mandag den 30. november 2015

Stigende efterspørgsel på moderne industrihaller hos Dansk Halbyggeri A/S


Eksportvirksomheder efterspørger moderne industrihaller for bedre at kunne tage kampen op med udenlandske konkurrenter.Hos Dansk Halbyggeri A/S oplever man stigende efterspørgsel på moderne industrihaller, der kan bidrage til optimering af virksomhedens produktion og logistik. En efterspørgsel, der vidner om en klar tendens hos producerende industrivirksomheder, mener Dansk Halbyggeri.

Det er særligt danske eksportvirksomheder, der de seneste år i stigende grad er begyndt at efterspørge mere moderne industrihaller i kampen om at kunne konkurrere med udenlandske konkurrenter og herved sikre danske arbejdspladser i fremtiden. Dette har sat øget fokus på nybyggeri som en oplagt optimeringsmulighed. Det mærker Dansk Halbyggeri A/S, som bliver mødt med stor interesse fra industrivirksomheder, der ønsker at bygge nyt.

Den øgede efterspørgsel er en tendens, mener Dansk Halbyggeri A/S. Godt ude på den anden side af finanskrisen er virksomhederne positive over for de muligheder, som nybyggeri af moderne industrihaller kan give dem på sigt. Derfor tør flere at investere i optimering i form af nye produktionshaller og lagerhaller, der kan følge med den stigende efterspørgsel og ikke mindst konkurrere med det udenlandske marked.

Hos Dansk Halbyggeri har man årelang erfaring med opførelse af moderne industribyggeri, herunder moderne industrihaller til produktion og logistik, hvorfor man glæder sig over den positive udvikling, der vil føre til flere moderne industrihaller i fremtiden.


Læs mere her

tags: finanskrisen, virksomhed,

søndag den 29. november 2015

Klimarådet rammer plet med sin første rapport


Der er behov for langsigtede stabile rammer for klimapolitikken. Danmark kan ikke nå målet om fossilfri energiforsyning uden at tænke energirenovering i bygninger ind i løsningen. Og bygninger skal fremover spille en aktiv rolle med at udjævne energiforbruget. Det er nogle af anbefalingerne i Klimarådets første rapport, som netop er præsenteretDirektør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, er helt enig i analyserne som Klimarådet har fremlagt, som flugter præcis de samme pointer, som Dansk Byggeri har peget på:

- Vi har sagt det samme og er derfor meget tilfredse med, at et uafhængigt og rådgivende organ som Klimarådet nu kommer frem til de samme konklusioner. Byggeri og bygninger er investeringer med meget langt sigte, så vi har ikke været tilfredse med, at fokus har flyttet sig væk fra bygningernes store potentiale for at bidrage til at løse klimaudfordringerne. For hvert år vi undlader at energirenovere bygninger, bliver det ekstra dyrt at nå vores mål for 2050, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

Klimarådet konkluderer videre, at der nu ligger nogle vigtige opgaver med at analysere, hvor den samfundsøkonomisk mest optimale balance ligger mellem udbygningen med vedvarende energi og nedbringelsen af energiforbruget i bygninger. På samme måde skal der ses nærmere på, hvordan vi får gennemført de rigtige energiforbedringer, får indarbejdet husstandsrelateret produktion af vedvarende energi og får udviklet og fremmet fleksibilitet i energiforbruget fra bygninger.

- Igen rammer Klimarådet hovedet på sømmet. Behovet for at finde den rigtige balance mellem de mange instrumenter til at nedbringe klimabelastningen er stort. Vi er nødt til at spille på alle tangenter, så leverancer af grøn energi bliver suppleret med energibesparelser og en fleksibilitet i forbruget, så vi kan udnytte den fluktuerende vedvarende energi fra sol og vind, understreger siger Michael H. Nielsen.

I Dansk Byggeri vurderer Michael H. Nielsen på baggrund af Klimarådets første rapport, at det nu er op til politikerne at sætte handling bag Klimarådets anbefalinger:

- Nødvendigheden af at tænke bygninger med som en vigtig del af løsningen, når Danmarks energiforbrug skal nedbringes og gøres parat til en fremtid med vedvarende energi, skal spille en meget større rolle. Det er derfor vigtigt, at den kommende energikommission får bygninger og energibesparelser med ind som en del af sit arbejdsområde, slutter Michael H. Nielsen.

Læs mere her

tags: Danmark, direktør, politi, økonomi, energiforbrug, fleksibilitet, husstand, energi, samfundsøkonomi,

Forsigtig optimisme i byggeriet


Det sæsonkorrigerede konjunkturbarometer for bygge- og anlægsbranchen kravler forsigtigt opad. Der er i november fremgang i beskæftigelsesforventninger og ordrebeholdningDanmarks Statistiks sammensatte, sæsonkorrigerede konjunkturindikator for byggeri og anlæg har været svagt stigende gennem efteråret 2015 og er i november opgjort til et nettotal på -9. Måneden før var det tilsvarende nettotal -12 og i foråret 2015 lå konjunkturindikatoren og rodede nede omkring -17.

- Både virksomhedernes beskæftigelsesforventninger og ordrebeholdning er forbedret. Den sæsonkorrigerede bedømmelse af ordrebeholdningen ligger på det højeste niveau siden sommeren 2014, hvor der fortsat var travlhed med udbedring af stormskader, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

- Der er ingen tvivl om, at den genindførte BoligJobordning i det velkendte format, er med til at løfte branchens ordrebeholdning og beskæftigelse her i efteråret 2015. Det er den utvetydige tilbagemelding, vi får fra vores medlemsvirksomheder, siger cheføkonomen og fortsætter:

- Det er mere usikkert, hvor kraftig effekten af den nye målrettede energirenoveringsordning efter nytår vil blive, men selvfølgelig gælder det nu om at se fremad og få det bedst mulige ud af den grønne BoligJobordning også.

At byggeriets fremtidsforventninger på 8. år i træk ligger og roder dybt nede i det negative territorium, betragter Dansk Byggeri som et vidnesbyrd om, at aktivitetsniveauet fortsat er under normalen, og at præmature spekulationer om overophedning er det rene fatamorgana.

- Det ændrer dog ikke ved, at der er et mismatch på nogle dele af arbejdsmarkedet og indenfor nogle bestemte vitale jobfunktioner, siger Bo Sandberg.

Danmarks Statistik spørger også til, hvilke produktionsbegrænsninger byggeriets virksomheder oplever, og her er mangel på arbejdskraft en problemstilling, som gradvis er begyndt at fylde mere i landskabet i 2015.

- Virksomheder svarende til 16 % af beskæftigelsen oplever arbejdskraftmangel, og vi får også meldinger fra baglandet om stigende udfordringer med rekruttering af kvalificeret arbejdskraft. Det drejer sig især om ingeniører og projektledere, men efterhånden også hele installationsområdet, siger Bo Sandberg og tilføjer:

- På kort sigt står vi nu foran byggeriets lavsæson i 1. kvartal, hvor der er hjemsendelser på grund af vejrlig. Samtidig er det en kendsgerning, at anlægsaktiviteten på Femern er skubbet nogle år ud i fremtiden. Men det ændrer næppe ved, at der i disse år er en moderat opadgående tendens i bygge- og anlægsbranchens aktivitet i takt med bedring på boligmarkedet, arbejdsmarkedet og i dansk økonomi i det hele taget. På den baggrund forudser vi en mere generel mangel på faglært arbejdskraft i byggeriet fra omkring 2018, siger Bo Sandberg.

Læs mere her

tags: Danmark, økonomi, nytår, boligmarkedet, Danmarks Statistik, storm, virksomhed, 2018, energi, arbejdsmarked, projektleder, arbejdskraft, beskæftigelse, 2014,

lørdag den 28. november 2015

Komproment som Dansk Byggeris klimaambassadør på COP21


Fra weekenden kickstarter verdens ledere COP21 i Paris. Her vil også Dansk Byggeri byde ind på bygge- og anlægsbranchens bidrag til at holde det globale klima i skak. På programmet finder man også Komproment, som skal levere input om innovative solcellesystemerDansk Byggeri deltager på "Conference Climate Change Construction Solutions" den 4. december i Paris, som er en af mange særskilte konferencer omkring det store klimatopmøde COP21 i Paris, der løber af stablen med verdens topledere i dagene fra den 30. november til den 11. december.

- Presset på verdens ledere bliver større, fordi der ikke leveres nok bindende ambitioner, som kan nedbringe de globale temperaturstigninger. Det vil ifølge FN ikke længere være muligt at holde temperaturstigningen under to grader frem til 2030, og desværre ser det heller ikke ud til, at COP21 kan levere varen, fortæller international chef i Dansk Byggeri, Henriette Thuen.

Det er en vigtig dagsorden for Dansk Byggeri i Danmark såvel som internationalt at være med til at sikre fokus på bygningernes bidrag til at nedbringe det fossile energiforbrug. For Dansk Byggeri handler det om at få politikerne til at stille høje krav til bygningerne, da branchen ifølge Henriette Thuen godt kan levere. Hun deltager selv på konferencen:

- Jeg håber at høre meget om energifokus på byggeri og infrastruktur, som en del af løsningen. Det er fortsat sådan, at den billigste og bedste energi er den, der ikke bruges, og vi ved jo, at der findes masser af innovative løsninger i byggeriet, både når der tales energirenovering, energieffektivisering og klimatilpassede løsninger, siger Henriette Thuen.

Et godt eksempel er den danske virksomhed Komproment, som udvikler og producerer avancerede, integrerede solfangersystemer. Direktør Niels Heidtmann er inviteret til Paris for at præsentere virksomhedens system og mangeårige erfaringer.

- Det er en meget spændende ting for en virksomhed som Komproment at få lov til at vise, hvad vi kan i et internationalt forum. For os har det været et klart mål at skille os ud, blandt andet ved at skabe ikke bare et avanceret system, men også et system, der er til at holde ud at kigge på. Det er nødvendigt, hvis vi skal have kunderne med, siger direktør Niels Heidtmann forud for konferencen.

Komproment vil på konferencen præsentere tre vigtige nyheder, nemlig nyudviklede og ventilerede facadesystemer, et tagsystem, der integrerer såvel solceller som ventilation og endelig de innovative samarbejder, som virksomheder har opbygget med førende arkitekter om nye solcellekoncepter.

Det passer således godt ind i særkonferencen, hvor den europæiske byggebranche netop sætter fokus på, hvordan vi skaber et moderne samfund med løsninger, der holder CO2-udledningen nede.

- Og Danmark har her meget at byde på, og derfor dejlig, at vi kan få en virksomhed, som Komproment med i det officielle program, som eksempel på, hvad den danske byggeindustri formår, når det handler om at skabe innovative energiløsninger, slutter Henriette Thuen.

Læs mere her

tags: Danmark, euro, direktør, FN, klimatopmøde, politi, CO2-udledning, CO2-udledningen, december, energiforbrug, virksomhed, energi,

Vinteren er nær - isolerede containere er den idéelle opbevaringsløsning


Vinteren nærmer sig for alvor nu hvor der kun er 4 dage tilbage af efterårsmånederne. Temperaturen har allerede flere gange været under frysepunktet, og de skiftende temperaturer betyder kondensdannelse inde i standard containere.De isolerede containere reducerer sandsynligheden for kondensdannelse grundet temperaturskift, og derfor er de isolerede containere oplagte til opbevaring af fugtfølsomme produkter som møbler, byggematerialer mm.

