mandag den 18. november 2013

Plastpris til internationalt anerkendt dansk arkitekt

Plastindustrien i Danmark har givet årets Plastpris til arkitekt, professor og partner i KHR Jan Søndergaard, fordi han demonstrerer et fordomsfrit og innovativt syn på materialevalg, når han skaber sine bygningsværker.

Senest har Jan Søndergaard benyttet glasfiber som et vigtigt bygningselement ved opførelsen af Fiberlines Composites ny industribygning ved Middelfart. Byggeriet er som et nytænkende forgangsprojekt iklædt virksomhedens eget facadesystem, der er optaget i Danmarks kulturkanon.

Dommerkomiteen henviser i sin begrundelse til et af Jan Søndergaards senest opførte byggerier, Fiberline Composites ved Middelfart, hvor han har anvendt et kompositmateriale som Fiberline selv producerer til at beklæde facaden med. Komposit er et smukt og særpræget lysgennemtrængeligt materiale, fremstillet af hærdeplast, forstærket med glasfibertråde. Den unikke brug af kompositmaterialet som byggemateriale tillader lyset at trænge igennem byggeriets facader på en hidtidig uset vis. Fiberlines facadesystem er optaget i Danmarks Kulturkanon som et fremragende nutidigt designprodukt.

Den 23.000 kvadratmeter store industribygning er et opgør med traditionelt kassebyggeri i industrien. Bygningen, der er uhyre funktionel og opført til en pris, der tåler sammenligning med traditionelt industribyggeri, indgår som en del af det bakkede landskab syd for motorvejen umiddelbart før afkørslen til Middelfart.

Allerede i Jan Søndergaards internationale gennembrudsværk, den danske pavillon ved EXPO92 i Sevilla, benyttede han glasfiber til at konstruere det bygningselement, der gav associationer til et udspændt sejl, og som var med til at give bygningen den elegante lethed, der udløste international beundring. Jan Søndergaard har vist modet til at betræde nye veje i byggeriet og benytter sig af utraditionelle midler til at give bygningen identitet. Han får Plastprisen 2007 for, gennem sin anvendelse af glasfiber i byggeri at vise andre vejen til nye løsninger.

– Bygningens bærende elementer er i stål og kombinationen af stål og de specielle glasfacader og skråtstillede lystårne giver bygningen enestående karakter, siger Plastindustriens formand Hans Ulrich, der også er formand for dommerkomiteen. Hans Ulrich tilføjer Det har for dommerkomiteen også spillet en rolle i udvælgelsen, at den ambitiøse industribygning, beliggende lige ud til en af Danmarks mest befærdede trafikårer, symboliserer mod og foretagsomhed inden for den fremstillingsindustri, som mange fejlagtigt tror, har udspillet sin rolle i Danmark.

Yderligere oplysninger:

Chefkonsulent Jannick Nytoft, Plastindustrien mobil 2689 3020.

Foto af bygningen og af Jan Søndergaard med detalje af facade er vedhæftet.

###

Om Plastprisen og Plastindustrien i Danmark:

Plastprisen er indstiftet af brancheforeningen Plastindustrien i Danmark og uddeles for 21 gang i år, hvor Plastindustrien fejrer sit 60 års jubilæum. Prisen består i en statuette i acryl skabt af billedkunstneren Markan Christensen samt en check på 25.000 kr. Den første, der modtog prisen var LEGOs stifter Godtfred Kirk Christiansen. Plastprisen gives til personer, virksomheder, institutioner eller andre, som gennem deres virke på afgørende vis har fremmet kendskabet til plast eller plastmaterialernes anvendelses­muligheder. Prisen kan desuden tildeles per­soner, virksomheder og institutioner, som gen­nem deres indsats har fremmet uddannelsen om plast, forskningen eller den teknologiske udvikling på plastområdet.

Plastindustrien i Danmark er en brancheforening for Plastvirksomheder, dens leverandører og skoler og institutioner, der understøtter industrien. Vi har knap 300 medlemmer. Plastforarbejdende industri iDanmark beskæftiger 33.500 ansatte og omsæter for i alt 42.5 mia. kroner.
 

Læs mere her

tags: Danmark, uddannelse, kunst, brancheforening, virksomhed, 2007, motorvej, Middelfart, teknologi, astma,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar