mandag den 31. december 2012

Erhvervs­byggeriet falder med 27 procent

Erhvervsbyggeriet falder, og boligbyggeriet stabiliseres på et historisk lavpunkt

Ifølge Danmarks Statistik er der siden 3. kvartal 2009 sket et fald i antallet af byggede kvadratmeter på 16 %. For aktiviteten er det især erhvervs­byggeriet som trækker ned med et fald på 27 %.

Statistikken viser også, at der er påbegyndt 5 % flere boliger end på samme tid året før. Boligerne er med andre ord blevet mindre.

- Den gode historie er derfor, at boligbyggeriet er tæt på stabilisering, men dog på et niveau, som er det halve af 2006-niveauet, fortæller seniorøkonom Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri.

Finn Bo Frandsen vurderer, at der i 2010 vil blive påbegyndt 9.500 boliger eller halvt så mange som det årlige gennemsnit under krisen i 1930'erne. Der er altså virkelig tale om et historisk lavt niveau for det påbegyndte boligbyggeri

Så på trods af lave rentesatser og stigende antal ejendomshandler er der fortsat lav byggeaktivitet. Det skyldes, at der er et stort udbud af boliger, som lægger pres på boligpriserne. Det betyder, at nybyggeriets konkurrenceevne bliver forringet.

Er der lys at skimte for enden i forhold til boligbyggeriet, så er der stadig sorte skyer over erhvervsbyggeriet, som i 3. kvartal i år er 52 % under niveauet i 2006.

- Der er fortsat meget ledig produktionskapacitet i virksomhederne, og der er masser af ledige erhvervslokaler, så selv om der nu igen er positiv økonomisk vækst i dansk økonomi som helhed, er væksten ikke stærk nok til at vende udviklingen i bygge- og anlægsaktiviteten, fortæller Finn Bo Frandsen.

Finanslovsaftalen indeholder en række initiativer til at fremme aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen. Den nye boligaftale afsætter 5 mia. kr. i 2011-2013 fra Landsbyggefonden til ekstraordinær renovering. Hertil kommer 150 mio. kr. årligt til at forbedre infrastrukturen i de almene bebyggelser, og 125 mio. kr. i hvert af de næste fire år som kapitaltilførsel til nedrivninger, slutter Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri.

Kontakt:
Seniorøkonom Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri, på telefon 21 43 19 65
Pressechef Mogens Hjelm på 40 29 92 32

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, 2010, 2011, økonomi, 2013, Danmarks Statistik, virksomhed, 2006, konkurrence,

Arkitektsamarbejde vinder projektkonkurrence

En enstemmig dommerkomité har i dag valgt Karlsson arkitekter og Vilhelm Lauritzen Arkitekter som totalrådgivere på Region Sjællands kommende psykiatribyggeri i Slagelse. Det vindende forslags motto er Huset i parken Parken i huset .

I dag kunne regionsrådsformand Steen Bach Nielsen offentliggøre vinderen af konkurrencen om at blive totalrådgiver for det kommende psykiatribyggeri i Slagelse: Karlsson arkitekter og Vilhelm Lauritzen Arkitekter, med underrådgiverne Signal Arkitekter Schönherr KS, Moe & Brødsgaard A/S, NNE Pharmaplan A/S, Cenergia Energy Consultans og psykiater Merete Nordentoft.

Om vinderne sagde Steen Bach Nielsen:

- Vi står i dag med et vinderprojekt, som på stort set alle punkter indfrier vores høje forventninger til fremtidens psykiatrisygehus.

- Der er tale om et meget robust projekt, som rummer stor fleksibilitet og tilpasningsevne over for fremtidige ændringer og udvidelser. Vi er i dommerkomiteen enige om, at vinderforslaget er et overbevisende svar på den stillede opgave, og som vi ser som Huset i parken Parken i huset - et projekt som jeg glæder mig meget til at se realiseret.

Den enstemmige dommerkomité lægger i sin betænkning vægt på, at vinderforslaget er et overbevisende svar på den stillede opgave ud fra en såvel funktionel som arkitektonisk synsvinkel, og at forslaget på stort set alle punkter indfrier bygherrens høje forventninger til fremtidens psykiatrisygehus.

Konkurrenceforslaget formår, hedder det videre, at sammenkæde det somatiske sygehus og det nye psykiatriske sygehus til en landskabs- og bygningsmæssig smuk helhed. Forslaget har et stærkt og afklaret arkitektonisk udtryk i samklang med forslagets motto: Huset i parken parken i huset .

I Dommerkomitéen har blandt andre siddet Steen Bach Nielsen, Formand for Regionsrådet, Region Sjælland, Kirsten Devantier, Fmd. for udvalget for Psykiatri og Socialområdet, Region Sjælland, Lis Tribler, Borgmester, Slagelse Kommune samt repræsentation fra patient- og pårørendeorganisationer.

Billede
Billedtekst: Fra venstre mod højre ses arkitekt Christian Karlsson fra Karlsson arkitekter, formand for Regionsrådet, Region Sjælland, Steen Bach Nielsen, direktør, erhvervspsykolog Pia Palm fra Signal og arkitekt og partner Thomas West Jensen fra Vilhelm Lauritzen arkitekter.

Læs mere om byggegrunden, tidsplan, fakta og konkurrencen

Dommerbetænkning


Læs mere her

tags: direktør, Regionsråd, Sjælland, Parken, sygehus, Slagelse, fleksibilitet, energi, organisation, konkurrence,

søndag den 30. december 2012

Bedre Byggeskik Revival!

EUC elever til eksamen på Holbæk Museum

Onsdag den 24. november 2010 kl. 13.00 er der reception på udstillingen Bedre Byggeskik Revival, hvor 20 elever fra EUC i Holbæk revitaliserer idéerne omkring Bedre Byggeskik. Eleverne skal komme med deres bud på et Bedre Byggeskik hus anno 2010

Frugtbart samarbejde
Udstillingen er et resultat af et projektsamarbejde mellem Erhvervsuddannelsescenter Nordvestsjælland og Holbæk Museum. Med Bakkekammen, Møllevangen, det fredede hus Bakkekammen 45 og Holbæk Museums bygninger som platform for læring har EUC eleverne skulle fordybe sig i Bedre Byggeskik, hvor historie, arkitektur og håndværk/teknik er omdrejningspunktet. Projektet supplerer faget Teknik A Byggeri og Energi på uddannelsens 3. år, idet en del af fagets kernestof er viden om historisk udvikling i arkitektur, byggeskik og bygningsudførelse.
Eleverne har stor viden om byggeri og en del af dem har praktisk erfaring med byggeri og dette har bidraget til en god dialog i projektet.

En øjenåbner
Ved at bruge Bedre Byggeskik har faget fået en lokal forankring samt en konkret dimension og projektet har uden tvivl været en øjenåbner for eleverne. Kun en af eleverne kendte Bakkekammen 45 og ingen af eleverne havde kendskab til Bedre Byggeskikbevægelsen, der er stærkt knyttet til Holbæk.
Projektet er støttet af Kulturarvstyrelsens formidlingspulje.
Udstillingen kan ses frem til den 27. marts 2011. (Museet er lukket fra 22. december 2010 til 11. februar 2011).

Kontaktperson: Anneli Kunosson aku@holbmus.dk Tlf. 59 43 23 53

Fakta
Bevægelsen, der i 1915 blev til Foreningen Bedre Byggeskik, stod for harmoniske og praktiske huse med brug af lokale byggematerialer. Bedre Byggeskik blev i første halvdel af forrige århundrede et landsdækkende fænomen, hvor Bygmesterskolen på Isefjordsvej nu kaldet Glarmesterskolen- samt arkitekt Marius Pedersens hus på Bakkekammen 45 sammen med kvarterets mange huse i Bakkekamskvarteret er unikke beviser herpå. Bakkekammen 45 fra 1929 er Danmarks eneste interiørmuseum for Bedre Byggeskik. Der er omvisning med guide hver anden søndag.

Læs mere her

tags: Danmark, 2010, 2011, uddannelse, EU, Holbæk, december, recept, museum, Fakta,

Netværket Ledelse i byggeriet skal inspirere praktikere

Nyt netværk fører resultater og erfaringer fra Center for ledelse i byggeriet videre. Overgangen fra formelt forskningscenter til løsere netværk markeres ved et åbningsseminar i DR Byen den 30. november for alle aktører i byggebranchen. Netværket Ledelse i byggeriet etableres i et samarbejde mellem CBS Handelshøjskolen og Realdania.

Fejl på byggepladsen skyldes ofte ikke, at man laver fejl, men at man simpelthen tager fejl og i virkeligheden har misforstået opgaven. Det er blot en af erfaringerne om den danske byggebranche, som forskere ved CBS er kommet frem til i Center for ledelse i byggeriet (CLIByg). Centret har siden 2005 undersøgt ledelsesmæssige udfordringer i byggeriet og arbejdet med at skabe tankevækkende forskning . Det vil sige skabe en forståelse af de problemer, som ligger bag de ledelsesmæssige udfordringer i byggebranchen, hvor løsningen ikke altid ligger i en mere effektiv løsning og plan, men i at stille spørgsmål ved selve problemet. Og det gælder for eksempel fejl på byggepladsen, som ofte ikke skyldes så meget planlægning som information. Eller budgetter, der i praksis ofte ikke handler lige så meget om omkostninger, som om at placere Sorte Per .

Nu føres CLIBygs forskning så videre i et mere uformelt regi - i et netværk, som er åbent alle byggebranchens aktører og forskere. Netværket skal dels fastholde den kontakt, som det nu lukkede center har skabt mellem forskere og praktikere. Teori og praksis er nemlig dybt afhængige af hinanden, hvis byggebranchen skal blive bedre til ledelse. Netværket skal desuden medvirke til at videreudvikle kontakten på tværs mellem aktører i alle dele af byggebranchen. Flere initiativer er i støbeskeen. Blandt andet webfora og forskellige faglige arrangementer, som seminarer og højskoleophold, hvor forskere og praktikere vil få rig mulighed for at udveksle ideer og viden og ikke mindst mødes på tværs af branchemæssigt tilhørsforhold.

Kristian Kreiner, ansvarlig for netværket og professor ved CBS glæder sig til at fortsætte udvekslingen mellem forskere og praktikere: Det lover rigtig godt for tilslutningen til netværket, at det er praktikerne selv, som har efterspurgt, at dialogen med forskerne fortsætter. Netværksorganiseringen betyder, at vi fremover inddrager medlemmerne meget mere aktivt i aktivitetsplanlægningen både praktikerne og forskerne. Vi vil også gerne etablere en udveksling med andre netværk, institutioner og organisationer, der arbejder med relationen mellem byggeri og ledelse og på den måde skabe endnu mere synergi i branchen.

Lennie Clausen, projektleder i Realdania er også glad for, at forskningsarbejdet føres videre i det nye netværk: Gennem Center for ledelse i byggeriet er der skabt et spændende netværk, og det vil uden tvivl være til stor nytte for hele byggebranchen, når det handler om at løse nogle af de ledelsesmæssige udfordringer, der eksisterer i byggeriet. Netværket har en masse gode ideer og initiativer i støbeskeen, og vi ser frem til, at de bliver realiseret.