Der er godt gang i såvel nybyggeri som om- og tilbygningsprojekter i hele Danmark, og derfor er der også stor efterspørgsel efter de isolerede containere, som står ved flere og flere byggepladser over hele landet.

Andet end bare opbevaring
En isoleret container kan også leveres med varme og lys, så den kan bruges som et ekstra værksted hvor man kan stå lunt og tørt selvom der er kulde og nedbør udenfor.

Med en 20 fods container får man næsten 6 meter i længden, hvilket giver mulighed for opbevaring i den ene ende og mindre værksted i den anden ende.

Sikker opmagasinering
Med en forsikringsgodkendt containerlås er det nemt at aflåse containeren når man forlader byggepladsen. Det gør det nemt at beskytte såvel byggematerialer som maskiner og andet værktøj mod tyveri.

Læs mere her

tags: Danmark, værktøj,

fredag den 27. november 2015

Land&Skel viser alsidighed i arbejdet med nye projekter i det nordjyske


Med sine to nyeste større projekter markerer landinspektørvirksomheden Land&Skel sig som et markant punkt på landkortet. En teknisk måling af jernbanebroen i Skørping i 2014 samt en igangværende matrikulær udstykning af 36 byggegrunde i Støvring har for alvor markeret virksomheden i det nordjyske, hvor flere spændende projekter venter i fremtiden. Med sine to nyeste større projekter markerer landinspektørvirksomheden Land&Skel sig som et markant punkt på landkortet. En teknisk måling af jernbanebroen i Skørping i 2014 samt en igangværende matrikulær udstykning af 36 byggegrunde i Støvring har for alvor markeret virksomheden i det nordjyske, hvor flere spændende projekter venter i fremtiden.

I sommeren 2014 stod Land&Skel overfor deres til dato største tekniske opgave, da de blev hyret af bygherre BaneDanmark og hovedentreprenør Aarsleff til at bistå med teknisk måling i forbindelse med etableringen af en underføring ved jernbanebroen i Skørping. Den eksisterende overgang for byens biltrafik, der førhen gik over jernbanen, skulle lukkes til fordel for en underføring, hvor trafikken ikke længere ville blive berørt af togets mange daglige passager gennem byen. Opgaven bestod derfor, for landinspektørvirksomheden, konkret i at foretage afsætning og kontrolmåling på brodækket, samt stå for en efterfølgende kontrolmåling, når brodækket var blevet flyttet på plads.

Undervejs i processen stod det dog klart, at virksomhedens mangeårige erfaring og kompetencer kunne udnyttes til flere både større og mindre opgaver, der opstod som projektet skred frem. Blandt andet endte landinspektørerne ligeledes med at stå for afsætning af de spunsvægge, der skulle bære selve brodækket. Byggeriet blev udført ved, at brodækket blev støbt i en træskabelon ved siden af jernbaneskinnerne. Dette foregik ved, at man, til at begynde med, gravede et stort hul i jorden ved siden af skinnerne, hvor man lagde jernplader ud i bunden for at stabilisere det stillads, hvorpå skabelonen til brodækket skulle bygges. I skabelonen støbte man brodækket, hvorefter de omkringliggende skinner blev fjernet og jorden gravet væk, så brodækket kunne flyttes på plads. Samtidig blev brodækket kontrolmålt for at sikre, at skabelonen ikke havde ændret sig undervejs i støbningen. En afgørende måling, der stillede store krav til målingsinstrumenterne og kalibreringen af disse samt lagde et afgørende ansvar over på landinspektørerne.

Etableringen af underføringen betød konkret for togtrafikken, at alt togdrift blev indstillet i en periode på tre uger, hvor togpassagererne i stedet måtte benytte sig af togbusser. Fejl i målingerne kunne således betyde udsættelse af etableringen og hermed gener for de berørte passagerer. Yderligere ville det koste hovedentreprenøren, Aarsleff, op mod 100.000 kr. i timen for det ekstra arbejde, hvis projektet ikke blev færdigt til tiden. Med Land&Skel som landinspektører forløb projektet succesfuldt og projektleder fra Aarsleff, Søren Nielsen, udtalte efterfølgende, at "Projektledelsen havde været glade for samarbejdet" og at Land&Skel havde overholdt de tidsplaner og aftaler, der var blevet indgået.

Næste store projekt for landinspektørerne gik i gang d. 28. december 2014, da virksomheden blev kontaktet af Anders Rye-Andersen fra Støvring, om hvorvidt de ønskede at afgive tilbud i forhold til udstykningen af Høje Støvring, der udgør 36 byggegrunde umiddelbart syd for Støvring. Dette sagde Land&Skel naturligvis ja tak til, og de endte med at vinde den matrikulære del af opgaven. Konkret bestod denne opgave i at udarbejde den endelige plan for fastlæggelsen af skellene for ydergrænsen til færdiggørelse af udstykningsplanen, så den videre projektering for ingeniørfirmaet Orbicon kunne gå i gang. Ligeledes skulle der foretages fladenivellement af arealet, så Orbicon kan projektere kloak, vandledninger, veje med videre i forhold til udstykningsplanen kontra terrænets udformning. Undervejs opstod der behov for supplerende arbejde, eksempelvis i forbindelse med anlæg af kloak. Her skulle der udarbejdes en deklaration, der sikrede kloakledningen for fremtiden, idet ledningen løber over anden mands jord. Denne del stod landinspektørerne ligeledes for, ligesom at de stod for at indmåle og aflevere alle data for kloak og vand. Udstykningen i Støvring er derfor endnu et eksempel på et projekt, hvor Land&Skel beviser, at de kan varetage og afslutte omfattende projekter, hvor løbende uforudset arbejde samtidig bliver løst. Denne alsidighed lover godt for virksomheden i forhold til fremtidige opgaver på både det tekniske og matrikulære område.


Læs mere her

tags: Danmark, december, trafikken, stillads, jorden, virksomhed, projektleder, 2014,

Nyuddannet METRO THERM ingeniør vinder prestigefyldt pris


Matteo Caramaschi, der dimitterede fra DTU i sommeren 2015, har netop vundet Dansk Køle-og Varmepumpeforenings årspris for årets bedste kandidatspeciale. Specialet, der handler om fordelene ved at anvende microbooster-varmepumper i fjernvarmeinstallationer, er udarbejdet i nært samarbejde med METRO THERM."Det var helt sikkert en rigtig god dag," siger Matteo Caramaschi om 4rd Symposium on Advances in Refrigeration and Heat Pump Technology, der blev holdt i Odense Congres Center i november. Her gik den nyuddannede civilingeniør nemlig hjem med Dansk Køle-og Varmepumpeforenings pris for årets bedste kandidatprojekt – et projekt, der viser vejen til banebrydende nye teknologier på fjernvarmeområdet.

Matteo Caramaschi har analyseret de økonomiske og energitekniske perspektiver i at anvende varmepumper til at producere varmt brugsvand hos forbrugerne i et fjernvarmenetværk med lave fremløbstemperaturer. Han udførte sit projekt i tæt samarbejde med METRO THERM og havde bl.a. udviklingschef Kasper Korsholm Østergaard som en af sine vejledere. Resultaterne i projektet viser, at både forbrugere og samfund kan opnå store besparelser ved at anvende varmepumper og fjernvarme på samme tid.

Har bevist værdien af helt nye teknologier
Kort fortalt handler Matteo Caramaschis prisvindende kandidatafhandling om muligheden af at anvende micro booster-varmepumper til at understøtte fjernvarme med lave fremløbstemperaturer. Han har bevist, at der er store økonomiske fordele ved en sådan teknologi, og at man samtidig kan opnå tilpas høje temperaturer hos forbrugeren til at legionella-truslen kan afværges.

"Resultaterne er virkelig spændende," siger han. "Microbooster-varmepumper er en helt teknologi med mange muligheder, som åbner helt nye døre for fjernvarmeværkerne. Jeg har arbejdet med analyser og prøveinstallationer i et byggeprojekt i København, og resultaterne er helt entydige og meget lovende. "

Vigtige synergier på vej
Matteo Caramaschi er siden sin dimission blevet ansat hos METRO THERM som udviklingsingeniør, hvor han primært skal arbejde med udviklingen af fremtidens varmepumpeteknologier. Han stammer fra Italien, hvor han tog sin bachelor i ingeniørvidenskab. Siden har han studeret i både Kina og Australien, før han kom til Lyngby for at færdiggøre sin kandidatgrad i nært samarbejde med METRO THERM.

Udviklingschef Kasper Korsholm Østergaard fortæller: "Vi er meget glade på Matteos vegne, men egentlig ikke overraskede over, at han vinder. Hans projekt er imponerende visionært og viser, at der er gevinster at hente i at tænke anderledes, når det gælder fjernvarme. Her hos os kan vi se store perspektiver i at opdyrke synergien mellem forskellige traditionelle forsyningsformer, så det er også et vigtigt projekt for os."

Samarbejde med universiteterne
Projektet kan også ses som led i udviklingen af flere fremtidige forretningskoncepter for METRO THERM og som et udgangspunkt for videre samarbejde mellem DTU Mekanik og METRO THERM.

"Vi er altid i tæt samarbejde med forskerverdenen," siger Kasper Korsholm Østergaard. "Vi udnytter de teknologiske landvindinger og integrerer ny viden i produkterne, så forbrugernes hverdag bliver lettere. Matteos projekt er et bevis på, at det er den rigtige vej at gå."

Matteo Caramaschi får, foruden æren og 2500 kroner, mulighed for at formidle sine resultater i en videnskabelig artikel.

Læs mere her

tags: Italien, København, Lyngby, fjernvarme, økonomi, Odense, Kina, teknologi, Australien, DTU, energi, videnskab, nyuddanned,

torsdag den 26. november 2015

Ny prognose efter 3. kvartal: Stabil udvikling for byggeriet i 2015


Trends for byggebranchen: Byggeriet holdt et stabilt niveau i 3. kvartal 2015. Prognosen viser dog forskydninger i byggeriet, bl.a. er flere boligprojekter blevet udskudt, mens hospitalsprojekter er blevet fremrykket i 3. kvartal.Byggefakta A/S har netop udgivet kvartalsrapporten "Trends for byggebranchen Q3 2015". Rapporten indeholder opgørelser over igangsatte byggeprojekter 1.-3. kvartal samt prognoser for resten af 2015.

Byggeriet holder 2014-niveauet
Prognosen for byggeriet er nedjusteret med knap 1,5 mia. kr. siden prognosen fra juli. Der er tale om en mindre nedjustering, og byggeriet holder fortsat niveauet fra 2014, som var et godt år for det professionelle byggeri i Danmark. Totalmarkedet forventes nu at udgøre 69,4 mia. kr. i 2015.

