år, hvor de økonomiske forventninger ikke blev indfriet. Ganske vist går arbejdsmarkedet frem, men BNP-væksten er så anæmisk, at det er for tidligt at tale om et decideret opsving. I denne økonomiske nytårsudtalelse udtrykker Dansk Byggeri især bekymring for investeringerne i 2016- Dansk økonomi har i løbet af 2014 og 2015 stille og roligt lagt finanskrisen bag sig. På 2½ år er der kommet ca. 80.000 flere lønmodtagere i beskæftigelse, og den økonomiske vækst er positiv, om end moderat. Ved indgangen til 2016 befinder dansk økonomi sig således i det grå og halvkedelige Ingenmandsland mellem krise og opsving, siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg.

Mens konjunkturerne således stadig ventes at befinde sig på en udramatisk fremgangskurve, bliver 2016 ifølge cheføkonomen så meget desto mere spændende, hvad de mere strukturelle udfordringer angår.

- 2016 bliver tæt pakket med forårets skattereform, hvor fokus vil være skatten på arbejde. Dernæst følger som perler på en snor trepartsforhandlinger og pensionsreform, før der i efteråret bliver stillet skarpt på erhvervsbeskatningen. Læg dertil de varige udfordringer med antal overførselsmodtagere og integrationen, siger Bo Sandberg.

Ifølge Dansk Byggeri trækker arbejdsmarkedet, boligmarkedet og så småt også privatforbruget i positiv retning for dansk økonomi, mens eksporten og især investeringerne falder i den negative vægtskål.

En række økonomiske prognosemagere forventer, at de private investeringer helt automatisk vil rette sig op frem mod 2020 i takt med de bedre konjunkturer.

- Men det er ikke en naturlov, at investeringerne pludselig rejser sig af asken som en Fugl Fønix. Hvem ved, måske investerer virksomhederne i udlandet i stedet Måske er det simpelthen en ny normal, der har indfundet sig i økonomien, funderer Bo Sandberg.

Når usikkerheden om de private investeringer kobles med udsigterne for de offentlige investeringer, er der for alvor grund til bekymring. Finanslovsaftalen indebærer, at investeringerne skal skæres med ca. 10 mia. kr. i 2017-2019. Mere generelt står investeringerne til at blive Sorteper i et folketing, der åbenlyst prioriterer bløde velfærdsområder som ældre, sundhed og naturligt nok også den akutte flygtningeudfordring.

- Men det er ødelæggende for den langsigtede økonomiske vækst, hvis fx samfundsnyttige infrastrukturinvesteringer droppes eller udskydes for at leve op til mere kortsigtede og ofte populistiske målsætninger, siger Bo Sandberg og tilføjer:

- Faktisk er der et meget enkelt svar på, hvordan det danske investeringshul kan lukkes: Det skal bygges væk!

Læs mere her

tags: finanskrisen, økonomi, nytår, 2020, skatter, boligmarkedet, 2020, udland, virksomhed, 2016, arbejdsmarked, beskæftigelse, 2014, beskatning,

Vækst i byggebeskæftigelsen


I midten af november måned var der 7.000 flere beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen end året før. Dansk Byggeri glæder sig over, at beskæftigelsen i byggeriet dermed har været stigende i de seneste to år.Ifølge Danmarks Statistik var der pr. medio november 2015 160.600 beskæftigede arbejdere, funktio­nærer og mestre i bygge- og anlægsbranchen. Det er 7.000 flere end året før, hvilket svarer til en vækst på 4,6 %.

- Byggebeskæftigelsen har nu været stigende gennem de seneste to år, og i 4. kvartal 2015 var der 11.200 flere i arbejde, end det var tilfældet to år tidligere. Det svarer til en vækst på 7,5 %, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri.

Fra november 2014 til november 2015 steg beskæftigelsen ved nybyggeri med 3.200, mens beskæftigelsen ved anlægsvirksomhed steg med 1.500. Ved reparation og vedligeholdelse var der 600 flere i arbejde.