Netværksåbning markeres den 30. november i DR Byen
Åbningen af Netværket Ledelse i byggeriet markeres med et seminar i DR Byen den 30. november. Seminaret sætter fokus på byggeriet af DR Byen og læringer af den komplicerede byggeproces. Der er indlæg af blandt andre tidl. generaldirektør Christian Nissen og professor ved CBS, Anker Bring Lund.

Læs mere på clibyg.org, hvor man også kan tilmelde sig arrangementet.

Fakta:
Organisation:
Ansvarlige for Netværket: professor Jan Mouritsen og professor Kristian Kreiner, CBS
Administrator: Maj Britt Aronstein
Tovholder: Søren Houen Schmidt

Netværket Ledelse i byggeriet er etableret for en periode på to og et halvt år og finansieres af CBS Handelshøjskolen og Realdania.

Læs mere på: www.clibyg.org

Åbningsarrangement den 30. november 2010 kl. 14-17. Tilmelding på www.clibyg.org. Gratis deltagelse, dog begrænset deltagerantal.
Mødested: Receptionen, DR Byen, 0999 København C. Mulighed for rundvisning kl. 12.30.

Yderligere oplysninger:

Kristian Kreiner, professor, Institut for Organisation, CBS Handelshøjskolen
E: kk.ioa@cbs.dk
T: 2685 7850

Søren Houen Schmidt, tovholder, Netværket Ledelse i byggeriet
E: shs@rekommanderet.dk
T: 3022 6699

Lennie Clausen, projektleder, Realdania
T: 7011 6666

Læs mere her

tags: 2010, København, direktør, Handelshøjskolen, omkostninger, DR Byen, Mou, organisation, projektleder, Fakta,

lørdag den 29. december 2012

Rå murstensvægge ny bæredygtig indretningstrend

Tilbage til rødderne, og frem med bæredygtige naturmaterialer er kendetegnende for tidens trendy indretning. Det handler ikke kun om æstetik. Interessen udspringer også af et ønske om at bruge materialer, der er i pagt med naturen. Mursten og tegl er naturmaterialer, som vægter højt, når der tales om bæredygtighed og lang levetid. Samtidig giver mursten og tegl også et sundere indeklima.

Tommy Bisgaard, direktør for Kalk- og Teglværksforeningen forklarer: En murstensvæg optager og afgiver den fugt, som findes i en bolig. Brændt tegl er et uorganisk materiale, og det betyder, at der ikke kan gro skimmelsvamp på mursten. Samtidig er de bæredygtige teglsten gode til at lagre varme, så der altid er behagelige rumtemperaturer. En effekt som er blevet udnyttet i generationer i europæisk byggeri.

Om sommeren når solen står højt på himlen, bliver mange boliger overophedet, men mursten optager varmen, og afgiver den igen om aftenen, når solen er ved at gå ned. De rå sten giver med andre ord både et bedre indeklima og en mere energivenlig bolig. Dette har vi yderligere redegjort for på vor hjemmeside www.byg-i-tegl.dk , forklarer Tommy Bisgaard.

De rå murstensvægge er ideel som indvendige vægge men kan også opføres som endevæggen i en stue, en halvmur i køkkenet eller væggene på badeværelset.

Tommy Bisgaard påpeger, at der er mange spændende muligheder for at skabe et udtryksfuldt hjem, så boligen skiller sig ud fra naboens. Et udtryksfuldt design opnås ved at opføre en rå murstensvæg, som er i kontrast til andre af boligens større overflader. Vi ser, at flere boligejere eksperimenterer med det designmæssige udtryk og vælger nye murværksmønstre med blanding af forskellige farver af mursten med farvespil . Han uddyber det med at sige, at flere boligejere er interesseret i at finde den rette fugefarve, der passer til stenene, eller som ligefrem står i kontrast til stenene.

Mursten produceres i forskellige farver, så hver boligejer kan vælge sin helt egen indretningsstil. Mursten er gode til at dæmpe for støj, og da et lavt støjniveau er en væsentlig faktor for vores velbefindende, rent fysisk og mentalt, er der en ekstra gevinst at hente, ud over det æstetiske.

Indretningsarkitekten Tina Kirkegaard, der har udtalt sig til stark.dk, er enig med Tommy Bisgaard i, at det æstetiske udtryk ikke kan stå alene. Det er vigtigt, at rummet også er behageligt at opholde sig i. Mange glemmer at tænke over akustikken i rummet. Boligen skal have loft til kip, flotte gulvklinker og rå vægge . Og den rette akustik skal tages alvorligt, er hendes budskab: Vi har jo alle prøvet at være i rum med dårlig akustik og på egen krop mærket, hvor meget det betyder .

Mursten giver derfor ikke blot mere kant i indretningen, og en trendy indretning. De giver også funktionelle praktiske fordele, som alle er vigtige parametre i en bæredygtig udvikling.

Sådan påvirker tegl indeklimaet:

- Afgiver ingen gasser
- Ingen luftgener
- Ingen elektriske og elektrostatiske forhold
- Ingen ioniseret og radioaktiv stråling
- God lyddæmpning
- Dæmper vibrationer
- Varmekapacitet og regulerende
- Hurtig vandabsorption og afvigelse
- Vanddiffusion ud gennem væggen
- Reducerer luftfugtighed
- Bedre tørring efter vandskader
- Giver ikke næring til skimmelsvamp

Læs mere her

tags: euro, direktør, radio, boligejere, boligejer, energi,

Udsalget af betonelementer er slut

Krisen er drevet over i betonelementbranchen. Ordrerne begynder igen at komme rullende, så nu er det slut med betonelementer til rene foræringspriser, advarer Betonelement-Foreningen

Efterspørgslen på betonelementer overstiger nu fabrikkernes egne forventninger, så stemningen var god ved Betonelement-Foreningens netop afholdte årsmøde.

Årene 2007 og 2008 var de bedste år for betonelementbranchen nogensinde. Da efterspørgslen var på sit højeste lå den på omkring 400.000 tons i kvartalet. Da bunden faldt ud af markedet i 2009, var efterspørgslen nede på 100.000 tons.

- Reaktionen på det enorme fald i efterspørgslen har desværre været en blodig priskonkurrence, for alle forsøgte at fastholde deres medarbejdere. Fabrikkernes regnskaber fra 2009 afslører store tab og viser, at betonelementerne er blevet solgt til langt under fremstillingsprisen, fortæller bestyrelsesformand i Betonelement-Foreningen, adm. dir Claus Bering fra CRH Concrete A/S.

Normale tilstande
Men nu er situationen vendt, og der er igen ved at være normale tilstande i branchen med en sund balance mellem efterspørgsel og produktionskapacitet.

- De eventyrligt store tab, som fabrikkerne har lidt i 2009, og som er fortsat ind i 2010, har tvunget fabrikkerne til at tilpasse sig markedet - og nu ser det altså ud til, at der igen er ved at være balance. Fabrikkerne har skåret helt ind til benet samtidig med, at både eksport og den indenlandske efterspørgsel efter betonelementer er mærkbart stigende. Der har været positive takter lige siden i begyndelsen af foråret, bekræfter Claus Bering.

Den nuværende efterspørgsel fører til en leveringstid, der giver mulighed for at forberede og planlægge et fornuftigt produktionsforløb - hvilket er altafgørende for fabrikkernes produktivitet. Men vigtigst af alt er ifølge Claus Bering, at fabrikkerne ikke længere er i panik for at skaffe nye ordrer. Det har i en vis udstrækning ført til prisjusteringer, men der er fortsat langt til, at produktionen er lønsom:

- Jeg er ikke i tvivl om, at de enkelte fabrikkers bestyrelser ikke længere kan se gennem fingre med de utilfredsstillende økonomiske resultater, fabrikkerne kommer ud med. Og hvis bestyrelserne ikke selv formulerer kravene til ledelsen, så er der mange banker, der gerne hjælper til.
Mine forudsigelser går derfor på, at kunderne skal forberede sig på mærkbare prisstigninger i den nærmeste fremtid.

Kommende prisstigninger
Det er vigtigt for Betonelement-Foreningen at advare om kommende prisstigninger, da kunderne ellers kan komme i klemme.

- Vore kunder - entreprenørerne - opnår store gevinster, når de i dårlige tider kan købe betonelementer til rene foræringspriser. Men når markedet vender, så kan de komme i klemme. Derfor må kunderne gerne opfatte budskabet fra mig som en servicemeddelelse, der går på, at udsalget er ved at være slut, slutter Claus Bering.


Kontakt
Formand for Betonelement-Foreningen, adm. dir Claus Bering fra CRH Concrete A/S, telefon 70 10 35 10
Direktør i Betonelement-Foreningen, Poul Erik Hjorth, telefon 72 16 02 68
Kommunikationskonsulent i Dansk Byggeri, Anja Binderup, telefon 25 66 63 07

Læs mere her

tags: 2009, 2010, 2008, økonomi, regnskab, bestyrelsesformand, 2007, produktivitet, konkurrence, prisstigninger, kaffe,

fredag den 28. december 2012

Naturstensprisen går til Bjørn Nørgaard

Professor og billedhugger Bjørn Nørgaard modtager Stenhuggerlaugets Naturstenspris 2010 for sit engagement og initiativ i forbindelse med brugen af natursten.

Professor og billedhugger Bjørn Nørgaard har igennem en lang årrække arbejdet for en forskønnelse af blandt andet torve og udstillinger, og det arbejde bliver han nu hædret for at Stenhuggerlauget under Dansk Byggeri.

Det er femte gang, Naturstensprisen overrækkes. Prisen uddeles en gang årligt til privatpersoner, institutioner, eller bygherrer, der har haft betydning for stenhuggerfaget og udbredelse af kendskabet til arbejde med natursten.

Naturstensprisen er tidligere gået til driftsleder Hans-Jørgen Vester fra Nordre Kirkegård i Randers, Edlund A/S, Ny Carlsberg Glyptoteket og Slots- og Ejendomsstyrelsen.

Stenhuggerlauget ser gerne, at en tur rundt i de danske byer skal være en fryd for øjet og en spændende oplevelse, og er derfor glade for at støtte Bjørn Nørgaards initiativer.

Naturstensprisen tildeles efter indstillinger, der vurderes af et udvalg under Stenhuggerlauget. Prisen består af 15.000 kroner og med prisen følger en plakette.

Den officielle overrækkelse sker onsdag den 8. december 2010, kl. 11.00, hvor en delegation med Stenhuggerlaugets oldermand, Ole Grage i spidsen, overrækker prisen til driftsleder Bjørn Nørgaard. Overrækkelsen vil finde sted på Horsens Kunstmuseum, Carolinelundsvej 2, 8700 Horsens for ca. 100 særligt indbudte, og efterfølgende er Bjørn Nørgaard og Stenhuggerlauget vært ved et let traktement på kunstmuseet.