De almene boligselskaber har udskudt projekter til 2016
"Boligerne udgør fortsat en markant del af det professionelle byggeri i 2015. Prognosen for boligerne er dog nedjusteret med 1,5 mia. kr. siden juli. Nedjusteringen skyldes, at der er igangsat færre projekter end forventet i 3. kvartal, hvor flere almene boligselskaber blandt andet har udskudt projekter til 2016", fortæller adm. direktør Jens Slott Johansen, Byggefakta A/S.

Fortsat mange boligprojekter i 2015
Der bygges dog fortsat mange boliger i 2015. Aktivitetsniveauet for hovedgruppen "Boliger" forventes at ligge hele 29% over niveauet i 2014. Det svarer til, at der igangsættes boliger 21,8 mia. kr. i 2015, en fremgang på 4,9 mia. kr. i forhold til 2014. Boligerne udgør nu 31% af totalmarkedet i 2015, til sammenligning udgjorde boligbyggerierne kun 24% af totalmarkedet i 2014 og 20% i 2013.

Positiv udvikling for de store hospitalsprojekter i 3. kvartal
Hovedgruppen "Sundheds- & socialvæsnet" har udviklet sig positivt i 3. kvartal, og prognosen er opjusteret med knap 2 mia. kr. siden juli. Aktivitetsniveauet forventes nu at ligge hele 114% over niveauet i 2014. Opjusteringen af prognosen skyldes, at flere af de store hospitalsprojekter har udviklet sig positivt og projekter, der var planlagt med byggestart i 2016, er blevet fremrykket til 2015.

Markant tilbagegang for Skoler, uddannelse og forskning
"Prognosen for 2015 viser fortsat en markant tilbagegang for hovedgruppen "Skoler, uddannelse & forskning". Prognosen er nedjusteret yderligere efter 3. kvartal, og aktivitetsniveauet forventes nu at ligge hele 46% under niveauet i 2014. Prognosen for hovedgruppen "Anlæg" er ligeledes nedjusteret med 1,1 mia. kr. efter 3. kvartal, og det samme gælder for hovedgruppen "Sport, fritid, kultur & hotel", der er nedjusteret med 900 mio. Kr.", fortsætter Jens Slott Johansen.

Byggeriet i Region Midtjylland holder højt niveau
"Prognosen viser fortsat fremgang for Region Midtjylland samt Region Nordjylland i 2015 ift. 2014. Tilbagegangen i 2015 er mest markant i Region Syddanmark, hvor prognosen er nedjusteret yderligere i 3. kvartal. Prognosen for Region Sjælland er ligeledes nedjusteret, og byggeriet i regionen forventes nu at ligge 3% lavere end i 2014. Byggeriet i Region Hovedstaden holder stadig et fint niveau historisk set på trods af tilbagegang i forhold til niveauet i 2014", slutter Jens Slott Johansen.

Rapporten "Trends for Byggebranchen Q3 2015" er til fri download på:
http://www.byggefakta.dk/trends
Der kan frit citeres med behørig kildeangivelse.

Datagrundlag af højeste kvalitet
Rapporten "Trends for byggebranchen" udgives hvert kvartal og udarbejdes af Byggefakta A/S, som er Danmarks førende leverandør af information om offentlige og private byggeprojekter.

Rapporten dækker det professionelle marked for byggeri i Danmark. Rapportens data omfatter både offentlige og professionelle private byggeprojekter. Tallene dækker ikke Hr. og Fru Jensens byggeri af et nyt parcelhus eller en ny carport.

Ved indsamlingen af informationer til "Trends for byggebranchen" har researchafdelingen hos Byggefakta været i kontakt med beslutningstagerne på hvert byggeprojekt op til 10 gange. Dermed er der samlet set gennemført ca. 100.000 research-interviews fordelt på 13.000 byggeprojekter for at tilvejebringe og verificere rapportens data.

Totalsummen for et byggeprojekt registreres i statistikken i den måned, hvor byggeriet igangsættes. Metoden gør, at Byggefakta før nogen andre kan se ændringer i konjunkturer samt ændringer inden for hovedgrupperne og bygherretyperne.


Læs mere her

tags: hospital, Danmark, direktør, interview, uddannelse, Sjælland, 2013, Nordjylland, Midtjylland, Region Midtjylland, Nedjustering, 2016, Region Hovedstaden, 2014,

Høvelte: Soldater modtog donation med drone


Rekrutterne ved Garderkasernen i Høvelte modtog for nylig en donation på en lidt utraditionel måde. De 18.000 kroner, der skal gå til et faldskærmskursus, blev nemlig leveret af en drone fra sponsoren LE34.Når en fodboldklub modtager en donation fra en lokal virksomhed, er det kutyme, at der bliver taget et billede af modtageren, der trykker hånd med en repræsentant fra virksomheden. Den model var dog lidt for ordinær for LE34, der er Danmarks største landinspektørfirma.

LE34 råder nemlig over flere droner, og hvad var mere nærliggende, end at få én af dem til at komme flyvende med checken på 18.000 kroner til rekrutterne på Garderkasernen i Høvelte. Pengene skal gå til et faldskærmskursus i Holland. Kurset er ikke en obligatorisk del af garderuddannelsen, men den er alligevel relevant for rekrutterne.

– Vi havde hørt, at rekrutterne manglede midler til at tage faldskærmskurset i Holland, og derfor var det naturligt for os at træde til og hjælpe, så de kan få opfyldt deres drøm. Samtidig kan vi som virksomhed identificere os med mange af værdierne, som garderne står for. Her tænker jeg i særdeleshed på respekt, dialog og samarbejde, siger Søren Nørmølle, der er partner og landinspektør hos LE34.

Han mener, at det var meget passende, at pengene blev overrakt med en drone, når nu det er et faldskærmskursus, de skal gå til.

– For nyligt har vi som det første landinspektørfirma fået tilladelse til at måle op i byområder med droner, så det var oplagt at markere dette ved også at bruge dronen til at overrække checken.

Bidrag til samfundet

For LE34 er det vigtigt som en ansvarlig virksomhed at støtte forskellige institutioner og foreninger rundt om i de 24 lokalområder i Danmark, hvor virksomheden har kontorer.

– Vi vil gerne hjælpe og støtte samfundet, fordi det giver os mulighederne for at udvikle og forbedre vores virksomhed. Samtidig er vi også en videnstung virksomhed, der gerne vil gøre sig attraktiv for unge, dygtige mennesker, og derfor vil vi gerne hjælpe dem ved eksempelvis et faldskærmskursus, forklarer landsinspektøren og fortsætter:

– Vi støtter også i vid udstrækning på uddannelsesinstitutioner som DTU og erhvervsakademier, da de udklækker mange af de kvikke hoveder, som vi hele tiden har brug for.

Ifølge Søren Nørmølle er der generelt gode job- og karrieremuligheder i branchen.


Fakta: LE34 er med 24 kontorer og over 300 medarbejdere Danmarks største landinspektørfirma. Virksomheden arbejder for bygherrerådgivere, byggebranchen, forsyningsselskaber, landbruget og den offentlige sektor i ind- og udland. LE34 er certificeret efter ISO 9001:2008.



tags: Danmark, 2008, Holland, uddannelse, fodbold, udland, virksomhed, penge, DTU, uddannelsesinstitution, offentlige sektor, byområder, Fakta,

onsdag den 25. november 2015

Det bliver billigere at bygge i København


Fra årsskiftet bliver det markant billigere at få en byggetilladelse i København. Til gengæld må erhvervslivet stadig punge ud til dækningsafgift, og indsatsen på parkeringsområdet er ikke til gavn for håndværkerne. Der er ifølge Dansk Byggeri både plusser og minusser ved budgetforliget for 2016Hovedstaden tager en af landets højeste timepriser, når de sagsbehandler byggeansøgninger. Men det vil politikerne bag Københavns Kommunes budgetforlig for 2016 ændre på, og derfor har de besluttet at reducere prisen med 15 millioner kroner. Det glæder Dansk Byggeri Hovedstaden.

- Med en timepris på 800 kroner ligger København helt klart i den høje ende, så det er meget positivt, at de nu ønsker at ændre på det. Vi har tidligere set, at det kostede 4,4 millioner kroner at sagsbehandle ombygningen af B&W-hallerne i forbindelse med det internationale Melodi Grand Prix. Gebyrer i den størrelse har vi forhåbentlig set for sidste gang, siger formand for Dansk Byggeri Hovedstaden, Søren Tscherning, og tilføjer:

- Mit indtryk er, at Københavns Kommune i det hele taget er begyndt at tage byggesagsbehandlingen mere alvorligt. De vil både gøre noget ved ventetiden og ved prisen. Det tegner godt.

Derudover skal der renoveres eller bygges skoler og anlægges cykelstier og veje for 13,3 milliarder kroner i perioden fra 2016 og frem til 2019.

- Det er meget positivt, at politikerne investerer så meget i vores hovedstad. Det vil ikke bare skabe arbejdspladser, men også give bedre rammer for københavnerne, både når de cykler, er i skole eller kører i bil. København er en metropol, som hver måned vokser med 1.000 indbyggere, og derfor er det nødvendigt, at man investerer i både infrastruktur, skoler, børnehaver og alt det, som borgerne har brug for, men husk der skal også være plads til erhvervslivet, siger Søren Tscherning.

Han ærgrer sig over, at det i 2016 bliver dyrere at parkere bilen i Købehavns centrum.

- Det er lidt en torn i øjet på de håndværkere, som hver dag arbejder i København, at man ikke har ønsket at fortsætte med udbygningen af antallet af parkeringslicenser. Håndværkerne kan jo ikke tage metroen eller cyklen rundt i byen med værktøjskasse, stige og byggematerialer under armen. Når der ikke er noget alternativ til varevognen, så må man kikke på udvikling af alternative parkeringsmuligheder for erhvervslivet. Der burde som minimum være en direkte sammenhæng mellem den øgede p-afgift og investeringer i fremkommelighed, siger Søren Tscherning.

I Dansk Byggeri Hovedstaden havde man også gerne set, at dækningsafgiften, som er en særskat på erhvervsejendomme, var blevet reduceret. Den beløber sig i 2015 til 960 millioner kroner.

Læs mere her

tags: København, bilen, politi, metroen, Håndværker, 2016, byggetilladelse, hovedstad, erhvervslivet, børnehave, Melodi Grand Prix, værktøj,

Det bliver lettere at bygge og bo på landet


Regeringens mere end 100 forslag i udspillet "Vækst i hele Danmark" giver landets yderområder nye muligheder, som kommer både borgere og virksomhede til gode, vurderer Dansk ByggeriNemmere adgang til lån til både bolig og virksomheder, bedre bredbåndsforbindelse og en planlov, som giver kystnære områder mulighed for at udvikle sig. Tre vigtige forslag, som er en del af regeringens vækstudspil "Vækst i hele Danmark".

- Det er tre ting, som har stor effekt på både aktiviteten og lysten til at bosætte sig i landets yderområder. Når et hus bliver solgt, giver det en masse afledte effekter i lokalsamfundet. Den nye boligejer får måske gulvet slebet, facaden renoveret og stuen malet. Det er med til at sikre arbejdsopgaver hos de lokale håndværkere, som igen sikrer lærerpladser til unge i lokalområdet, siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, og uddyber:

- Samtidig er bedre bredbåndsforbindelse også nødvendigt for at bo og arbejde i yderområderne, ligesom lokalområderne også skal have mulighed for at udvikle sig, og planloven må derfor ikke spænde ben for gode ideer. Selvom rå natur er pragtfuld, er det svært at leve af den.