- Når man ser på tallene for de første ni måneder af 2015 og sammenligner med den tilsvarende periode i 2014, kan man godt undre sig over, at der er vækst i beskæftigelsen ved nybyggeri. Når det kommer til stykket, er det dog nok tallene for det påbegyndte byggeri - og især boligbyggeriet - som skal justeres op, siger Finn Bo Frandsen.

Erhvervsbyggeriet ligger stadig på et meget lavt niveau, og det offentlige byggeri af hospitaler og universiteter er godt nok på et pænt, men dog et stort set stabilt niveau, når man sammenligner 2015 med 2014.

- På anlægsområdet er der mange store projekter, og her fylder Metro Cityringen i København og jernbanen København-Køge-Ringsted rigtigt meget. Den svage vækst i aktiviteten ved reparation og vedligeholdelse dækker over fremgang i renoveringerne af boliger som følge af flere bolighandler og genindførelsen af BoligJob-ordningen, mens der er fald i renoveringerne af de almene boliger, siger Finn Bo Frandsen.

I kategorien "reparation og vedligeholdelse" var der 600 flere i arbejde end året før. Hertil kommer, at der var 1.300 flere beskæftigede ved kategorien "andet arbejde", som omfatter fx stillads- og nedrivningsarbejde. Endelig er der kategorien "ikke på arbejde", hvor der var 400 flere. Der er her tale om ansatte, som ikke var på arbejde på grund af dårligt vejr, ferie, sygdom eller undervisning.

Læs mere her

tags: hospital, Danmark, København, Køge, Danmarks Statistik, stillads, virksomhed, Ringsted, undervisning, beskæftigelse, 2014, sygdom,

søndag den 17. januar 2016

Omsætningsvækst bekræfter 2015 som et godt år for byggeriet


Bygge- og anlægsbranchen omsatte i de første 11 måneder af 2015 for 7,2% mere på hjemmemarkedet end i 2014. Ifølge Dansk Byggeri falder det facit fint i tråd med den pæne fremgang i byggebeskæftigelsen på 4,8Danmarks Statistik har udsendt foreløbige tal for erhvervslivets omsætning baseret på virksomhedernes momsindberetninger. I de første 11 måneder af 2015 har det samlede erhvervsliv løftet den indenlandske omsætning med 42,4 mia. kr. svarende til +1,9 pct. i forhold til tilsvarende periode 2014.

- 1,9 pct. er en beskeden nominel omsætningsvækst - men dog en forbedring i forhold til de foregående år, hvor hjemmemarkedet befandt sig i en zombie-lignende tilstand, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Ifølge Danmarks Statistik er det hoteller, restauranter, rejsebureauer, rengøring og anden operationel service, der sammen med bygge- og anlægsbranchen, er højdespringerne i omsætningsudviklingen.

- Byggeriets indenlandske omsætning lå i de første 11 måneder af 2015 13,4 mia. kr. højere end i den tilsvarende periode i 2014, hvilket giver en procentvis vækst på 7,2%, siger Bo Sandberg, der har regnet sig frem til dette facit på baggrund Danmarks Statistiks tal.

- Byggeriet befinder sig på en opadgående kurve og en årlig nominel omsætningsvækst på 7,2 pct. må siges at være et pænt facit, der skal lægges oveni en flot beskæftigelsesvækst i 2015 på 7.100 personer svarende til en procentvis fremgang på 4,8 pct., siger Bo Sandberg.

Det er naturligt, at omsætningen vokser lidt mere end beskæftigelsen og Dansk Byggeri forventer, at den gode omsætningsudvikling blev fastholdt 2015 ud, bl.a. pga. endnu en bølge med "hamstring" af Boligjobopgaver op til nytår, hvor det hidtil kendte håndværkerfradrag blev omdannet til en målrettet energirenoveringsordning.