Kontakt:
Laugskonsulent John Hvass, Stenhuggerlauget, Dansk Byggeri, 7216 0179 / 2020 3366

Fakta:
Stenhuggerlauget blev stiftet i 1978.
Stenhuggerlauget er en landsdækkende sammenslutning af stenhuggermestre under Dansk Byggeri.

Læs mere her

tags: 2010, Carlsberg, Horsens, kunst, Randers, 2020, december, 2020, museum, privatperson, Fakta,

Naturstensprisen går til Bjørn Nørgaard

Professor og billedhugger Bjørn Nørgaard modtager Stenhuggerlaugets Naturstenspris 2010 for sit engagement og initiativ i forbindelse med brugen af natursten.

Professor og billedhugger Bjørn Nørgaard har igennem en lang årrække arbejdet for en forskønnelse af blandt andet torve og udstillinger, og det arbejde bliver han nu hædret for at Stenhuggerlauget under Dansk Byggeri.

Det er femte gang, Naturstensprisen overrækkes. Prisen uddeles en gang årligt til privatpersoner, institutioner, eller bygherrer, der har haft betydning for stenhuggerfaget og udbredelse af kendskabet til arbejde med natursten.

Naturstensprisen er tidligere gået til driftsleder Hans-Jørgen Vester fra Nordre Kirkegård i Randers, Edlund A/S, Ny Carlsberg Glyptoteket og Slots- og Ejendomsstyrelsen.

Stenhuggerlauget ser gerne, at en tur rundt i de danske byer skal være en fryd for øjet og en spændende oplevelse, og er derfor glade for at støtte Bjørn Nørgaards initiativer.

Naturstensprisen tildeles efter indstillinger, der vurderes af et udvalg under Stenhuggerlauget. Prisen består af 15.000 kroner og med prisen følger en plakette.

Den officielle overrækkelse sker onsdag den 8. december 2010, kl. 11.00, hvor en delegation med Stenhuggerlaugets oldermand, Ole Grage i spidsen, overrækker prisen til driftsleder Bjørn Nørgaard. Overrækkelsen vil finde sted på Horsens Kunstmuseum, Carolinelundsvej 2, 8700 Horsens for ca. 100 særligt indbudte, og efterfølgende er Bjørn Nørgaard og Stenhuggerlauget vært ved et let traktement på kunstmuseet.

Kontakt:
Laugskonsulent John Hvass, Stenhuggerlauget, Dansk Byggeri, 72 16 01 79 / 20 20 33 66

Fakta:
Stenhuggerlauget blev stiftet i 1978.
Stenhuggerlauget er en landsdækkende sammenslutning af stenhuggermestre under Dansk Byggeri.

Læs mere her

tags: 2010, Carlsberg, Horsens, kunst, Randers, december, museum, privatperson, Fakta,

torsdag den 27. december 2012

Arkitektkonkurrence om kæmpeprojekt på Panum afgøres tirsdag 23. november

Afgørelse af international arkitektkonkurrence om nyt globalt forskningscenter på Panum Det ny Panum

Panum instituttet i København der huser Københavns Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet, udvides nu med et center i arkitektonisk verdensklasse, herunder med et tårn på 17 etager, der sikrer top-faciliteter til lægernes forskning i bl.a. hjertesygdomme, diabetes og alzheimer.

Panum indbyder til en pressebriefing:

Tirsdag den 23. november kl. 15.15
Panum, Blegdamsvej 3, (hovedindgangen)

Mødested er lige indenfor hoveddøren i aulaen

På briefingen vil projektet blive præsenteret af dekan Ulla Wewer, og der vil blive lejlighed til at tale med en forsker indenfor hjerteområdet om, hvorfor det nye center får stor betydning både for forskningen og patientbehandlingen men også for Københavns muligheder som global magnet for de bedste forskere.

Yderligere oplysninger fås hos: Carsten Mai, telefon 26 16 45 32

Tilmelding til briefingen bedes ske til: cm@gunbak.dk

Læs mere her

tags: København, Københavns Universitets, diabetes, videnskab, campus, konkurrence, sygdom, hjertesygdom, Københavns Universitet,

Arbejdet med en multiarena i København går ind i ny fase

Siden foråret har Københavns Kommune, By & Havn og Realdania undersøgt mulighederne for at opføre en multiarena i København på grundlag af en økonomisk bæredygtig forretningsmodel. Arbejdet med en fremtidig københavnsk multiarena går nu ind i en ny fase.

Københavns Kommune har gennem længere tid ønsket at få en multiarena af international standard, som kan rumme musik, kultur og sport af høj international kvalitet til glæde for byens borgere og gæster. Forventningen er, at multiarenaen positivt vil kunne styrke Hovedstadens evne til at tiltrække turister, internationale sports- og kulturbegivenheder og nye virksomheder og dermed være med til at fremme vækst og beskæftigelse.

Visionen er at styrke kulturlivet, bylivet og den økonomiske udvikling i Danmark ved at opføre en arena, der indeholder alle de faciliteter, som forventes af en moderne arena. Arenaen skal medvirke til at styrke Københavns internationale profil og bringe København tættere på verden. Den skal samtidig understøtte bylivet og tiltrække endnu flere internationale investeringer til Ørestad.

Den foreløbige forretningsplan, som Københavns Kommune, By & Havn og Realdania siden foråret har arbejdet på, tilsiger, at der vil være et marked for en multiarena i Hovedstaden. Parterne har derfor valgt at gå videre med undersøgelserne. Forretningsplanen udføres i samarbejde med det engelske firma Davis Langdon et af verdens førende inden for feltet og næste fase bliver at teste forskellige forretningsmodeller i markedet for underholdning og sport. Resultatet af de videre undersøgelser forventes at foreligge omkring sommeren 2011.

Yderligere oplysninger:

Adm. direktør Claus Juhl Københavns Kommune, tlf. 33 66 21 54
Adm. direktør Carsten Haurum, Københavns Kommune, tlf. 33 66 23 23
Adm. direktør Jens Kramer Mikkelsen, By & Havn, tlf. 33 76 98 00
Adm. direktør Flemming Borreskov, Realdania, tlf. 70 11 66 66

Læs mere her

tags: Danmark, 2011, København, direktør, økonomi, Arena, virksomhed, beskæftigelse,

onsdag den 26. december 2012

Sikkerhedsstyret byggeri giver mindre ulykker og bedre bundlinje

Høreapparatproducenten Widex er netop flyttet ind i deres nye klimavenlige domicil efter to års byggeri og en mio. arbejdstimer. Widex har langt før første spadestik fokuseret på at sikre et godt arbejdsmiljø. Sammen med hovedentreprenør ASON hyrede de derfor rådgivningsvirksomheden ALECTIA som sikkerhedskoordinator, hvilket har resulteret i ulykkefrekvens på 75 procent mindre end gennemsnittet.

Danske Widex er den 6. største producent af høreapparater på verdensplan. Deres nye, spektakulære, fremtidssikrede domicil på 36.600 m2 i Vassingrød i Nordsjælland er sammen med produktionen gjort CO2-negativ. Udover at skåne miljøet har der været stort fokus på at skåne medarbejderne på byggepladsen. Tilsynsførende Per Markussen fra Arbejdstilsynet siger:

Det er naturligvis værd at omtale et projekt med en ulykkefrekevens på 75 procent mindre end gennemsnittet i byggebranchen. Men det burde ikke være nødvendigt, da eksemplet med al tydelighed viser, at med den rette tilgang og fokus, kan det lade sig gøre at opnå langt færre ulykker. Vi burde være nede på sådan et niveau ved alle byggesager.

Når det er sagt, har vi oplevet et stort fokus på sikkerheden på byggepladsen. Det er vigtigt at have en bygherre som Widex, der VIRKELIG VIL et godt arbejdsmiljø. Samtidig skal man ikke undervurdere effekten af at have erfarne folk som projektleder René Christiansen og Ronni Birch fra ASON samt sikkerhedskoordinator Bo Damgaard Hovmand fra ALECTIA på opgaven. De har haft mandat til at påpege uhensigtsmæssigheder og deres engagement, samarbejde og den gode dialog med os og alle på pladsen har været med til at give en bemærkelsesværdig lav ulykkesstatistik.

Der har i spidsbelastningen været 350-400 medarbejdere beskæftiget på Widex over en byggeperiode på to år. Der er registreret en ulykkefrekvens på otte pr. en million timer, som har medført 35 fraværsdage. Arbejdstilsynet har været på besøg 10-12 gange, da de gennem de sidste to år har kørt en kampagne med ekstra stor bevågenhed af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø på store byggepladser. Der har undervejs været få mindre påbud, som er blevet klaret med det samme i den konstruktive dialog med Arbejdstilsynet.

Sikkerhedsstyret byggeri sikrer bundlinjen
Det giver en lang række fordele at fokusere på et sikkerhedsstyret byggeri, hvor arbejdsmiljø er en integreret del af hele byggeprocessen og dermed skabe et godt arbejdsmiljø og forebygge ulykker. René Christiansen, forhenværende projektleder i ASON (i dag ansat i Jönsson), forklarer:

Et godt arbejdsmiljø giver mange fordele og sidegevinster. På Widex er det i høj grad lykkedes at skabe en byggeplads, hvor alle synes det er rart at være. Jeg har aldrig før oplevet så engagerede medarbejdere, der gør, at alle arbejder mod et fælles mål og yder deres bedste. Er der ryddeligt på byggepladsen, bliver man mindet om sikkerheden og bliver folk taget seriøst, når de henvender sig, så roder man automatisk mindre selv, giver den en ekstra tand, er mere samarbejdsvillige, påpasselige og tænker over at forebygge ulykker.

Den ekstra investering i en ekstern sikkerhedskoordinator på fuldtid har tjent sig hjem mange gange. Bo fra ALECTIA har været med på alle møder og der er tænkt sikkerhed ind i alle faser og arbejdsgange. Det er min klare vurdering, at vi totaløkonomisk har sparet penge, da tingene har kørt upåklageligt. Ikke kun pga. nul alvorlige ulykker, få mindre ulykker og fraværsdage, men også pga. alle de skjulte omkostninger og sidegevinster. Det er incitament til, at det simpelthen ikke kan betale sig at vælge den billigste løsning på kort sigt.