Dansk Byggeri hæfter sig også ved forslagene om lavere færgetakster, højere fartgrænser på udvalgte strækninger og sænkede priser på pendling over Storebælt.

- Mobilitet er afgørende for, at vores virksomheder kan få den arbejdskraft, som de har brug for. Derfor er det positivt, at det bliver billigere at pendle. Men det er også afgørende, at man fortsætter med at udbygge vores infrastruktur og ikke sætter de projekter på standby, sådan som regeringen desværre har gjort flere steder i landet, siger Lars Storr-Hansen.

Vækstudspillet giver også erhvervsskolerne mulighed for at oprette satellitafdelinger i områder, hvor der er langt til nærmeste erhvervsskole.

- Selvom også unge under uddannelse skal være mobile, så vil kortere transporttid også spille ind, når de vælger uddannelse. Og når vi ved, at vi i 2018 kommer til at mangle faglært arbejdskraft, så kan satellitafdelinger få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, siger Lars Storr-Hansen.

Dansk Byggeri glæder sig også over, at det generelt bliver lettere at få en byggetilladelse, så ventetid eller bureaukrati ikke står i vejen for borgere eller virksomheder, der vil bygge.

- I det store katalog er der rigtig mange gode forslag, som uden tvivl vil være med til at skubbe landets yderområder i den rigtige retning og op i tempo, siger Lars Storr-Hansen.

Læs mere her

tags: Danmark, direktør, uddannelse, boligejer, regeringen, virksomhed, Storebælt, 2018, byggetilladelse, fartgrænse, regering, arbejdskraft,

tirsdag den 24. november 2015

Tyven bruger kun en skruetrækker og et splitsekund


Antallet af indbrud er faldende, men danske boliger er stadig alt for lette at bryde ind i. Erfaringer fra Wales og England viser, at det faktisk er muligt at skære op til 50 procent af indbrudsraten.Vi lægger ud med en god nyhed: Antallet af indbrud i private hjem i Danmark er faldet de seneste år. Fra flere end 48.000 indbrud i 2009 til færre end 37.000 sidste år. Og udviklingen ser ud til at fortsætte. Den dårlige nyhed er, at vi stadig ligger alt for højt sammenlignet med landene omkring os. Og at vi stadig gør det alt for let for tyvene at bryde ind.

"Folk aner ikke, hvor simpelt det egentlig er at bryde et gammelt vindue eller en dør op," siger Thomas W. Hansen. Han er ansat som rådgiver hos Rationel Vinduer og arbejder sammen med politiet om at øge sikkerheden i danskernes vinduer og døre.

"Det kræver jo ikke andet end et splitsekund og en syv-millimeter skruetrækker eller et lille koben at komme ind i en typisk dansk bolig. Tyven behøver dårligt nok lægge kræfter i," siger han.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er danskerne generelt ikke gode nok til at sikre deres boliger. Vi halter langt bagefter andre europæiske lande på det punkt og bør gøre en større indsats for at knække den høje indbrudsrate.

Undersøgelser fra England og Wales peger på, at det faktisk er muligt at nedbringe antallet af gennemførte indbrud i et område med op til 50 procent og antallet af indbrudsforsøg med op til 20 procent – alene ved hjælp af tre ting: Tænd-sluk-ure på lamper indenfor. Bevægelsesføler på lyset udenfor. Samt indbrudssikre døre og vinduer. Det kunne danskerne godt lære af, mener Det Kriminalpræventive Råd.

Rådgiveren fra Rationel Vinduer bekræfter, at der er en verden til forskel på at bryde ind ad et gammelt vindue og et nyt. Et moderne vindue af god kvalitet med ekstra sikkerhedstiltag kan ifølge Thomas W. Hansen være tæt på umuligt at brække op uden masser af tid, tålmodighed og et koben af de helt store. Den slags har tyvene sjældent. Undersøgelser fra Holland viser, at hvis en tyv skal bruge over tre minutter på at bryde ind i et hus, så opgiver han og går et andet sted hen.

"Den viden kan man ligeså godt udnytte, hvis man alligevel står og skal have nye vinduer eller døre. Hvorfor så ikke samtidig gøre det mere end almindeligt bøvlet for tyvene at komme ind ved at vælge ekstra sikring " spørger Thomas W. Hansen.

Hold tyvene væk som i Wales og England

1. Sæt tænd-sluk-ure på lamper inde i huset
- Også gerne på radioen. Det får dit hjem til at lyde og se beboet ud.

2. Sæt en bevægelsesføler på belysningen udendørs
- Ingen tyv bryder sig om at finde sig selv badet i lys midt på havegangen.

3. Vælg indbrudssikrede vinduer og døre
- De fleste producenter tilbyder ekstra sikkerhed som et tilvalg. Rationel har to løsninger:

SIKRINGSPAKKE 1 anbefales til boliger i byområder, hvor husene ligger tæt, og tyven ikke ønsker at støje. Her vil tyven typisk forsøge at bryde vinduer eller døre op eller afmontere glaslister og fjerne ruden. Derfor er det godt med paskviler med tre lukkepunkter og hærdede hagekolver, sikkerhedsslutblik ved kolve- og låserigler, forstærkede hængsler og skråtstillede skruer og sikkerhedslimet rude.

SIKRINGSPAKKE 2 anbefales til boliger, der ligger afsides med gode flugtveje, og hvor tyven ikke går af vejen for at støje. Her har tyven ofte god tid. Sikringspakke 2 består af det samme som sikringspakke 1 plus lamineret rude og SECURITY label.


Læs mere her

tags: England, Danmark, euro, 2009, Holland, politi, indbrud, radio, Wales, byområder,

Provinsen: Døde trinbræt-byer eller udviklingsmekka


Alle taler om provinsen. Men de færreste siger noget konkret om provinsens tilstand og fremtidsperspektiver. Arkitektforeningen og KADK (Arkitektskolen i København) inviterer fredag den 27/11 kl. 13-17 til symposium med debat om den danske provins, hvor forskere, studerende og politikere vil diskutere provinsens tilstand og udviklingspotentialer anno 2015.Tre forskere fra KADK har for nylig taget fat om provinsproblematikken i studieprogrammer ud fra lokaliteter omkring Tønder (Kirsten Marie Raahauge), Rødby (Deane Simpson) og landsbyen Høve ved Slagelse (Morten Birk Jørgensen). Hør, hvad de tre forskere er nået frem til sammen med deres studerende.

Partiernes ordførere Jan Johansen (S), Britt Bager (V), Nikolaj Amstrup (ALT), Mette Hjermind Dencker (DF), Henrik Dahl (LA) og Henning Hyllested (EL) er inviteret for at give et bud på, hvordan provinsens brydninger skal håndteres, hvis vi ønsker områderne som et fremadrettet aktiv for bosætning og for samfundet i sin helhed. Men hvad er de politiske ambitioner på Christiansborg

Tid og sted:
Auditorium 2 på Arkitektskolen i København d. 27/11 kl. 13-17.

Pressen er velkommen.


Læs mere her

tags: København, politi, Rødby, Audi, Slagelse, Tønder, Christiansborg, studerende, provins,

mandag den 23. november 2015

OBH-Gruppen lancerer 3. generation af DNA-test til skimmelsvamp


OBH-Gruppen er netop blevet færdig med udviklingen af 3. generation af DNA-testen, som kan identificere skjult skimmelsvamp i bygninger.I 2009 var OBH-Gruppen med til at lancere den første DNA-test. Siden da har virksomheden undersøgt over 1600 ejendomme og bygninger med DNA-testen. Testen bruges til at identificere skjult skimmelsvamp i bygninger og den viden har virksomheden brugt til at udvikle en ny 3. generation DNA test.

"Vi har effektiviseret hele processen omkring DNA-testen. Vi kan nu analysere en DNA-test samme dag, som vi modtager den på OBH-Gruppens bygningslaboratorie", siger laboratorieleder Mads Peacock.

DNA-testen er det mest præcise værktøj til at identificere skjult skimmelsvamp. Den skjulte skimmelsvamp gemmer sig typisk bag tapet eller forsatsvægge. Derfor er den svær at identificere, og et af de få tegn på skjult skimmelsvamp kan være gener hos de mennesker, som opholder sig i bygningen. Det kan være gener som træthed, hovedpine, koncentrations- eller åndedrætsbesvær.

OBH-Gruppen har haft stor succes med at lave DNA-tests, og derfor har de fortsat videreudviklingen af testen for at gøre den endnu bedre. Ingeniørvirksomheden har det seneste år arbejdet på at optimere den tidligere DNA-test. Udviklingsarbejdet har gjort, at OBH-Gruppens laboratorium i dag kan levere bedre analyserapporter til kunderne.
"Vi er blevet mere effektive og mere præcise med den nye test, som på mange punkter er blevet optimeret", siger Mads Peacock.

At hele processen er blevet hurtigere, betyder også, at den nye DNA-test bliver billigere end den tidligere test. OBH-Gruppens laboratorieleder glæder sig over, at den nye test nu er klar til at komme i brug.
"Vi har allerede afprøvet testen på en række boliger, og det tegner til at blive en succes. Vi er specielt rigtig glade for, at vi kan analysere prøverne hurtigere og mere præcist end før samtidig med, at vi beholder vores høje kvalitet", siger laboratorieleder Mads Peacock.

I 2012 kom en opdateret version af den første DNA-test. Nu er tredje version af DNA-testen så klar til at blive brugt i bygninger i hele landet. En af de store ændringer ved den nye test er, at OBH-Gruppen har mulighed for at levere svar på prøverne samme dag, som de modtager dem.



Læs mere her

tags: 2009, OB, 2012, virksomhed, DNA, værktøj, hovedpine,

Finanslov med blå pletter


Regeringen har fået en finanslovsaftale på plads med de blå partier. Dansk Byggeri noterer sig, at erhvervsfremme ikke fylder voldsomt meget, men at der er positive elementer bl.a. på skatteområdetStyrket kernevelfærd er de første ord i den første blå finanslovsaftale, som Venstre-regeringen nu har indgået med de øvrige borgerlige partier. Det er en finanslov, der er præget af især løft af politiet samt sundheds- og ældreområdet, som tilsammen begunstiges med godt 2 mia. kr. ekstra i 2016. Der er dog også fundet knapt 1,2 mia. kr. til forbedringer på skatte- og afgiftsområdet, bemærker Dansk Byggeri i en kommentar til aftalen.

- Elementerne i den endelige aftale er for størstedelen allerede kendte initiativer. For erhvervslivet er det interessant, at der nu bliver taget fat om de høje danske registreringsafgifter, ligesom generationsskifterne også lettes. Endelig bør det anerkendes, at grundskylden fastfryses nominel i 2016, mens vi venter på bedre ejendomsvurderinger, siger adm. direktør, Lars Storr-Hansen, i en første kommentar til Finanslovsaftalen.

Lars Storr-Hansen anerkender også, at der er reserveret midler til en erhvervsbeskatningsreform, der skal forhandles på plads i 2016, som skal bidrage til at gøre den danske erhvervsbeskatning mere enkel og konkurrencedygtig.

- Man kommer dog ikke særlig langt for de 210 mio. kr., der foreløbig er afsat til formålet i 2016.

- Der er klare blå pletter på finanslovsaftalen, som vi ser frem til at få gennemført. Men som bygge- og anlægsorganisation har finansloven desværre også bekræftet, at regeringen har skruet ned på en række kloge og fremtidssikrende projekter indenfor såvel infrastruktur som udbygning af den danske styrkeposition indenfor klima- og energiområdet. Det finder vi beklageligt, siger Lars Storr-Hansen.

Dansk Byggeri frygter i det hele taget, at de kommende års økonomisk politiske førsteprioriter bliver de bløde velfærdsområder, som tilgodeses på bekostning af ambitiøse samfundsnyttige investeringer.

Læs mere her

tags: Venstre, direktør, politi, økonomi, regeringen, 2016, erhvervslivet, regering, energi, organisation, generationsskifte, energiområde, konkurrence, beskatning, finanslov,

søndag den 22. november 2015

Bygninger og anlæg står for 79 pct. af nationalformuen


Danmarks Statistik har opgjort landets samlede produktionsapparat – dvs. boliger, erhvervsbygninger, anlæg, maskiner, software og andre målbare værdier - til astronomiske 6.192 mia. kr. i alt i 2014. Den samlede masse af bygninger og anlæg udgør med 79 pct. rygraden heraf- Nettobeholdningen af fast realkapital kan næppe betegnes som den mest sexede nyhed i statistikkens verden. Men når det kommer til stykket, er det faktisk svært at finde vigtigere nøgletal, siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri og fortsætter:

- Vores samlede nationalformue udgør nemlig den rugbrødsbund, som al økonomisk aktivitet skal udfolde sig på baggrund af. Derfor er det afgørende med et langsigtet politisk fokus på investeringer, så produktionsapparatet udbygges i stedet for at blive nedslidt år for år.

Danmarks Statistik har opjusteret de senere års BNP, investeringer og dermed også udviklingen i produktionsapparatet. Det ændrer ikke ved, at der på bundlinjen er tale om en yderst anæmisk vækst i vores nationalformue. I 2014 var nettovæksten i kapitalapparatet således kun 0,6 pct. Og ser man på den samlede periode fra 2008, har den årlige vækst i nationalformuen i snit været på endnu mere beskedne 0,5 pct.

- Når der år for år sker en så sløj - om end positiv - nettoudbygning af vores produktionsapparat, så skyldes det, at især de private investeringer endnu ikke har rejst sig ovenpå finanskrisen. I perioden 2003-2008 udgjorde de faste bruttoinvesteringer således i snit 22,1 pct. af BNP, mens de i 2009-2014 i snit blot har udgjort 18,9 pct. af BNP - senest 19,1 pct. i 2014. Den hjemlige investeringskrise skyldes blandt andet, at de danske virksomheder enten konsoliderer sig eller investerer i udlandet i stedet, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Hvis man bevæger sig op i helikopterperspektiv og stiller spørgsmålet om, hvilke sektorer, der skaber varig værdi for samfundet, så springer det i øjnene, hvor stor betydning bygge- og anlægsbranchen har.

- Man behøver jo bare at kigge ud af vinduet for at konstatere, at det er bygninger og anlæg som fx veje og broer, der fylder mest i landskabet af de blivende, menneskeskabte værdier – helt præcis 79 pct. ifølge Danmarks Statistik. Det fortæller samtidig historien om håndværksfagenes og bygge- og anlægsbranchens kolossale samfundsmæssige betydning, siger Bo Sandberg.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, 2008, 2003, politi, finanskrisen, økonomi, sex, nøgletal, Danmarks Statistik, udland, helikopter, virksomhed, 2014, Netto,

Ny bog: Innovativ klimatilpasning med borgere


Klimatilpasning er en anledning til at skabe bedre byer og landdistrikter. Men det kræver, at professionelle fagfolk samarbejder på nye måder og skaber nye rammer for samarbejde med borgerne. Håndbogen "Innovativ klimatilpasning med borgere" samler gode erfaringer og anledninger til at planlægge og arbejde innovativt med klimatilpasning.Fagfolk og borgere skal tænke og samarbejde på nye måder, hvis vi skal have det optimale ud af investeringer i klimatilpasning. Det er et af hovedbudskaberne i en ny håndbog, "Klimatilpasning med borgere", som samler konkrete erfaringer og anbefalinger til arbejdet med klimatilpasning og borgerinvolvering. Herom siger Birgitte Hoffmann, der er hovedforfatter på håndbogen.
- Hvor den primære form for borgerinddragelse i mange år har været høringer om planforslag, så arbejder vi nu i et landskab, hvor vi skal engagere borgere og virksomheder i en kreativ og innovativ planlægningsproces. Det betyder, at fagfolkene skal møde borgerne på nye måder, hvor workshops og dialog er vigtige redskaber og bruge forskellige former for viden til at skabe værdi. Det kræver selvfølgelig nye kompetencer, siger Birgitte Hoffmann.
Mange borgere er klar til at bidrage både med kreativ ideudvikling og drift af praktiske klimaløsninger og regnvandsløsninger på egen grund, hvis man griber processen an på den rigtige måde. De viser mange af de eksempler som er med i bogen.

Hvilke byer vil vi have om 50 år
Tæt samarbejde mellem forskellige faggrupper som ingeniører, sociologer og landskabsarkitekter er ifølge Birgitte Hoffmann en anden vigtig forudsætning for, at vi som samfund kan få det optimale ud af klimatilpasningen.
- Klimatilpasning er jo ikke en klassisk teknisk disciplin, men en gylden mulighed for, at vi gennem innovation, tværgående samarbejde mellem de klassiske faggrupper og borgerinvolvering kan få mest muligt ud af de store investeringer. Med de investeringer vi laver nu, så er vi med til at definere, hvordan vores byer og landområder skal se ud om 50 år. Også derfor er det vigtigt. Griber vi ikke chancen, så spilder vi ressourcer, siger Birgitte Hoffmann.

Håndbogen "Innovativ klimatilpasning med borgere" er udarbejdet i regi af partnerskabet Vand i Byer. Bogen er udgivet i samarbejde med Dansk Byplanlab og DANVA. Læs mere på www.vandibyer.dk
Vand i Byer er et innovationsnetværk med fokus på værdiskabende vandhåndtering. Netværket samler videninstitutioner, offentlige myndigheder, forsyningsselskaber og private virksomheder i et strategisk partnerskab.

Pressen er velkommen til to faglige receptioner, hvor håndbogen præsenteres
- 24. november i København, Aalborg Universitet: A.C. Meyers Vænge 15, 2450 Kbh S
- 1. december i Århus, Niras: Åboulevarden 80, 8000 Århus C.
Begge dage kl. 14.30 – 17.00:
Se program på www.vandibyer.dk. Tilmelding til Susanne på ssg@teknologisk.dk


Håndbogen "Innovativ klimatilpasning med borgere" kan downloades via www.vandibyer.dk, www.danva.dk og www.byplanlab.dk. Et trykt eksemplar af bogen udsendes til samtlige danske kommuner og forsyninger m.fl.



Læs mere her

tags: København, Århus, downloade, december, Aalborg, Aalborg Universitet, virksomhed, recept, teknologi, kreativ, strategi, forfatter, innovation,

lørdag den 21. november 2015

Udsigt til erstatning hvis du snubler i julesnapsen


Firmajulefrokosterne står for døren, og hvis du skulle være så uheldig, at årets fest med kollegaerne må afbrydes for en tur på skadestuen, kan du muligvis se frem til erstatning.Julefrokosten er en fast bestanddel af mange danske arbejdspladser, og selvom der ikke er tale om arbejde i ordets traditionelle forstand, vil du sandsynligvis være dækket af din arbejdsgivers forsikring under festlighederne.

En skade til firmajulefrokosten er en arbejdsskade
"Hvis du kommer til skade under firmajulefrokosten, vil du som udgangspunkt være dækket af din arbejdsgivers arbejdsskadeforsikring, og det gælder uanset, om festen afholdes på firmaets adresse eller i lejede lokaler. Hvis du derimod fortsætter videre i byen efter julefrokosten og kommer til skade på det lokale diskotek, vil en eventuel skade ikke længere kunne kategoriseres som en arbejdsskade", siger advokat Litten Posselt Olsen fra Erstatningsgruppen, der er en del af ADVODAN.

Det kommer formentlig bag på en del, at ansatte også er dækket af arbejdsgiverens forsikring under en julefrokost, der normalt ikke har meget med arbejde at gøre, men det er der en forklaring på.

"Grunden til at arbejdsgiverens arbejdsskadeforsikring normalvis dækker skader, der er opstået til en firmajulefrokost er, at en julefrokost har tilknytning til arbejdet. Dels er festlighederne arrangeret af arbejdsgiveren, og dels er der ofte en forventning fra ledelsens side om, at medarbejderne deltager i julefrokosten", forklarer advokaten.

Tre gode råd hvis du kommer til skade til firmajulefrokosten:

• Tag på skadestuen eller til egen læge hurtigst muligt, så skaden bliver dokumenteret i lægejournalen.
• Tal med din nærmeste chef mandagen efter julefrokosten. Hvis du ikke kan nå til enighed med ham eller hende, så tag i stedet fat i din tillidsmand, HR-afdelingen eller eventuelt en advokat.
• Meld skaden til din egen ulykkesforsikring og sørg derudover for, at den anmeldes som en arbejdsskade til Arbejdsskadestyrelsen.

Læs mere her

tags: diskotek, arbejdsgiver,

Vi flytter lige fabrikken


Vigtigt for branding af virksomheden og tiltrækning af de rigtige kompetencer lyder det fra Siemens som en af årsagerne til at flytte fabrikken til Sønderborg. Caverion i Sønderborg flyttede de store og følsomme maskiner med hjælp fra samarbejdspartnere i lokalområdetEn grundig planlægning sikrede, at Siemens kunne flytte sine maskiner fra de tidligere lokaler i Nordborg til nyt domicil i Sønderborg uden dyre produktionsstop og spild af tid. Intet gik i stykker, og maskinerne virkede, da de blev sat til. Maskinerne blev flyttet af teknikentreprenøren Caverions afdeling hos Danfoss på Als.

Siemens A/S, Flow Instruments lå i industriparken i Nordborg, men kun de færreste vidste, at Siemens boede der. Nu har virksomheden fået sin egen adresse i Sønderborg. Det for vigtigt for branding og for at tiltrække arbejdskraft.

- I Sønderborg er det nemmere at tiltrække arbejdskraft fra Midtjylland og Nordtyskland. Vi er mere synlige nu, hvor vi har vores eget domicil, og vi kan også bedre brande os nu, siger Morten Frost Lorenzen, projektleder hos Siemens.

Maskinerne klar med det samme
Morten Frost Lorenzen var en af drivkræfterne, da 180 maskiner og udstyr, inklusiv en række meget store maskiner, skulle flyttes. Og forud var der et års forarbejde. Der blev lagt en udførlig plan for, hvornår maskinerne kunne tages ned og sættes op igen, så virksomheden undgik dage uden produktion. Og når Caverion satte maskinerne op igen, skulle de virke fra det sekund, der blev tændt for dem. Alt andet var for dyrt for virksomheden.