- De kommende omsætningstal for december 2015 skal dog sammenlignes med december 2014, hvor Boligjobordningen helt ophørte inden den blev indført igen i løbet af 2015, og hvor der derfor var endnu mere gang i opgavehamstringen som følge af den førte stop-go-politik. På den baggrund er det muligt, at det endelige omsætningsfacit for 2015 kryber ned i underkanten af 7 pct., men det må tiden vise, konstaterer Bo Sandberg.

Dansk Byggeri offentliggør sin årlige konjunkturprognose med forventningerne til byggeaktiviteten i 2016 og 2017 i begyndelsen af februar.

Læs mere her

tags: Danmark, restaurant, politi, nytår, december, Danmarks Statistik, omsætning, virksomhed, 2016, erhvervslivet, energi, moms, beskæftigelse, rejsebureau, 2014,

Byggeribranchen skal vide mere om miljøfarligt byggeaffald


Mere viden om sikker bortskaffelse af byggematerialer med miljøfarlige stoffer som PCB, asbest og bly er målet med et nyt videncenter, som Dansk Byggeri står bag. Miljø- og Fødevareministeriet støtter centeret med to mio. kroner.Byggeribranchen har efterspurgt mere viden om håndtering og genanvendelse af byggematerialer, der kan indeholde miljøfarlige stoffer. Det bliver der nu taget hånd om med et nyt center, som skal samle og formidle viden til branchen. Med støtte fra blandt andet Miljø-og Fødevareministeriet kan centeret nu åbne.

- Vi skal sikre at affald fra byggeri, renovering og nedrivning håndteres korrekt, så miljøfarlige stoffer ikke spredes i miljøet. Det kræver, at byggebranchen ved hvordan de skal gøre – og den viden skal det nye center nu samle og formidle. Branchen viser med det nye videncenter, at de tager ansvar for at håndtere affaldet korrekt – og det bakker jeg op om, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Videncenteret er et gratis tilbud til bygherrer, rådgivere, entreprenører og kommuner, der kan få vejledning og mere viden om, hvordan de skal håndtere og genanvende bygge- og anlægsaffald, så der ikke sker spredning af f.eks. PCB og asbest ved nedrivning og renovering af bygninger.

Potentiale for mere genanvendelse

En tredjedel af den samlede affaldsmængde i Danmark kommer fra bygge- og anlægsbranchen. Der er derfor et stort potentiale for at genanvende byggematerialer, men det kræver, at alle parter ved, hvordan miljøfarligt byggeaffald skal håndteres.

- Det er sund fornuft, at genanvende ressourcerne i byggeaffaldet, så de holdes i omløb i stedet for at gå til spilde. Men det er vigtigt, at branchen ved, hvordan byggeaffaldet skal håndteres. så de farlige stoffer kommer ud og ikke gør skade, inden de genanvendes. Derfor kommer jeg inden længe med nogle konkrete initiativer, der skal hjælpe branchen til korrekt bortskaffelse af byggeaffaldet, siger Eva Kjer Hansen.

I Dansk Byggeri glæder man sig over, at videncenteret nu bliver en realitet, og ser frem til at kunne klæde branchen på til en mere sikker håndtering og bortskaffelse af byggeaffald.

- Det er med stolthed, at vi i Dansk Byggeri, som initiativtager, kan annoncere, at det er lykkedes at skabe videncenteret. Det har stået på vores ønskeseddel længe. Bæredygtighed og cirkulær økonomi bliver i højere grad en del ag byggeriets hverdag – derfor skal alle vide, hvad det handler om. Vi tager nu hul på en ny fase med fokus på cirkulær økonomi til gavn for den almene økonom, velfærd og sundhed, siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

Miljø- og Fødevareministeriet har bevilget de sidste to millioner, og dermed er det nødvendige budget på omkring 8.000.000 kr. skabt til åbning af videncenteret. Pengene skal gå til opstart af videncenteret, der efter planen skal være selvfinansieret fra 2017.

Læs mere her

tags: Danmark, direktør, økonomi, fødevareminister, Eva Kjer Hansen, miljø, kaffe,