Gode råd om sikkerhed på byggepladser
Sikkerhedskoordinator Bo Damgaard Hovmand, ALECTIA, tilsynsførende Per Markussen, Arbejdstilsynet, projektleder René Christiansen, ASON (i dag ansat i Jönsson) giver følgende råd om sikkerhedsstyret byggeri:

Bygherren skal have fokus på arbejdsmiljø også gerne i kontrakten, så der er rene linjer og ansvarsområder.
Sæt mål for sikkerheden: Fokus på sikkerhed giver færre ulykker.
Sikkerhedsansvarlig skal indgå i alle faser af byggeriet fra start til slut. Arbejdsmiljø skal være en integreret del af hele byggeprocessen og omtales på alle møder.
Tænk sikkerhed og totaløkonomi fra start: Fokus på sikkerhed og et godt arbejdsmiljø kan betale sig også på bundlinjen. Den billigste løsning er ofte den dyreste i længden.
Sikkerhedsarbejdet er ikke en stabsfunktion, der først skal træde i kraft, når skaden er sket. Sikkerhed er et fuldtidsarbejde, hvor man skal være tæt på processen, have overblik, engagement og være på forkant.
Synliggør ansvaret for sikkerhedsarbejdet. Vigtigt med stor erfaring, engagement og mandat til sikkerhedsarbejdet.
Sørg for at sikre et godt informationsniveau til alle om sikkerhed: Sikkerhedskursus til alle der er længere tid på byggepladsen også på forskellige sprog, hvis nødvendigt.
Sørg for, at sikkerhed og sikkerhedsansvarlige har stor synlighed, så alle ved, hvem de skal henvende sig til. Det er vigtigt at komme hver dag på pladsen tidligt fra morgenstunden og sige god morgen og forebygge problemstillinger.
Arbejdsmiljø er alles ansvar: Det skal være naturligt for alle at påpege problemstillinger.
Alle interessenter: Bygherre, rådgivere, arkitekter, håndværkere m.v. skal samarbejde om sikkerhed på pladsen. Kæden kan hoppe af mange steder, så alle skal informeres og fokusere på et godt arbejdsmiljø.
Start alle møder med at tale om sikkerhed, så alle tager det alvorligt og tingene tages i opløbet. Der skal ikke blot holdes møde hver 14 dag, hvor sikkerhed kun omtales, hvis der er tid til det.
Har virksomheden ikke erfaring med sikkerhedsledelse, så sørg for at hyre erfarne eksperter.
Sikkerhedsansvarlige skal fokusere på de nødvendige forebyggende forhold og ikke bruge unødvendig tid på papirarbejde blot for papirets skyld.


Yderligere oplysninger:

Projektleder Ronni Birch, hovedentreprenøren ASON, e-mail ronni@ason.dk, mobil: 28112871

Montageleder og sikkerhedskoordinator, Bo Damgaard Hovmand, rådgivningsvirksomheden ALECTIA, e-mail bdho@alectia.com og tlf. 23 39 45 63.

Tilsynsførende, Per Markussen, Arbejdstilsynet, e-mail at@at.dk og tlf. 70 12 12 88.

Widex er en af verdens førende virksomheder inden for digitale høreapparater med 650 ansatte i Danmark. Widex høreapparater forhandles i dag på mere end 100 markeder med en eksport på 97 procent. Med en verdensmarkedsandel på ca. 10 procent er Widex den 6. største producent af høreapparater på verdensplan. Læs mere på www.widex.com

ASON beskæftiger sig med total-, hoved- og fagentrepriser inden for nybyggeri, renovering, og byfornyelse, og udfører såvel bolig-, erhvervs- og institutionsbyggeri som indretningsopgaver. Læs mere på www.ason.dk

ALECTIA er med 750 ansatte en af landets førende rådgivningsvirksomheder. ALECTIA løser opgaver inden for byggeri og anlæg, farmaceutisk industri, bryggerier, mejerier, hospitaler, arbejdsmiljø, fødevarer samt vand, energi, natur og miljø. ALECTIA er samtidig Danmarks største autoriserede arbejdsmiljørådgiver og rådgiver på alle niveauer om at skabe attraktive arbejdspladser og sikre øget værdi hos kunden gennem højere produktivitet og trivsel. Læs mere på www.alectia.com

Læs mere her

tags: hospital, Danmark, økonomi, Nordsjælland, virksomhed, ulykker, penge, produktivitet, omkostninger, Arbejdstilsynet, energi, arbejdsmiljø, projektleder, sprog, miljø, ALECTIA, arbejdsmiljørådgiver, høreapparat,

Dansk Byggeri Hovedstaden får besøg af undervisningsministeren

Der bliver sat fokus på de aktuelle muligheder og udfordringer for både erhvervsuddannelserne og byggebranchen, når Dansk Byggeri Hovedstaden holder årskonference og generalforsamling

Det forgangne år har ikke været godt for bygge- og anlægsbranchen, og det har medført mangel på praktikpladser til unge, fordi virksomhederne er tilbageholdende med at tage lærlinge, når ordrebøgerne er tynde. Og den udfordring er ét af de emner, som undervisningsminister Tina Nedergaard vil tale om på Dansk Byggeri Hovedstadens årskonference.

På årskonferencen har Dansk Byggeri Hovedstaden bedt forskellige aktører om at give deres bud på, hvordan flere unge kan komme igennem en erhvervsuddannelse og om nogle år springe ud som faglært håndværker. Ud over undervisningsministeren vil der være indlæg fra Københavns og Herlev Kommuner, som henholdsvis en kommune, der har valgt muligheden for at stille krav til virksomhederne om at tage praktikanter, og en kommune, der har løst praktikpladssituationen igennem en partnerskabsaftale.

Efter årskonferencen holder Dansk Byggeri Hovedstaden sin årlige generalforsamling. I sin beretning vil Per Engsø Larsen, der er formand for Dansk Byggeri Hovedstaden, komme ind på temaer, der har været på den landspolitiske, men bestemt også den mere regionalpolitiske dagsorden i løbet af 2010. Der er tale om en branche, hvor der har været alt for få lyspunkter i 2010.

- Jeg tror, vi skal et godt stykke hen i 2011, før vi kan se et klarere lys i horisonten. Vi har i det forgangne år haft godt fat i de offentlige bygherrer for at få sat gang i udbud af bygge- og anlægsopgaver. Vi har besøgt de fleste borgmestre i området for at høre om deres planer og for at prøve at få dem til at fremrykke projekter, der allerede er budgetlagte. Som virksomheder skal vi nok tage endnu flere lærlinge, bare der sættes byggeri i gang, siger Per Engsø Larsen.

Dansk Byggeri Hovedstadens årskonference og generalforsamling finder sted fredag den 25. november, kl. 13.15 på IDA, Kalvebod Brygge i København.

Kontakt:
Per Engsø Larsen, Formand for Dansk Byggeri Hovedstaden, telefon 44 94 11 66
Niels Tolstrup, chefkonsulent, Dansk Byggeri, telefon 72 16 01 73

Læs mere her

tags: 2010, 2011, København, politi, uddannelse, Herlev, virksomhed, undervisningsminister, erhvervsuddannelser, praktikplads, undervisning, lærling,

tirsdag den 25. december 2012

Nilan etablerer kompetencecentre til lavenergibyggeri i Norge og Tyskland

Nye lovkrav til lavenergibyggeri betyder, at bygherrer og entreprenører er nødt til at bruge de mest energieffektive byggelementer. Nilan, en af verdens førende leverandører af ventilations- og varmepumpeteknologi, etablerer nu to nye kompetencecentre i henholdsvis Norge og Tyskland for at give kunder en nemmere adgang til virksomhedens store viden samt energirigtige produkter.

For at bygge energieffektive passivhuse kræver det en god portion viden om, hvordan alle elementer kan dimensioneres, så de passer til de kommende beboeres behov. Det er en nyere tankegang om energi, hvor blandt andet varme skal udvindes af naturelementerne på en måde, som svarer til husets forbrug.

At bygge energieffektivt indebærer blandt andet en bevidsthed om opvarmning. Det vil sige, at bygherre allerede i selve dimensioneringsfasen skal tage stilling til det fremtidige varmeforbrug for at opnå den højeste energieffektivitet og det kræver viden. Samtidig betyder opførslen af passivhuse, der er mere tætte boliger, at et ventilationsanlæg skal installeres. Ellers kan huset ikke ånde, siger Peter Sønderskov, eksportdirektør ved Nilan, en af verdens førende leverandører af ventilations- og varmepumpeteknologi.

Stor efterspørgsel på passivhus certificeret indeklimaløsning
Virksomheden oplever stor efterspørgsel på såvel dens omfattende viden om lavenergibyggeri som dens kompakte ventilations- og varmepumpeløsninger, der på én og samme tid sikrer et lavt energiforbrug og et godt indeklima. Compact P løsningen har især vist sig at være et attraktivt bud på, hvordan bygherre kan kombinere Nilans produkter i en totalløsning, der opfylder alle husets behov for ventilation og varme. Compact P er passivhus certificeret af det internationalt anerkendte Passivhaus Institut (PHI) i Tyskland. Dermed er der høj sikkerhed for optimale energimæssige resultater:

Vi tilbyder markedets mest unikke certificerede indeklimaløsning til passivhuse med uendelige muligheder, der gør det muligt at integrere ventilation med varmegenvinding, produktion af varmt forbrugsvand samt opvarmning og køl i ét og samme kabinet. Vores løsninger er gennemtestede og lever op til de højeste standarder, siger Peter Sønderskov og tilføjer:

Det skal være nemt at vælge de energirigtige løsninger, som lever op til lovkravene bag passivhus-byggeri, og det er blandt andet det, vi gerne vil hjælpe kunderne med i vores nye salgs-, service- og kompetencecentre i Norge og Tyskland .

Kortere tid fra bestilling til installation
Efterspørgslen er direkte årsag til, at Nilan nu efter mange års repræsentation af forhandlere selv etablerer to nye salgs-, service- og kompetencecentre i henholdsvis Råde, Norge, og lidt uden for Hamborg i Tyskland. Her kan kunder få råd og vejledning om virksomhedens energieffektive løsninger samt få nemmere adgang til såvel produkter som know-how. Samtidig vil flere af løsningerne blive lagerført ved både Brødrene Dahl og Ventistål i hele Norge samt ved den største grossist i Tyskland, hvilket forkorter tiden fra bestilling til installation og øger tilgængeligheden betragteligt.

Per-Erik Hansen er ansat som daglig leder af kompetencecenteret i Nilan Norge og for Nilan Tyskland vil det være Eksportdirektør Peter Sønderskov, der vil være daglig leder.

Om Nilan:
Nilan udvikler og producerer energivenlige ventilations- og varmepumpeløsninger af højeste kvalitet, der sikrer et godt indeklima og lavt energiforbrug under hensyntagen til miljøet til både erhverv og private. Internationaliseringen af Nilan har været støt stigende siden grundlæggelsen i 1974, og virksomheden er i dag repræsenteret i størstedelen af Europa.

Læs mere her

tags: Norge, Tyskland, Europa, direktør, energiforbrug, virksomhed, teknologi, energi, miljø, Brødrene Dahl,

Dialog med sydøstjyske borgmestre skal skabe bedre forhold for erhvervslivet

Dansk Byggeri Sydøstjylland opfordrer borgmestrene i de fem sydøstjyske kommuner til at få brugt de midler der er afsat til bygge- og anlægsopgaver, så de mange ledige håndværkere kan komme i arbejde.

Dansk Byggeri Sydøstjylland har i løbet af 2010 været ude og tale med borgmestrene i fire ud af fem kommuner i Sydøstjylland. På møderne har der alle steder været fokus på nødvendigheden af vedligeholdelse af bygninger og veje.