- Mange firmaer var i spil til at flytte maskinerne. Vi valgte Caverion, fordi de har erfaring med at flytte maskiner og også kunne rådgive os, hvordan det kunne gøres mest hensigtsmæssigt. Alt er gået, som det skal, og alle maskiner var klar med det samme, så vi er meget tilfredse med hele forløbet, fortæller Morten Frost Lorenzen.

Caverion A/S var tidligere kendt som YIT og før da som ABB Electric. Koncernen beskæftiger flere end 1000 medarbejdere i Danmark, som designer, installerer og servicerer brugervenlige og energieffektive tekniske løsninger til bygninger, infrastruktur, industrianlæg, marine og offshore. I Danmark har Caverion flere end 13 servicecentre og det er specialkompetencer fra Billund og Sønderborg, der bliver hentet ind, når koncernens kunder i ind- og udland skal have flyttet de mange store og følsomme maskiner, der er i moderne produktion.

Har flyttet maskiner i ti år
Hos Caverion var Kim Lassen projektleder på flytningen og med til at planlægge, hvordan det kunne gå så glat som muligt. I ti år har han flyttet maskiner, og flere af hans kolleger har lige så stor erfaring.

- Vi har det rette grej, blandt andet to specialbyggede el-trucks med tilhørende kraner, som kan løfte 6 tons. Desuden har vi, ofte i samarbejde med vores afdeling i Billund, flyttet mange maskiner, blandt andet for Danfoss og LEGO. Vi har stor erfaring med at planlægge og udføre sådanne opgaver, fortæller Kim Lassen.

Lokalt netværk en styrke
Caverion styrede alle underleverandører, som i høj grad kommer fra lokalområdet. Det store, lokale netværk var en styrke i samarbejdet med Siemens, fordi lokale leverandører hurtigt kan træde til, hvis der er brug for det.

- For eksempel havde vi et firma på Als til at flytte alle skillevægge. Og de fabrikanter fra både Tyskland og Danmark, som har leveret specialmaskinerne til Siemens, inddrog vi som underleverandører for at sikre den bedst mulige måde at flytte disse maskiner på, forklarer Kim Lassen.

Ny indretning gav mere produktivitet
I Sønderborg står alle maskinerne stadig der, hvor Caverion satte dem. Efter flytningen har Siemens kunnet øge sin produktivitet, fordi produktionen nu er indrettet sådan, at der er færre og kortere arbejdsgange.

- Undervejs har vi været udfordret, men vi fandt hele tiden måder at løse det på, der passede til netop denne opgaver. F.eks. måtte vi lave en rampe, som de store maskiner kunne køre ud på. Og vi måtte gøre en port større, for at maskinerne kunne komme ud, fortæller Kim Lassen.


Læs mere her

tags: Danmark, Siemens, Tyskland, Billund, Midtjylland, udland, virksomhed, produktivitet, Sønderborg, energi, Danfoss, projektleder, arbejdskraft,

fredag den 20. november 2015

Biogas i Solrød er et firedobbelt columbusæg


Stærkt signal fra de lokale kræfter i Solrød, som er gået sammen om at etablere et unikt biogasanlæg, lød det fra minister ved indvielsen af anlægget.Fra både EU-Kommissionen og den danske regering var der masser af ros, da Solrød Biogas A/S mandag formiddag officielt blev indviet. Anlægget vil på årsbasis producere ca. 10 mio. m3 biogas på basis af lokale råvarer som gylle fra landbruget, tang fra stranden og restprodukter fra industrien. Teknologien med en unik sammensætning af restprodukter, der omdannes til energi, kan blive et internationalt forbillede.

Tre sakse skulle der til, da den røde snor til anlægget blev klippet mandag formiddag. Lars Christian Lilleholt, minister for Energi, Forsyning og Klima, og Vincent Berrutto fra EU-Kommissionen klippede snoren sammen med Niels Hörup, borgmester i Solrød og formand for Solrød Biogas A/S.

Alle columbusægs moder
Lars Christian Lilleholt beskrev anlægget som et banebrydende bidrag til fornyelse af bæredygtig energi.

- Der er tale om mindst et firedobbelt columbusæg, ja nærmest alle columbusægs moder, lød det fra den begejstrerede minister. I fortrænger fossile brændsler. I udnytter spildprodukter fra landbrug, industri og strand. I skaber en bedre fordeling af næringsstoffer til landbrugsjorden. Og I hjælper med at få ildelugtende tang væk fra stranden.

Lars Christian Lilleholt sagde, at det er stærkt signal, at når Solrød ønsker ren energi, så er der lokale kræfter, som går sammen om at bygge et værk. Lige som tidligere, hvor lokalsamfund, som ønskede rent drikkevand, gik sammen og byggede et vandværk.

Ministeren glædede sig over, at det er en grøn omstilling, som er lokalt funderet og med brug af lokale kræfter og med lokale råvarer. At dette anlæg kan udnytte tang er ganske unikt. Han kaldte projektet et godt bidrag til at udvikle nye biogasløsninger, der kan inspirere andre, ikke mindst i kystnære områder, i Danmark og resten af EU. Indvielsen blev da også symbolsk markeret ved, at det hidtil første læs tang blev kørt i modtagetanken på anlægget.

Hele Europa kan lære af jer
Også Vincent Berrutto fra EU-Kommissionen, mener, at biogasanlægget i Solrød kan inspirere andre lokalsamfund i Europa. Det er et af 95 projekter med bæredygtig energi, som Kommissionen har støttet de seneste fem år, og Solrød bliver brugt som et succeseksempel på, hvordan projektstøtte reelt kan realisere yderligere anlægsinvesteringer på klima- og Energiområdet.

- Lad os hjælpes ad med at få fortalt resten af EU om jeres unikke projekt, hvor det er muligt at skabe konkurrencedygtig grøn energi. Det er et eksempel, som hele Europa kan bruge og lære af. I har udvist politiske visioner og lederskab i et projekt, der matcher EU's mål om at bruge fornybare brændsler i stedet for, at vi, som vi gør i dag, dækker over halvdelen af energiforbruget ved at importere fossile brændsler. Dette her er et stærkt bidrag til kampen mod klimaændringer og til at nå en mere grøn energifremtid, sagde Vincent Berrutto.

Tjent hjem på ti år
Niels Hörup slog i sin tale fast, at Solrød ikke blot sætter ambitiøse mål – man realiserer dem også. Når anlægget om en måned er i fuld drift, vil det, på årsplan, producere ca. 10 mio. m3 biogas. Solrød Kommune har et klimamål om at reducere udledningen af CO2 med 55 procent inden 2025. Biogasanlægget alene indfrier halvdelen af dette mål.

Miljømæssigt er det derfor en god investering. Men økonomisk holder den også, konstaterede Niels Hörup. Indtægterne fra salg af gas m.m. betyder, at anlægget tjener sig selv hjem på ti år.

Fakta:
• Biogas er en brændbar blanding af gasser bestående hovedsageligt af metan og kuldioxid, som det er muligt at omsætte til energi.
• Udvinding af biogas sker gennem en biologisk proces, hvor organisk materiale omdannes til biogas i et ildfattigt miljø.
• Biomassen består af biologiske restprodukter fra virksomhederne CP Kelco og Chr. Hansen, tang og fedtemøg fra strandrensning i Køge Bugt samt husdyrgødning fra nærliggende landbrug. Biogasproduktionen vurderes at være ca. 6. mio. m3 metan årligt.
• Selve biogassen sendes til VEKS kraftvarmeanlæg på Solrød Fjernvarmeværk, hvorved der årligt produceres ca. 23 GWh el, svarende til elforbruget i ca. 4.500 boliger samt 28 GWh varme, svarende til varmeforbruget i 1.530 boliger.



Læs mere her

tags: Danmark, Europa, klimamål, politi, borgmester, økonomi, EU, Køge, råvarer, jorden, energiforbrug, virksomhed, regering, biogasanlæg, energi, konkurrence, miljø, Fakta,

Black Friday hos Dorch & Danola


Black Friday den 27. november 2015! Dorch & Danola blænder igen i år op for Black Friday. Black Friday årets store shoppingdag sker online natten mellem torsdag og fredag.Kom til Black Friday hos Dorch & Danola
Da Black Friday 2014 var en stor succes vælger Dorch & Danola igen i 2015 at "gå i sort" med Black Friday. Vi åbner dørene for 1 dag med ekstra gode Black Friday priser. Det sker på fredag den 27. november 2015.
Black Friday er årets nye store shoppingdag og som sidst vil der være forskellige tilbud - henholdsvis online og i håndværkerbutikken i Odense. Til natteravnene starter vi Black friday natten til fredag på www.dorchdanola-netbutik.dk.

Sæt kryds i kalenderen fredag den 27. november 2015.
Gå ikke glip af en af årets bedste dage med lave priser. Sæt kryds i kalenderen fredag den 27. november og gør en super god handel. Vi glæder os til at se dig, til et brag af lave priser!

Bemærk - Tilbudende gælder kun Fredag den 27. november og så længe lager haves, efter først til mølle princippet. Priserne er først tilgængelig den 27. november, se hvad der er med ved at klikke på linket herunder.


Om Dorch & Danola
Dorchdanola-netbutik.dk er Danmarks største enkelt forhandler og onlineleverandør af Festool maskiner og værktøj. Dorch & Danola A/S er en familieejet virksomhed med fynske rødder med mere end 80 år på bagen som markedets specialist inden for salg af værktøj og el-værktøj til professionelle håndværkere, industrien og gør-det-selv manden. Dorch & Danola har håndværkerbutik i Odense og webshop.

Læs mere her

tags: Danmark, Odense, virksomhed, 2014, værktøj,

torsdag den 19. november 2015

City2 sparer på energien


Danmarks næststørste butikscenter er i fuld gang med at udskifte lysstofrør og halogenlamper med LED-lys og opgraderer samtidig ventilationsanlægget. Teknikentreprenøren Caverion A/S har vundet opgaven med at gøre City 2 mere energivenligt. Der er et enormt potentiale for at spare penge i de fleste af landets øvrige centre, lyder vurderingen fra virksomheden.Kvaliteten af lys og indeklima påvirkes ikke, men elregningen får et ordentligt gok nedad. Det bliver resultatet af en stor energirenovering, som Caverion er med til at udføre i City2 på Københavns Vestegn i disse uger. City 2 er med 100.000 kvadratmeter landets næststørste butikscenter, kun overgået af field's i København.

Opgaven i City 2 omfatter flere tekniske fag: El, VVS, Ventilation og CTS. CTS står for Central Tilstandskontrol og Styring og betyder kort fortalt, at man fra centralt hold kan optimere anlæggets ydelse i forhold til behovet. Derved spares energi og penge.

Samme lysmængde, mindre regning
- Energibesparelsen på belysningen opnås ved at udskifte de gamle lysstofrør og halogenlamper til LED-lys. Det drejer sig i alt om ca. 700 lysstofrør og et stort antal halogenlamper i de store åbne centerarealer og i enkelte butikker, oplyser markedschef Bent Ole Jonsen fra en af landets største teknikentreprenører Caverion A/S, der tidligere var kendt som YIT og før da som ABB Electric.

El-entreprisen løses fra Caverions servicecenter i Skovlunde, der er et af koncernens 13 servicecentre i Danmark.
- Kravet til den nye belysning er, at lysmængden, der måles i lux, skal være mindst lige så god som med de gamle armaturer. Det krav vil de nye LED-lamper uden problemer opfylde. Til gengæld vil elforbruget falde med 40-60 %, understreger Bent Ole Jonsen.

Ventilation som i Sydeuropa
Ikke kun el-installationerne i City2 får en større overhaling. Også ventilationsanlægget bliver renoveret. Den del af projektet udføres af teknikere fra Caverions servicecenter i Ringsted. De ventilatorer, der udskifter luften i de store centerområder og nogle af butikkerne, bliver skiftet ud. Samtidig bygges CTS-anlægget om og opgraderes.

- Vi udstyrer indkøbscentret med et befugtningsanlæg, hvor vi øger luftens fugtighed og opnår køling ad den vej. Det er en teknologi, der er kendt fra Sydeuropa. Den varme luft søger jo opad, men de nye ventilatorer er designet til at trykke varmen ned i den kolde periode, så den kommer ned, hvor folk færdes. Ved hjælp af befugtningsanlægget sikrer vi, at det bliver et behageligt indeklima, også når det er varmt udenfor. Når vi befugter luften vil fordampningsenergien trække varmen ud af luften og sikre, at der ikke bliver for varmt, siger Bent Ole Jonsen.

Den helt store besparelse på ventilationen opnås ved at optimere CTS-styringen, så områderne ventileres i forhold til behovet. Det vil blandt andet sige i forhold til temperatur og tidspunkt på døgnet. City2 vil kunne reducere sit elforbrug til ventilation væsentligt.

Butikscentre har meget at spare
Det er første gang, at Caverion sammen med Scanenergi er med i den type projekter i et dansk butikscenter. Men Bent Ole Jonsen mener, at det i mange centre vil være muligt at spare markant på energiforbruget.

- Ud fra en økonomisk betragtning bør der være et stort potentiale i mange centre. Alene at skifte til en behovsstyret ventilation giver store muligheder for at spare. Og at skifte gamle lysrør ud med LED er helt oplagt. I begge tilfælde er tilbagebetalingstiden ganske kort, siger Bent Ole Jonsen.

Han pointerer, at indeklimaet ikke vil blive påvirket, selv om der skrues kraftigt ned for energiforbruget i butikscentre. Snarere tværtimod. Hvad angår lysmængde lever LED snildt op til den kvalitet, som eksisterende anlæg leverer. Og ventilationen kan – som i City2 – forbedres ved hjælp af behovsstyring, så publikum og medarbejdere vil få en endnu bedre oplevelse.

Landets næststørste butikscenter
City2 åbnede i 1975 og er siden bygget om og udvidet flere gange. Centret omfatter i dag næsten 100.000 kvadratmeter og ca. 100 butikker. Målt på areal er det Danmarks næststørste butikscenter, kun overgået af Field's på Amager.

Læs mere her

tags: Danmark, euro, København, økonomi, Amager, energiforbrug, virksomhed, Ringsted, penge, teknologi, Tilst, energi, Energibesparelse,

Fjernvarmebranchen har vind i sejlene


Efter en række år med stagnation har fjernvarmeværkerne i ind- og udland fået investeringslysten tilbage. Det kan mærkes hos branchens leverandører.Ligesom mange andre brancher blev også fjernvarmebranchen ramt af finanskrisen med mindre investeringslyst til følge. Men nu er konjunkturerne for alvor ved at vende i branchen og hos dens leverandører.

En af de virksomheder, der har skabt nye arbejdspladser som følge af en forbedret ordreindgang, er aarhusianske Euro Therm, der især leverer anlæg til biobrændselsværker. – Egentlig har vi haft et pænt antal projekter gennem hele krisen, men tingene er helt klart begyndt at gå stærkere, og aktuelt har vi gang i en række leverancer til værker i både ind- og udland. Det har betydet, at vi løbende har ansat flere medarbejdere, forklarer direktør Jan Depenau.

I løbet af få måneder har Euro Therm leveret mere end en håndfuld anlæg. Et af dem ligger i den vestjyske stationsby Vemb, hvor det lokale fjernvarmeværk har fået udskiftet en nedslidt fliskedel med et nyt og topmoderne anlæg.

Udskiftning i stedet for renovering

– Vores tidligere anlæg var installeret i 1994, og da aftaget gennem årene var øget med 30 procent, var det blevet for lille. Samtidig stod vi over for en gennemgribende renovering, og derfor tog vi beslutningen om at få installeret et nyt. Det gamle anlæg kom fra Euro Therm, så derfor var det naturligt at kigge den vej igen. Især har vi været tilfredse med den høje driftssikkerhed og samarbejdet med en professionel leverandørorganisation, forklarer varmemester Bent Follesen fra Vemb Varmeværk A.m.b.a., der selv har over 20 års erfaring fra fjernvarmebranchen.

– Andre anlæg er meget følsomme over for vådt flis, mens Euro Therms kedel kan brænde nærmest alt. I gennemsnit er der 40-45 procent fugt i flisen, men der kan være op til 60 procent i enkelte sendinger, og det kan give andre anlæg problemer, fortsætter han.

Hidtil har der kun været én udkaldsalarm på fjernvarmeanlægget på det halve år, den nye kedel har været i brug, hvilket er overordentlig tilfredsstillende.

På vej mod eksportsucces

Også eksportmarkederne viser stigende interesse for fjernvarmeløsninger fra Danmark. Ifølge Euro Therm oplever branchen især øget ordretilgang fra vore nordiske nabolande, hvor man venter stor fremgang i de kommende år.

– Sverige og Norge har ikke været præget af krisen i samme grad som vi, og med en generelt stor interesse for bæredygtighed i de to lande er det naturligt, at biobrændselsanlæg er inde på radaren. I kampen om de nordiske markeder er det afgørende for os at have en afprøvet og konkurrencedygtig teknologi, som er svær at finde hos andre. Flere af os danske leverandører har nogle meget fine referencer, og det spiller helt sikkert en betydelig rolle, når svenske eller norske varmeværker skal investere store millionbeløb, forklarer Jan Depenau.


Fakta: EURO THERM A/S i Aarhus har siden 1948 i totalentreprise leveret anlæg til fyring af biomasse – vådt og tørt flis, halm, træpiller og briketter. Siden er produktprogrammet udvidet med elkedler, ORC-anlæg til elproduktion samt absorptionskølere. Virksomheden er danskejet, i vækst og beskæftiger p.t. 19 medarbejdere.

Læs mere her

tags: Danmark, Sverige, Norge, direktør, finanskrisen, fjernvarme, EU, udland, virksomhed, teknologi, organisation, biomasse, konkurrence, Fakta,

onsdag den 18. november 2015

Boliger er afgørende for ministerens demensplan


Der mangler 40.000 plejeboliger, der er specielt indrettet til demente, og de er derfor en vigtig brik i sundheds- og ældreminister Sophie Løhdes nationale demensplan85.000 danskere er i dag demente. Det tal vil ifølge Nationalt Videnscenter for Demens i 2040 være steget til 155.000. Men samtidig med at antallet af demente stiger, så gælder det ikke plejeboliger til demente. I 2012 var der kun 6.000 demensboliger ud af 46.000 plejeboliger.

- Det er for lidt, når to tredjedele af beboerne på plejehjem og i plejeboliger er demente og derfor har særlige behov, når det gælder fx boligindretning. Reelt mangler der derfor 40.000 plejeboliger, der er indrettet specielt til demente, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Michael Riff Alexandersen, og tilføjer:

- Derfor kræver en vellykket national demensplan, som den ældre- og sundhedsminister Sophie Løhde netop har skudt i gang, et særligt fokus på de fysiske rammer, som vi i dag tilbyder vores demente medborgere, og her har vi desværre et gevaldigt efterslæb, som jeg kun kan opfordre ministeren til at indarbejde i handlingsplanen.

Eksempelvis kan mindre tiltag som tydelige farveforskelle på døre og vægge, piktogrammer der fx viser vej til toiletter eller fællesrum og store fotos af beboeren på døren til egen bolig gøre en betydelig forskel for demente.

Bygninger med enkle planløsninger, så det er nemmere at orientere sig, og demensegnede haveanlæg med sansehaver og stier i sløjfer, der ikke leder ud af haveanlægget, gavner i høj grad også demente og deres livsglæde.

- Ved den rette indretning stimuleres sanserne og de demente kan i højere grad klare sig på egen hånd i længere tid. Der er mange steder at sætte ind - både i det små og i det store. Der ligger en stor opgave forude med at både bygge nyt og indrette vores eksisterende plejeboliger og plejehjem, så de er bedre egnet til demente. Pragteksemplet er demenslandbyen De Hogeweyk i Holland, hvor beboerne trygt kan færdes og fx gå til frisør eller handle ind uden at forlade landsbyen, siger Michael Riff Alexandersen.

Læs mere her

tags: Holland, politi, 2012, sundhedsminister, plejehjem, frisør,

Nyt energikatalog med grøn know-how


Videncentret for energibesparelser i bygninger har lanceret et nyt energikatalog med konkrete løsninger til energiforbedring af etageejendommeHvordan kan etageejendommen gøres mere energivenlig Hvordan udføres arbejdet korrekt
Sådanne spørgsmål gives der svar på via 16 konkrete energiløsninger i kataloget "Energiløsninger til etageejendomme". Kataloget er målrettet både håndværkere og rådgivere, som nu hurtigt får svar på alt fra spørgsmål om varmecentraler til etageadskillelser.

Brugervenligheden er sat i højsædet i energikataloget. Samtlige løsninger er således illustreret med tegninger, trin-for-trin-guides og tjeklister. På den måde bliver håndværkere og rådgivere forhåbentligt sparet for dumme fejl.

Håndværkeren får et brugbart værktøj – på skrift
Direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen har mange rosende ord klar i forhold til det nye energikatalog.

- Energiløsningerne fra Videncentret er et godt eksempel på, hvordan dokumenteret know-how kan blive til inspiration for hele byggebranchen. De 16 løsninger i kataloget er nemme at gå til. De er bredt anvendelige for mange af vores medlemmer. Ansatte i byggebranchen får et konkret værktøj, som er ligeså nemt at tage i brug som boremaskinen eller vinkelsliberen, siger Michael H. Nielsen.

Han håber på, at flere aktører vil lade sig inspirere af dette initiativ. Han mener, at vidensdeling og dokumentation af løsninger er vigtigt for byggebranchen.

- Vidensdeling bliver hurtigt et popsmart begreb i energidebatten. Det er vigtigt, at den tilgængelige viden er seriøs, afprøvet og dokumenteret. Byggebranchen har kort sagt behov for flere dokumenterede anvisninger, som er sikre at anvende. I det her tilfælde har kompetente fagfolk serveret konkrete svar på konkrete spørgsmål. Det er det, der skal til, hvis vi skal booste energirenoveringen, samtidig med at vi fastholder den høje byggestandard, vi er så kendt for, lyder det fra Michael H. Nielsen.