- Vi har med alle borgmestre haft en konstruktiv og åbenhjertig dialog, hvor vi i fællesskab kan konstatere, at de kommunale bygninger mangler vedligeholdelse. Vedligeholdelsesbudgetterne har ikke været prioriteret lige højt i alle kommuner, og en del projekter har ladet vente på sig, siger Michael Kristensen, formand for Dansk Byggeri Sydøstjylland.

Der har også været emner som affaldsgebyrer og åbningstider på genbrugsstationerne, sagsbehandlingstider i de tekniske forvaltninger, udlicitering af kommunale opgaver som vej- og bygningsvedligeholdelse og den kommunale indsats for at spare energi på dagsordenen for møderne.

- Det er relevante og vigtige drøftelser, hvor vi fra Dansk Byggeri Sydøstjylland har fået lejlighed til at aflevere vores synspunkter og politikker, og der er fra borgmestrenes side lydhørhed og forståelse for vores tilgange og løsningsforslag. Det er vigtigt, at borgmestrene bliver opdaterede på hvilke forhold, der gør det nemmere at drive privat virksomhed rundt i kommunerne, siger Michael Kristensen og fortsætter:

- Vi har desuden drøftet dækningsafgiften, som rammer de sydøstjyske virksomheder hårdt. De sydøstjyske virksomheder betaler i år en særskat på 336 mio. kr. Vi håber derfor, at kommunerne ved næste års budgetforhandlinger, vil afskaffe dækningsafgiften eller vedtage en tidsplan for at afskaffe den.

På møderne har der været stor enighed om behovet for at gøre noget ved arbejdsløsheden blandt unge. Men løsningen er ifølge Michael Kristensen ikke, som man påtænker i Horsens Kommune, at indføre sociale klausuler.

- Sociale klausuler straffer de virksomheder, der i forvejen løfter et stort uddannelsesansvar, og ordningen risikerer at være kontraproduktiv, da virksomhederne vil vente med at ansætte lærlinge, til de har vundet en kommunalopgave, hvor det er et krav. Desuden vil sociale klausuler ødelægge det naturlige uddannelsesflow i virksomhederne, hvor man typisk tager lærlinge i fulde læreforhold, da klausulerne vil tilskynde til, at man i stedet indgår korte uddannelsesaftaler eller delaftaler, siger Michael Kristensen og fortsætter:

- De seneste opgørelser viser, at antallet af praktikpladsaftaler i hele bygge- og anlægsbranchen er steget med 25 procent i forhold til samme tid sidste år. Det er positivt, og viser, at når der kommer flere ordrer til virksomhederne, så ansætter de også flere lærlinge, siger Michael Kristensen.

Kontakt:
Michael Kristensen, formand for Dansk Byggeri Sydøstjylland, telefon: 20 20 82 55
Peter H. Wagner, områdekonsulent, Dansk Byggeri, telefon 72 16 01 88

Foto:
Billede af Michael Kristensen kan downloades via dette link: http://billeder.danskbyggeri.dk/download/Site/index.jsp recordID=11506

Læs mere her

tags: arbejdsløshed, 2010, politi, Horsens, uddannelse, downloade, arbejdsløs, virksomhed, energi, praktikplads, praktikpladsaftale, lærling, kaffe,

mandag den 24. december 2012

Kommunens arkitekturpris 2010 til Nibsbjerg Vandcenter

Blandt 14 kandidater modtog Vestforsyning A/S årets pris

Det blev Nibsbjerg Vandcenter på Idomvej i Holstebro, der løb med Holstebro Kommunes Arkitekturpris 2010. Blandt 14 kandidater til prisen valgte bedømmelseskomiteen det nye vandcenter, som Vestforsyning A/S står bag. Vandcentret, der er tegnet af A2 Arkitekterne A/S, blev indviet i starten af november i år.

Vestforsyning A/S fik overrakt prisen af formanden for bedømmelseskomiteen, borgmester H. C. Østerby, torsdag den 25. november i Byrådssalen i Holstebro. Prisen består af et diplom og en plade.

Bedømmelseskomiteen lagde i valget af Nibsbjerg Vandcenter bl.a. vægt på, at vandcentret er indpasset godt i det eksisterende villakvarter, at arkitekturen afspejler funktionen, at borgerne i området lige fra starten har været inddraget i projektet, og at udearealerne ved centret indrettes til gavn for bl.a. områdets børn. (Bedømmelseskomiteens motivering i sin fulde ordlyd er vedhæftet denne pressemeddelelse.)

Bedømmelseskomiteen

Bedømmelseskomiteen har seks medlemmer. Det er:

* Borgmester H. C. Østerby, der er formand.

* 1. viceborgmester og medlem af Teknisk Udvalg, Eli Vium.

* Henrik Hoffmeyer, Holstebro, der er udpeget af Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Holstebro og Omegn.

* Aage Schmidt-Christensen, Sdr. Nissum, der er udpeget af BY og LAND i Ulfborg-Vemb området.

* To medlemmer fra Akademisk Arkitektforening. Det er arkitekt Mads Møller, C. F. Møllers Tegnestue i Århus, og arkitekt Mette Stavad, Pluskontoret A/S, Århus.

Fakta om arkitekturprisen

Formålet med prisen er at påskønne initiativtagere, der medvirker til at skabe god arkitektur og forskønner kommunen. Prisen kan tildeles tre typer af emner:

* Gode og smukke nybygninger.
* Smukke og veltilpassede om- og tilbygninger.
* Andre anlæg, der bidrager til at forskønne kommunen.

I 2009 var der to vindere af Holstebro Kommunes Arkitekturpris. Det var ejendommen Østergade 3 i Holstebro og Projekt Byrum, Å og Kultur i Holstebro.

Flere oplysninger:

Sekretær i bedømmelseskomiteen, planchef Søren Hemdorff, Holstebro Kommune, tlf. 9611 7640.

Tekst til vedhæftede fotos:

* Vestforsyning A/S fik Holstebro Kommunes Arkitekturpris 2010 for Nibsbjerg Vandcenter. (Foto: Holstebro Kommune).

* Formanden for bestyrelsen for Vestforsyning A/S, Arne Lægaard (tv), modtog diplomet for arkitekturprisen af borgmester H. C. Østerby. (Foto: Holstebro Kommune).

* Fra overrækkelsen af arkitekturprisen ses fra venstre Freddy Quist, Alice Højmark Storgaard og Poul Therkelsen (alle fra A2 Arkitekterne A/S, Holstebro, der har tegnet Nibsbjerg Vandcenter), administrerende direktør Jørgen Udby og vand- og miljøchef Avi Gaye (begge fra Vestforsyning A/S), formand for Vestforsynings bestyrelse, Arne Lægaard, og borgmester H. C. Østerby, Holstebro Kommune. (Foto: Holstebro Kommune).

Læs mere her

tags: 2009, 2010, direktør, Århus, borgmester, Holstebro, pressemeddelelse, miljø, Byråd, Fakta,

Vækstpakke for byggeriet løsner snærende bånd

Dansk Byggeri tager vel imod regeringens vækstpakke. Der er tale om en åbning af markedet for byggevarer, og der nedbrydes også kommunale grænser, når der bliver igangsat en liberalisering af byggesagsområdet.

Byggeriet skal som branche have mere fokus på produktivitet og skal blive bedre til at agere på åbne markeder. Den besked fra regeringen til blandt andre byggebranchen bliver vel modtaget af Dansk Byggeri, som gerne vil arbejde med på den række af initiativer, som regeringen har fremlagt i sin vækstpakke.

Der er stor velvilje fra Dansk Byggeri til regeringens ide om at revidere de nationale krav til byggevarer, så der kan skabes grobund for en endnu bedre integration af det europæiske byggevareområde.

- Det vil og skal gavne de danske producenters konkurrencedygtighed over for udlandet, og det vil skabe øget konkurrence på det danske marked, når udenlandske virksomheder får nemmere ved at agere i Danmark, fastslår Lars Storr-Hansen.

Lars Storr-Hansen trækker også de fremadrettede initiativer på byggesagsområdet frem som et initiativ, der vil være med til at løsne snærende bånd.

- Det har længe været kendt, at Dansk Byggeri har ønsket at få lavet et eftersyn på den kommunale byggesagsbehandling. Vi har således dokumenteret meget store forskelle i effektivitet og priser på tværs af de kommunale grænser. Derfor er vi glade for, at der lægges op til ensrettede ventetider, krav og priser.

Han betegner initiativerne på byggesagsområdet som meget konstruktive og effektive bidrag til at fremme produktiviteten.

- Det er godt og rigtigt set, at åbne for en liberalisering på dette område. Der lægges nu op til at samle den tekniske del af byggesagsbehandlingen i 1-5 centre, hvor bygherren kan vælge frit og altså ikke er underlagt et kommunalt monopol. Det er overordentligt positivt, og vi kan her se, at vores målrettede indsats med at påpege det store potentiale har båret frugt, slutter Lars Storr-Hansen.

Kontakt:
Adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri, på telefon 41 19 33 04
Pressechef Mogens Hjelm på telefon 40 29 92 32

Læs mere her

tags: Danmark, euro, direktør, regeringen, udland, virksomhed, produktivitet, regering, konkurrence, frugt,

torsdag den 20. december 2012

Nordjyske håndværkere kan holde længere

Kendskab til tekniske hjælpemidler kan hjælpe håndværkere med at blive længere i branchen
Mange håndværkere skifter branche i en alder af 40 år, fordi deres krop er slidt op af tungt arbejde og forkerte løft. Derfor er det vigtigt, at branchens virksomheder er opmærksomme på de mange tekniske hjælpemidler, der kan gøre arbejdet lettere for håndværkerne, så de kan holde længere.

- Den udfordring som bygge- og anlægsbranchen står over for med nedslidning og fysiske skavanker kræver, at vi bliver bedre til at holde på vores medarbejdere, siger Knud Kristensen, formand for Dansk Byggeri Nordjylland, og fortsætter:

- Det er samtidigt vigtigt, at vi holder fast i de kompetencer vi har. Og det skal ikke være udsigten til nedslidning, som gør, at de unge ikke vil gøre karriere inden for bygge- og anlægsbranchen.

Dansk Byggeri Nordjylland inviterer derfor sine medlemsvirksomheder og deres ansatte til workshop på Tech College Aalborg den 2. december. Her vil Arbejdstilsynet og Byggeriets Arbejdsmiljøbus give gode råd og vejledning, og så vil der ikke mindst være demonstration af de nyeste tekniske hjælpemidler.

Tilmelding kan ske på www.danskbyggeri.dk, og spørgsmål kan rettes til arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Byggeri, Anne M. Antilla, på telefon 72 16 01 93

Læs mere her

tags: december, Nordjylland, Aalborg, virksomhed, Arbejdstilsynet, arbejdsmiljø, miljø,

KASTRUP A/S lander stort renoveringsprojekt i Aalborg Øst

Stor ordre til renoveringsprojekt hos Himmerland Boligforening, Aalborg Øst, er en realitet. KASTRUP A/S landende ordren gennem byggefirmaet BM Byggeindustri, som er fagentreprenør på projektet.

Energirenovering har i den seneste tid har været høj aktuel for både private og boligforeninger. Men især sidst nævnte har haft nytte af de gevinster, som energirigtige vinduer og døre medvirker til. Man kan spare mange penge på varmeregningen og ikke mindst forbedres indeklimaet markant.

KASTRUP A/S, som har tre vestjyske vinduesfabrikker, har netop landet en stor ordre på renovering af to af Himmerland Boligforenings store afdelinger i Aalborg Øst gennem fagentreprenøren BM Byggeindustri.

Ordren skal produceres fra medio december og de næste 3 år frem på Kastrups fabrik for træ-alu vinduer og døre i Skive. Der skal i alt produceres 3000 vindues- og dørelementer til projektet.

-Det var især den seriøse måde, Kastrup A/S gik til opgaven på, der imponerede os. Det er enormt vigtigt for os, som fagentreprenør, at føle os trygge ved vores samarbejdspartner. En tryghed der opstår når ens leverandør er indstillet på, at lave et godt stykke forarbejde for at bevise deres værd. Og det lykkedes for Kastrup A/S, siger Thorkil Frederiksen fra BM Byggeindustri.

Ordren er med til, at lægge en god bund på fabrikken, som i forvejen har en fornuftig ordrebeholdning. Flere og flere vælger nemlig træ-alu vinduer, blandt andet fordi de kræver minimum vedligeholdelse og har en lang levetid. Noget de danske forbrugere og ikke mindst boligforeningerne har fået øjnene op for, siger direktør Lasse Kastrup, direktør KASTRUP A/S.

KASTRUP A/S landende ordren på baggrund af en tidligere opgave til BM Byggeindustri:

- Jeg havde i forvejen et godt samarbejde med Kastrup om en anden opgave, derfor var det oplagt, at gennemgå vore muligheder for, at få leveret vinduer og døre fra netop Kastrup. Efter flere gennemgange af projektet, tilpasninger og virksomhedsbesøg endte Kastrup så med at få opgaven. Hovedsageligt fordi de viste vilje, seriøsitet og omkostningsbevidsthed, samtidig med at de har et godt produkt, siger Thorkild fra BM Byggeindustri.

Fakta boks:
Kastrup A/S er en danskejet virksomhed, som producerer vinduer og døre på tre vestjyske vinduesfabrikker i Skive, Holstebro og Vildbjerg. Virksomheden er altså helt igennem dansk. KASTRUP A/S producerer vinduer og døre i materialerne træ-alu, træ, plast og komposit.

Himmerland Boligforening er Nordjyllands største almene boligorganisation. Projektet Sallingsundvej og Tambosundvej i Aalborg Øst omfatter 406 etageboliger fra 1978 -1980. Budget for byggeriet er 400 millioner kroner, og byggeperioden er november 2012 til ultimo 2014.

Billedtekst 1:
Lasse Kastrup og Carsten Kastrup.
Vores vinduer er super energirigtige og lukker derfor mere varme ind end de lukker ud.Godt for både miljø og pengepung.

Billedtekst 2:
Kastrup er én af de få vinduesfabrikker der stadig producerer i Danmark.
På fabrikken i Skive produceres de moderne træ-alu vinduer.

Billedtekst 3:
Træ-alu vinduer har en utrolig lang levetid og kræver næsten ingen vedligeholdelse.


Læs mere her

tags: Danmark, direktør, Kastrup, december, Holstebro, Nordjylland, Aalborg, 2012, virksomhed, penge, energi, Skive, organisation, miljø, boligforening, 2014, Fakta,

onsdag den 19. december 2012

Markedskontrol af vinduer og yderdøre på vej

Dansk Byggeri sørger for at klæde sine medlemmer på til den kommende markeds-kontrol af vinduer og døre.

Efter nytår vil Erhvervs- og Byggestyrelsen kontrollere, om blandt andet vinduer og døre opfylder kravene til CE-mærkning. Byggevaredirektivet stiller krav om CE-mærkning til en lang række byggematerialer.

- Som tilfældet har været med de markedskontroller, som allerede er gennemført, anbefaler vi, at medlemmerne er særligt opmærksomme på, at kontrollen også omfatter krav til entreprenøren om at kunne dokumentere, at de anvendte byggevarer er CE-mærkede. Entreprenøren bør således være opmærksom på, at stille de fornødne krav til sin leverandør, siger Eva Kartholm, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Kontrollen sker ved uanmeldte besøg hos fx forhandlere, byggemarkeder, tømrerhandler og hos producenter. Her kontrollerer myndighederne, om byggevaren fx vinduerne opfylder kravene til CE-mærkning.

Det er blandt andet vinduer, ovenlysvinduer, terrassedøre, yderdøre, glasdøre uden rammer, døre til flugtveje og dør- og vinduespartier, der skal CE-mærkes, og som er omfattet af kontrollen.

Også producenterne får et godt råd med på vejen, og Dansk Byggeri gør opmærksom på, at det er producentens ansvar at sætte CE-mærket på varen eller på de medfølgende dokumenter.

- Det er vigtigt, at CE-mærkningen følger varen, ellers kan den i princippet blive afvist på byggepladsen. Så selvom det ikke er noget krav, vil det også være en god idé at opdatere brochurer, kataloger og hjemmesider. Det er tilladt, at producenten viser CE-mærkningen på de medfølgende dokumenter, fordi mærkning direkte på fx vinduet ofte vil blive skjult efter montage, siger Eva Kartholm.

Dansk Byggeris medlemmer bliver orienteret nærmere om markedskontrollen i et Cirkulært, der beskriver, hvem, der kontrollerer, hvad og hvilke sanktioner, der kan komme på tale. Cirkulæret kan ses på www.danskbyggeri.dk under Erhvervsteknik, hvor der er et særligt punkt, der beskriver markedsovervågning af byggevarer.

Kontakt:
Eva Kartholm, afdelingschef, Dansk Byggeri, telefon 72 16 01 42
Henriette Døssing, pressekonsulent, Dansk Byggeri, telefon 72 16 02 84

Læs mere her

tags: nytår, overvågning, byggemarked,

Ryk tættere sammen

Vis os, hvordan vi skal bo tæt på film! Sådan lød udfordringen da Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg i august 2010 udskrev en åben idékonkurrence af samme navn.
Siden har 72 film over sensommeren kæmpet om at give det bedste bud på, hvordan vi kan bo tæt sammen i byer og bygninger.

Fredag den 3. december offentliggøres vinderne. Det sker kl. 15.00 i Arkitekternes Hus, Strandgade 27A i København.

Hvorfor bo tæt
At bo tæt handler ikke bare om, at vi skal hilse på naboen lidt oftere og være mere sammen. Det at bo tæt og mindre frem for stort og spredt i enfamiliehuse sparer nemlig tid, penge, energi, co2 og forurening, fordi vi skal bruge mindre tid bag rattet, mindre varme og el.

Alle, der interesserer sig for, hvordan vi lever og bor, blev opfordret til at deltage i konkurrencen og eksperimentere med filmen som kommunikationsform fra arkitekter, billedkunstnere og byplanlæggere til landskabsarkitekter, filminstruktører og andre med interesse for arkitektur og byplanlægning.

Ambitionen med konkurrencen er, at sætte skub i den samfundspolitiske debat om, hvordan fremtidens bæredygtige boliger og byer skal indrettes. Derfor har dommerkomiteen valgt også selv at producere en film, hvor alle de præmierede film indgår eller: en filmisk udgave af dommerbetænkningen, som kan bruges i debatten om bæredygtige, tætte byer.

Se alle filmene.
Udstillingen af de præmierede film vises i Arkitekternes Hus alle hverdage fra den 3. december til og med den 25. januar 2011.
Udstillingen bliver til i samarbejde med Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg og Arkitektforeningen og vises blandt andet på Trapholt i 2011.
Alle 72 film vises desuden på konkurrencens hjemmeside www.botæt.dk fra den 3. december 2010.

Dommerkomite: Christian Hanak, arkitekt MAA, formand for dommerkomiteen; Thomas Nørgaard, arkitekt MAA; Ida Auken, formand for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg ; Frederik Preisler, direktør i Mensch ; Kasper Leick, filmklipper ; Anne Beim, arkitekt MAA, formand for Arkitekturudvalget ; Mette Tony, arkitekt MAA, medlem af Arkitekturudvalget ; Henrik Schmidt, arkitekt MAA, medlem af Arkitekturudvalget.

Arkitektforeningen har fungeret som konkurrencerådgiver.

Kontakt for spørgsmål vedr. konkurrencen:
Anne Beim, arkitekt MAA, formand for Arkitekturudvalget Anne.Beim@karch.dk tel. 32686355

Henrik Scmidt, arkitekt MAA, medlem af Arkitekturudvalget hs@ltarkitekter.dk

Mette Tony, arkitekt MAA, medlem af Arkitekturudvalget mette@praksisarkitekter.dk, tel. 35 55 20 38

Mere info: www.botæt.dk

Fakta: nødvendig konkurrence
Siden 1980 og frem til 2009 er det gennemsnitlige boligareal pr. person steget fra 42 til knap 52 kvadratmeter.
70% af den danske befolkning bor i enfamiliehuse, og tendensen til at flere og flere vil bo større vokser.
Danskerne er det folkefærd i verden, som har det største boligareal per indbygger.
Godt 200.000 huse i Danmark er ikke hulmursisolerede.
To tredjedele af vores bygningers energiforbrug går til opvarmning af rum og brugsvand. Resten går til el.
Fra 1990 til 2007 steg CO2 udledningen fra danske husholdningers vejtrafik med 33 %.
Antallet af personbiler i danske husholdninger er steget med 16 % på 10 år. (1998 2008)
Der er i gennemsnit over 1 bil pr. enfamiliehus i DK
Der er i gennemsnit under en halv bil pr. familie i etagebyggerier i DK
Kilder: Center for Byplanlægning ved Kunstakademiets Arkitektskole, Dansk Statistik, Elmuseet.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, 2010, 2011, 2008, København, direktør, politi, kunst, december, Folketinget, energiforbrug, 2007, 1998, penge, energi, kommunikation, konkurrence, Ida Auken, Fakta,

tirsdag den 18. december 2012

Det industrialiserede byggeri med på danskbyggeskik.dk

Sitet danskbyggeskik.dk er på 3 ½ år blevet et populært sted at hente viden om gamle håndværksmetoder og byggeteknikker. Nu lanceres den nyeste version af sitet, som er udvidet med det industrialiserede byggeri helt frem til år 2000. Dermed er hele skatkisten af viden om byggeteknikker, materialer og metoder i etagebyggeriet helt tilbage fra 1850 samlet her. Og sitet bliver flittigt brugt. Siden dets lancering i 2009 har 31.600 brugere været inde og hente viden.