Videncenter for energibesparelser i bygninger er etableret som led i den energipolitiske aftale fra februar 2008. Videncentret samler og formidler viden om konkrete og praktiske muligheder for at reducere energiforbruget i bygninger. Hermed understøtter Videncentret den samlede energispareindsats i Danmark.

Læs mere her

tags: Danmark, 2008, politi, energiforbrug, Håndværker, energi, værktøj,

tirsdag den 17. november 2015

Banedanmar udskifter køreledninger mellem Høje Taastrup og Albertslund


Fra slutningen af september 2015 til maj 2016 udskifter Banedanmark de op til 60 år gamle master og køreledninger på S-banen mellem Albertslund og Høje Taastrup.Mere stabil togtrafik
Det nye køreledningsanlæg vil give en mere stabil togtrafik, især ved dårligt vejr og stærk blæst.

Undskyld vi støjer
Noget af arbejdet støjer. For eksempel når vi udskifter fundamenter og stiller de nye master op. For at genere passagerne på den meget travle strækning mindst muligt, arbejder vi fortrinsvis i aften- og nattetimerne. Masterne står med cirka 60 meters mellemrum, og arbejdet bevæger sig relativt hurtigt frem på strækningen. Det betyder, at de enkelte boliger langs strækningen kun er udsat for støj i kort tid.

Små ændringer i togtrafikken
Mens arbejdet står på, vil der være mindre ændringer i togtrafikken og køre lidt færre S-tog i weekenden og om natten. Du kan se ændringerne i togtrafikken på rejseplanen.dk

Læs mere her

tags: trafikken, blæst, Albertslund, S-tog, 2016, Banedanmark,

Aftagende lønudvikling i byggeriet


Efter et par kvartaler med stigende lønvækst i byggeriet, viser DA´s lønstatistik for 3. kvartal en aftagende lønstigningstakt. Den årlige ændring i timefortjenesten faldt fra 2,7 pct. til 2,4 pct. i 3. kvartalEfter to kvartaler med tiltagende lønstigninger i bygge- og anlægsbranchen er det positivt, at lønstigningstakten i byggeriet aftog i 3. kvartal og befinder sig på moderate 2,4 pct. i årlig lønstigning.

- Inflationen er heldigvis fortsat historisk lav på et niveau omkring 0,5 pct. årligt. Så selv med moderate nominelle lønstigninger er der i øjeblikket en pæn fremgang i reallønnen, siger cheføkonom Bo Sandberg.

Byggeriet er den mest konjunkturfølsomme af hovedbrancherne på DA-området. Og når det nu så småt går bedre i dansk økonomi og i byggeriet, er det ifølge Dansk Byggeri ikke overraskende, at vi i øjeblikket oplever nogle kvartaler, hvor byggeriets lønstigninger ligger lidt over DA-gennemsnittet.

- Inklusiv de tre 2015-kvartaler så har lønstigningerne i bygge- og anlæg i 26 ud af de seneste 30 kvartaler ligget under gennemsnittet på DA-området. Derfor er det ikke unaturligt, at der foregår en vis korrektion af branchens lønudvikling fra lavt udgangspunkt, siger Bo Sandberg og tilføjer:

- Men det er naturligvis vigtigt for konkurrenceevnen, at der ikke sker en yderligere accelererende lønudvikling i byggeriet og i samfundsøkonomien i det hele taget.

Blandt andre har de økonomiske vismænd i efterårets vismandsrapport udtrykt bekymring for lønudviklingen i bygge- og anlægsbranchen, men foreløbig er der ikke umiddelbart grund til bekymring.

- Der skal være opmærksomhed herpå, men byggeriets lønudvikling ser lige nu ud til at have stabiliseret sig på moderat niveau, og på kort sigt står vi nu også overfor den sæsonmæssige periode i byggeriet, hvor aktiviteten er lavest, hvilket indtil videre bør lægge en vis dæmper på frygten for lønpres, siger Bo Sandberg.

Læs mere her

tags: økonomi, lønstigning, konkurrence, samfundsøkonomi,

mandag den 16. november 2015

Bedre planlægning skal forebygge arbejdsulykker


Vi ved, at en væsentlig andel af alle arbejdsulykker i byggeriet kan undgås ved bedre planlægning, og hvis sikkerheden tænkes ind, allerede når arkitekten slår de første streger på blokken. En ny videntjeneste skal hjælpe bygherrer og rådgivere med at løfte deres ansvar og sikre nul ulykker på byggepladsenarbejdsmiljø og sikkerhed, allerede når et byggeri er på tegnebrættet. En ny videntjeneste skal hjælpe bygherrer og rådgivere med det ansvar og de pligter, de har i de tidlige faser af byggeriet.

- Vi ved, at en væsentlig del af alle arbejdsulykker i byggeriet kan undgås ved bedre planlægning, og derfor skal der så tidligt som muligt i processen tages højde for, hvad der skal udføres på byggepladsen, og hvordan det skal gøres. Derfor er det vigtigt, at vi som bygherrer og rådgivere tænker i sikkerhed langt tid inden virksomhederne og deres medarbejderne skal i gang på pladsen, lyder det samstemmende fra chefkonsulent Peter Andreas Sattrup i Danske Arkitektforeninger, udviklingschef Hanne Ullum i Bygherreforeningen og erhvervspolitisk chef Ulrik Ryssel Albertsen i Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Videntjenesten bliver et nyt tiltag i Byggeriets Arbejdsmiljøbus – i daglig tale Bam-Bus – som allerede i dag leverer vejledning om godt og sikkert arbejdsmiljø for virksomheder og håndværkere ude på byggepladserne. Parterne bag Bam-Bus – Dansk Byggeri og 3F – lancerer den nye videntjeneste i samarbejde med Danske Arkitektvirksomheder, Bygherreforeningen og Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

- Vi forventer, at den nye videntjeneste kan bidrage synligt til at nedbringe antallet af arbejdsulykker, som skyldes dårlig planlægning. Styrken er, at det er aktører fra hele værdikæden i byggeriet, som er gået sammen om det her projekt. Vi skal have styr på alle processerne, og det skal allerede ske, når byggerierne tegnes og udbydes, siger arbejdsmiljøkonsulent Flemming Hansen i 3F og arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.

Den nye videntjeneste starter op ved årsskiftet, og Grundejernes Investeringsfond står for halvdelen af financieringen. Videntjenesten er en videreførelse af en eksisterende Hotline for rådgivere i regi af "Handleplan mod arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen".

Læs mere her

tags: politi, 3F, virksomhed, ulykker, arbejdsmiljø, miljø,

Ny debatbog: En blå erhvervsmand på dannelsesrejse


En nytænkende, underholdende og vanebrydende debatbog, hvori forretningsmanden og Venstre-politikeren Lars-Christian Brask præsenterer nye vinkler på vækstdagsordenen. Det sker i dialog med 11 markante danskere - blandt andre Soulaima Gourani, Christine Feldthaus, Jesper Theilgaard, Lars Kolind og Uffe Elbæk.
Med det markant stigende ressourceforbrug verden over er det absolut essentielt, at vi begynder at gentænke vores adfærd og udvikle vores forretningsmodeller såvel som vores samfund i en mere bæredygtig retning.
Dette er udgangspunktet for denne forfriskende debatbog, hvori Lars-Christian Brask i dialog med de 11 fremsynede danskere dømmer omkamp til den traditionelle vækstdagsorden.

I bogen vender og drejer Lars-Christian Brask vores sædvanlige syn på, hvordan vi i fremtiden bedst håndterer emner som: klima, miljø, bæredygtighed, vækst, dyrevelfærd og borgerinddragelse.
Det bliver i høj grad en dannelsesrejse for 'den blå' erhvervsmand, der må ændre sit traditionelle syn på både verden og vækstbegrebet i kølvandet på de mange – ofte provokerende – spørgsmål, som samtalerne rejser. Fx:

- Kan Danmark blive en grøn supermagt
- Skal man sætte formål højere end profit
- Skal vi nedlægge det konventionelle landbrug i Danmark
- Hvad er en miljømæssig kassekredit
- Er atomkraft en mulighed i energibilledet
- Hvordan kan frivillige og gør-det-selv-tanken skabe vækst
- Hvorfor er kunst og kultur vigtigt for væksten
- Kan skolerne uddanne iværksættere
- Kan flygtninge blive Danmarks redning

Bogen bringer både forfriskende og overraskende perspektiver, der kan danne grundlag for nye debatter og diskussioner om, hvordan vi kan skabe et bæredygtigt vækstsamfund i et realistisk og langsigtet perspektiv. I bogen deltager: Jesper Theilgaard, Uffe Elbæk, Lone Vitus, Henrik Rasmussen, Søren Ejlersen, Christine Feldthaus, Lars Kolind, Soulaima Gourani, Christian Have, Pernille Aalund og Martin Thorborg.

OM FORFATTEREN: Lars-Christian Brask har haft mange bolde i luften igennem sin lange nationale såvel som internationale karriere; som virksomhedsleder, finansmand, bankdirektør, bestyrelsesformand og byrådsmedlem for Venstre i Roskilde. Bogen er skrevet i samarbejde med erhvervsjournalist Trine Wiese,


FAKTA
Bogens titel: Vilje til forandring
244 sider
Vejl. udsalgspris kr. 199,95
Udkommer november 2015
Læs mere på: muusmann-forlag.dk og facebook.com/muusmannforlag


Læs mere her

tags: Danmark, Venstre, direktør, politi, kunst, bestyrelsesformand, Martin Thorborg, Roskilde, virksomhed, energi, journalist, miljø,

søndag den 15. november 2015

XL-BYG øger antallet af kædeforretninger i hovedstadsområdet


Danmarks største kæde af selvstændige byggecentre og tømmerhandlere sætter snart sit logo op på endnu en facade i Storkøbenhavn. Den 1. januar 2016 indtræder Rødovre Trælast A/S således i XL-BYG.- XL-BYG er en af branchens stærkeste kæder og har samtidig det måske mest kendte brand. Det vil vi gerne være en del af. Derfor har vi valgt at træde ind i XL-BYG fra årsskiftet, fortæller ejer og adm. direktør Nils Stausgaard-Petersen, Rødovre Trælast. Rødovre Trælast, der omsætter for knap 100 mio. kr., betjener primært det professionelle kundesegment i København og på Østsjælland.

I forbindelse med Rødovre Trælasts indtræden i kæden kommer XL-BYG op på 117 forretninger, der tilsammen har en årlig omsætning på ca. 7,5 mia. kr. XL-BYG er dermed fortsat Danmarks største forhandler af byggematerialer og byggemarkedsprodukter. Heraf kommer mere end 70 % af omsætningen fra det professionelle byggeri.

- Vi er meget glade for, at Rødovre Trælast har valgt at være med i XL-BYG. Det ser vi som et bevis på, at vi skaber merværdi for forretningerne, oplyser adm. direktør Thorbjørn Sejer Jensen, XL-BYG.

Læs mere her

tags: Danmark, København, direktør, selvstændig, omsætning, 2016, byggemarked, XL-BYG, Rødovre,