Det seneste halve år har 7.500 brugere været inde på danskbygge-skik.dk. Halvdelen gengangere, men der kommer hele tiden nye brugere til. Aktiviteten på danskbyggeskik.dk har vist, at der virkelig har været et behov for at få samlet den enestående viden om datidens teknikker og metoder i form af gamle lærebøger, vejledninger, standarder, lovtekster, tidsskrifter og en række andre publikationer i en digitaliseret form. Sitet sikrer, at denne viden bevares for eftertiden og at den er tilgængelig og søgbar og dermed brugbar i forbindelse med renoveringsprojekter af etageejendomme i Danmark, siger projektchef i Bygherreforeningen, Graves Simonsen, der er blandt initiativtagerne til sitet. Og han fortsætter: - Det er vigtigt, at vi bevarer viden om, hvordan man projekterede og udførte datidens byggerier af flere grunde. For det første kan denne viden bruges til at forklare baggrunden for, at bygningsdele og konstruktioner er lavet, som de er, så man ikke bliver overrasket, når man "åbner op" og ser, at intet ser ud, som man forventede. For det andet er der mange guldkorn og meget inspiration at hente i datidens håndværksmetoder og teknikker.

Artikler udgives som bog i 2013
Med den seneste udvidelse frem til år 2000 er sitet udbygget med yder-ligere 350 publikationer, herunder bl.a. SBi-anvisninger og lærematerialer fra DTU - alt sammen omhandlende det industrialiserede byggeri. Alle faglige artikler på sitet er ligeledes ført op til år 2000: - Det er netop besluttet at udgive alle artiklerne i bogform i starten af 2013. Bag-grunden for det er jo bl.a., at vi kan se på besøgsstatistikken, at alle sitets funktioner rent faktisk bliver brugt, men at artiklernes længde og omfang samtidigt egner sig godt til også at være tilgængelige som trykt lærebogsstof. Artiklerne giver på en kronologisk og let overskuelig måde et nyttigt overblik over de forskellige byggeperioder og metoder, for-klarer Per Holtveg, som er projektleder i Byggecentrum og ansvarlig for driften af danskbyggeskik.dk.

Søstersitet danskebygningsmodeller.dk
På danskbyggeskik.dk er der fuld integration med søstersitet danske-bygningsmodeller.dk, der ligeledes er udvidet med det industrialiserede element- og montagebyggeri: - De to sites supplerer hinanden godt, fordi man på det ene kan finde de relevante, historiske dokumenter, lærebøger og publikationer og på det andet kan finde et omfattende materiale af bygningsmodeller og tekniske detailtegninger i 3D. Det gør arbejdet med de ældre etageejendomme nemmere at gå til, når nu man kan finde de relevante tværsnit og tegninger i sammenhæng med at man orienterer sig om metoder og teknikker, siger Graves Simonsen.

FAKTA
Det er finansiering fra Grundejernes Investeringsfond og Realdania under udviklingsinitiativet Renovering 2010, der har gjort det muligt at skabe det digitale opslagsværk danskbyggeskik.dk, som nu er udvidet med yderligere 30 år. Udover at lette adgangen til informationerne blandt professionelle i byggeriet har det også været ønsket fra starten at give de byggefaglige uddannelsesinstitutioner et godt værktøj til undervisning i historisk forståelse af dansk byggetradition.

danskbyggeskik.dk version 3.0 indeholder 1.296 publikationer eller 100- 110.000 indscannede sider med alt fra byggelovgivning, byggefag-lige lærebøger, SBi-anvisninger, normer og standarder, udvalgte sider af Byggebogen, tidskriftsartikler osv. Den ældste bog i sitets bibliotek er fra 1836. Udover bibliotekets indhold rummer sitet desuden 60 faglige artikler, et foto- og filmarkiv, ordbøger og opgaveark til elever og stude-rende på de byggefaglige uddannelser. Sitets opdateres løbende, og en faglig redaktion sikrer relevansen og kvaliteten af sites indhold.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, 2010, uddannelse, 2013, lovgivning, DTU, undervisning, projektleder, uddannelsesinstitution, publikation, værktøj,

Lindpro vil vokse 40 procent i Grønland

STRØMLIGNING: Ny effektiviseringsstrategi og stigende fokus på mining skal øge Lindpros omsætning på det grønlandske marked for el-teknik med knap 40 procent frem til 2017.

El-installatørvirksomheden Lindpro A/S, som det seneste år har været en af de få, positive væksthistorier på et ellers slunkent marked for el-teknik, skruer nu yderligere op for væksten i sit grønlandske datterselskab, Arssarnerit.

Datterselskabet, der er Grønlands markant største el-installationsfirma, har siden 2007 forøget sin omsætning med 22 procent - en årlig vækst på 4-5 procent om året. Den største vækst er sket inden for entrepriseområdet med samlet 41 procent i vækst og en årlig vækstrate på 9 procent.

Personlige forbindelser i centrum
Men markedspotentialet er en del større. Derfor er det grønlandske selskab ved at implementere en ny strategi, der for alvor skal optimere omsætning og resultat.

Overordnet er målet at øge omsætningen med knap 40 procent inden udgangen af 2017 til ca. 130 mio. kr. Samtidig forventer vi at antallet af medarbejdere vokser fra knap 100 til ca. 130. Væksten skal bl.a. opnås ved at fokusere på vores servicekunder. Her kommer det os til gode, at Arssarnerit har drevet forretning i Grønland i mere end 35 år, og derfor er en veletableret del af det grønlandske erhvervsliv, hvor netværk og tillid mellem leverandørerne og kunderne betyder ekstremt meget, siger Michael Højgaard, adm. direktør hos Lindpro A/S.

Forretningsmæssig succes
Et væsentligt parameter for forretningsmæssig succes i Grønland er evnen til at drive forretning på de lokale præmisser og med en lokal arbejdsstyrke. 20 procent af Arssarnerits medarbejderstab er hentet fra Danmark, men der arbejdes strategisk på at ændre det faktum. Udviklingen af en mere professionel HR-funktion skal således sørge for, at lokale lærlinge nemmere indsluses på arbejdspladsen, og at flere grønlandske medarbejdere fastholdes.

I forvejen har Arssarnerit, som lige nu står for omkring 10 procent af Lindpros A/S omsætning, trimmet organisationen i Grønland og skåret mindre lønsomme aktiviteter væk. Det har øget indtjeningen per medarbejder og flyttet EBIT-marginen fra 10 til 13 procent.

Fokus på mining
Endelig skal udviklingen hvile på de stigende mineaktiviter i Grønland.

Udvinding af råstoffer i den grønlandske undergrund har længe været et interessant marked. Den opmærksomhed, udenlandske investorer retter mod området, er indlysende med til at gøre det til et attraktivt indsatsområde for os. Vi vil ikke bruge ressourcer på at selve minedriften, men derimod fokusere på alle de positive afledte el-tekniske opgaver såsom udvidelse af infrastrukturen og etablering af forsyningsanlæg, siger Michael Højgaard.

INFOBOKS: Om Arssarnerit
Arssarnerit er Grønlands største el-installationsfirma
Beskæftiger omkring 100 medarbejdere
Har drevet forretning i Grønland over 35 år
Har lokale afdelinger i Nuuk, Kangerlussuaq, Qaqortoq, Nanortalik og Sisimiut
Arssarnerit A/S er 100% ejet af Lindpro A/S

Billedtekst
Lindpro vil øge omsætningen med 40 procent inden udgangen af 2017 ved bl.a. at fokusere på servicekunderne.

Læs mere her

tags: Danmark, direktør, OB, Grønland, Nuuk, datterselskab, omsætning, virksomhed, 2007, strategi, organisation, lærling, investor, Højgaard,

mandag den 17. december 2012

Indvielse af Malmö city tunnel

Første spadestik til tunnelen blev taget for mindre end fem år siden, og Pihl har som deltager i konsortiet Malmö Citytunnel Group HB (MCG) boret linjens 4,6 km lange dobbelttunnel, hvert tunnelrør med en diameter på ca. 9 m.

Den 4. december tager den første officielle passager toget gennem Malmös nye citytunnel. Passageren er svenske Kong Carl XVI Gustav, der skal indvi den 17 km lange jernbanetunnel, som forbinder Malmö Centralstation og Malmö City.
Alle andre kan køre gennem tunnelen den 12. december, når strækningen åbnes for ordinær togdrift; og tager man turen fra København H til Malmö, er der ca. 10 minutter at spare i forhold til tidligere.

Pihl en del af konsortiet
Første spadestik til tunnelen blev taget for mindre end fem år siden, og Pihl har som deltager i konsortiet Malmö Citytunnel Group HB (MCG) boret linjens 4,6 km lange dobbelttunnel, hvert tunnelrør med en diameter på ca. 9 m.

Konsortiet - som ud over Pihl udgøres af Bilfinger Berger AG og Per Aarsleff A/S - har også etableret den næsten 800 m lange nedkørselsrampe ved Holma, som består af en 400 m lang rampekonstruktion og en 360m lang cut and cover tunnel med 2 rør, samt udgravet den underjordiske byggegrube til den nye station, Triangeln, som ligger 25 meter under jordoverfladen og er lige så stor som en fodboldbane.

Under boringen af dobbelttunnelen har Anna og Katrin - de mastodontstore og 120 meter lange tunnelboremaskiner - været på overarbejde. Borearbejdet blev udført med en hastighed på gennemsnitligt 15-18 meter pr. dag. Rekorden på en dag var 36 meter; og der er flyttet ca. 600.000 m3 boret bjergmateriale, som er anvendt til opfyldning af et nyt areal i Norra Hamnen, Malmö.
-Malmö City Tunnel har været en spændende ingeniøropgave. Når man borer et flere kilometer langt hul med en diameter på 9 meter, er det et stort øjeblik, når tunnelboremaskinen efter mange dages boring gennembryder det sidste bjerglag og kommer til syne lige dér, hvor man har beregnet, at det skal ske, oplyser projektdirektør i Pihl, Per Semmling, med et glimt i øjet.

Fra Malmö til Stockholm
Flere af Pihls medarbejdere fra projektet i Malmö er i øvrigt rejst videre til Stockholm og arbejder nu på Stockholm Citytunnel, hvor Pihl bl.a. etablerer Söderströmstunnelen.

Læs mere her

tags: København, direktør, Stockholm, december, fodbold, Per Aarsleff,

Entreprenørvirksomhed vinder arbejdsmiljøpris

Entreprenørvirksomheden Hoffmann A/S i Glostrup har vundet årets arbejdsmiljøpris i kategorien psykisk arbejdsmiljø

Bygge- og anlægsbranchen er kendt for at have en rå - og nogle gange ubarmhjertelig - tone, men entreprenørvirksomheden Hoffmann A/S har netop bevist, at man kan opnå et godt psykisk arbejdsmiljø. Faktisk så godt, at de har vundet prisen for bedste psykiske arbejdsmiljø ved årets Arbejdsmiljødag.

I begrundelsen for at give Hoffmann A/S prisen hedder det blandt andet, at "Hos Hoffmann har målsætningen med projektet 'Arbejdsglæde betaler sig' været ambitiøs og nytænkende fra start til slut. Dommerkomiteen særligt har hæftet sig ved, at der er afprøvet og udviklet metoder til forbedring af det psykiske arbejdsmiljø i en branche, hvor netop dette område tradi­tionelt har haft svære vilkår. Resultaterne af indsatsen har et stort udbredelsespotentiale, ikke blot hos Hoffmann, men i bygge- og anlægsbranchen som helhed."

- Det er virkelig flot og velfortjent, at Hoffmann A/S vinder prisen. De har gjort et stort stykke arbejde, som de kan være stolte af. Jeg håber, at andre virksomheder vil lade sig inspirere af Hoffmann A/S's erfaringer, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Hoffmann A/S har gennemført et projekt, som ved at involvere alle byggeriets parter, gå nye veje i forbindelse med sikkerhedsprocedurerne og indført fælles spilleregler for adfærd, gennemført trivselsmålinger og løbende evaluering af overholdelse af de fælles spilleregler opnået lavere sygefravær, færre arbejdsulykker og mere arbejdsglæde.

Kontakt:
Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef, Dansk Byggeri, telefon 72 16 02 97, mobil: 22 45 47 72
Henriette Døssing, pressekonsulent, Dansk Byggeri, telefon 72 16 02 84, mobil: 21 46 62 16

Læs mere her

tags: Glostrup, virksomhed, ulykker, arbejdsmiljø, miljø,

søndag den 16. december 2012

Fokus på fremtidens produktionsledere i ambitiøst treårigt EU-projekt

KEA Københavns Erhvervsakademi har netop - sammen med 7 andre institutioner i Øresund-Kattegat-Skagerak området - fået bevilget knap 1 million (ca. 7,2 mio. kr.) fra EU s program for territorialt samarbejde, kaldet Interreg IVA. Pengene skal bruges til at udvikle lederkompetencer i bygge- og anlægsbranchen i hele norden.

Projektet er støttet af Dansk Byggeri, Sveriges Byggindustrier og Norges Bygg og Anlegg (EBA):
Det er helt i tråd med udviklingen, at der nu bliver sat fokus på ledelseskompetencerne i bygge- og anlægserhvervet. At der også er en nordisk dimension gør kun projektet mere relevant, for det er med til at branchens mobilitet øges , siger Sidse Frich Thygesen, uddannelseskonsulent i Dansk Byggeri.

Samarbejde mellem 8 nordiske uddannelsesinstitutioner
8 uddannelsesinstitutioner fra Danmark, Norge og Sverige har etableret samarbejdet om udvikling af lederkompetencer i bygge- og anlægbranchen: KEA og DTU i region Hovedstaden, Chalmers Tekniske Högskola og KY Akademien i Västra Götalands Län, Norges Byggskole, Nes Videregående skole og Vestby videregående skole i Akershus samt Fagskolen i Oslo.

Øivind Eriksen-Vik, som bliver den overordnede projektleder på projektet, Norges Byggskole, glæder sig til samarbejdet:"Som projektleder, ser jeg dette som en meget spændende og udfordrende opgave, og vi ser frem til sammen med dygtige eksperter i de tre lande til at komme i gang med arbejdet.

Eksplosiv udvikling i regionen skaber pres på byggesektoren
Områderne omkring København, Göteborg og Oslo udgør et interregional vækstområde. Med sine 9 millioner indbyggere vil der de kommende år være et eksplosivt behov for udbygning og forbedring af både bygningsmasse og infrastruktur. Og det kræver i høj grad kompetencer i ledelse, styring og logistik.

Øget befolkning og nye krav skaber behov for større anlægsprojekter i de kommende år. Dette er især tilfældet i København, Göteborg og Oslo (ØKS-området). Bygge-og anlægsbranchen har brug for mange og velkvalificerede ledere på forskellige niveauer til de mange forskellige, unikke byggeprojekter. Projektet her bliver en vigtigt forum, der kan sikre at de fremtidige ledere i branchen til enhver tid har den rette ekspertise. Et unikt samarbejde mellem skoler i forskellige uddannelses- og brancheorganisationer og virksomheder i de tre lande vil være i stand til at levere afgørende input til den videre udvikling af rekruttering til et fælles arbejdsmarked for denne industri i Norden , udtaler Øivind Eriksen-Vik, Norges Byggskole, projektleder på det interregionale projekt.

Skal sikre lederudvikling gennem uddannelse og samarbejde i regionen
Projektet har til formål at sikre rekruttering og udvikling af produktionsledere til bygge- og anlægsbranchen gennem opdaterede og bedre uddannelser. Gennem samarbejde og harmonisering er målet at øge bevægeligheden på tværs af grænserne af såvel den uddannede samt den kommende leder.
Projektet skal realiseres ved at opbygge et varigt interregionalt netværk af brancheorganisationer, uddannelsesinstitutioner og andre aktører. En virtuel platform vil indeholde informationer om kompetenceudviklingsmuligheder og fungerer samtidigt som et internt forum for projektets arbejdsgrupper, der gennem pilotarbejder udvikler uddannelser, som imødekommer branchens stigende krav til ledelse af grønt byggeri, mangfoldighed og meget andet.

Stort behov for lederkompetencer i byggesektoren
Byggeriets brancheforeninger i hele norden er meget opmærksomme på at der mangler produktionsledere med gedigne ledelseskompetencer. Der mangler muligheder for at rekruttere ledere på tværs af landegrænser. Dét kræver ifølge branchen harmonisering af uddannelser.

Sektoren står overfor store udfordringer i fremtiden. Allerede i 1997 fremhævede den Europæiske Kommission, at der var behov for bedre og mere uddannelse i sektoren. Senere rapporter, bl.a. fra Dansk Teknologisk Institut (Juli 2009) og det norske SINTEF har fremhævet, at bygge- og anlægsbranchen især mangler management og lederskabskompetencer.

Bygge- og anlægssektoren er en af EU s strategisk vigtigste sektorer. Alene i EU er der 16,4 millioner mennesker ansat i sektoren, som gør den til en af EU s nøgleindustrier hvad angår output og arbejdskraft. Desuden har bygge- og anlægssektoren en stor indflydelse på EU s grønne udvikling: Branchen bruger flere råmaterialer og berører flere naturressourcer end andre sektorer og 40 % af EU s energiforbrug kommer fra byggesektoren.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, Sverige, Norge, København, uddannelse, EU, Øresund, brancheforening, Göteborg, energiforbrug, virksomhed, DTU, energi, kompetenceudvikling, Københavns Erhvervsakademi, Teknologisk Institut, strategi, organisation, arbejdsmarked, projektleder, uddannelsesinstitution, arbejdskraft, Oslo,

Nye veje lægges på is

Vinteren har medført store gener og øget risiko for trafikanterne. Det er dog overdrevet at standse anlægsarbejder, mener Dansk Anlægsentreprenører, som forlanger vinterforanstaltninger iværksat

Danske Anlægsentreprenører står helt uforstående over for de meldinger, som indløber om standsning af arbejder som følge af den tidlige vinter. Bygherrerne undlader tilsyneladende at gennemføre de sædvanlige vinterforanstaltninger.

- En smule sne bør ikke forsinke planlagte investeringer i cykelstier, veje og baner. Desværre ser vi allerede en tendens til at påbegyndte anlæg af veje, cykelstier og fortove udskydes, fordi bygherren ikke vil gennemføre de nødvendige vinterforanstaltninger, der kan holde gang i arbejdet, siger branchedirektør Niels Nielsen, Danske Anlægsentreprenører, og uddyber:

- Det er kortsigtet at standse et vejarbejde, fordi vinteren sætter ind. Udover at det naturligvis koster samfundet penge at udsætte arbejder, der skal fremme mobiliteten, så fører standsningen af arbejderne også til afskedigelse af medarbejdere hos anlægsentreprenørerne og udgifter for samfundet til arbejdsløshedsunderstøttelse.

Ifølge Niels Nielsen er det et brud med de gode vaner for vinterforanstaltninger i forbindelse med anlægsprojekter. Den fokus på gennemførelse af nødvendige vinterforanstaltninger, der har været gennem de seneste mange år, har skabt et samarbejde mellem bygherren og entreprenøren, så vi er blevet dygtige til at sikre vinterforanstaltninger og fortsætte arbejder i vinterperioden. Det har medført en ønsket sæsonudjævning, som der god økonomi i - også for bygherrerne.

- Det handler ikke bare om understøttelsen. Det tæller også, at anlægsentreprenørerne sikres en bedre udnyttelse af de meget dyre maskiner, som så ikke skal stå stille om vinteren. Det betyder i sidste ende bedre priser for bygherren.

Niels Nielsen erkender, at vintervejret kan blive så voldsomt, at det vil være for omkostningskrævende og urentabelt at holde anlægsarbejde i gang.

- Men der er vi slet ikke endnu. Bygherrerne må bare komme i gang med de nødvendige vinterforanstaltninger, slutter Niels Nielsen.

Yderligere oplysninger:
Branchedirektør Niels Nielsen, Danske Anlægsentreprenører, på telefon 25 66 63 14
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, på telefon 40 29 92 32

Læs mere her

tags: arbejdsløshed, direktør, økonomi, vintervejr, arbejdsløs, penge,

lørdag den 15. december 2012

Ny spektakulær stibro i Odense hylder de bløde trafikanter

Gottlieb Paludan Architects har, i samarbejde med ES Consult, NIRAS, Bartenbach Lichtlabor og kunstneren Anita Jørgensen, vundet den indbudte projektkonkurrence om en ny stibro for cyklister og fodgængere over baneterrænet midt i Odense. Broen skal forbinde midtbyen med de nye byudvik-lingsområder ved havnen og være et vartegn for byen særdeles synligt for alle, der passerer Odense Banegård med toget, til fods eller på cykel.

Dommerkomitéen skrev i sin betænkning: Stibroen har en naturlighed og forankring i forhold til stedet og virker nærmest, som om den altid har været der. Det er panoramaet, udsigten og mennesker i bevægelse, der her er i centrum for oplevelsen, og derfor den egentlige ikoniske nerve i forslaget.

Vinderforslaget skaber en broforbindelse med store oplevelsesmæssige og designmæssige kvaliteter, og med en klar og attraktiv funktionalitet for de mennesker, som vil få deres daglige vej til arbejde, skole eller fritidsaktiviteter via stibroen.

Broprojektet er udformet som en organisk forlængelse af byens rum i en indbydende, glidende bevægelse mellem nord og syd. Under mottoet Byen i bevægelse er det projektets ambition at designe en enkel og smuk konstruktion med de naturlige trafikmønstre som udgangspunkt og således sikre de grundlæggende betingelser for, at broen bliver en levedygtig attraktion for byens fodgængere og cyklister.

Broens og byens fixpunkt bliver den 30 meter høje pylon i højglanspoleret stål, som bærer broens længste spænd og markerer dens forankring til byens centrum. Pylonen lyssættes i lighed med resten af bro-konstruktionen således at den dynamisk reflekterer det, som det hele handler om; nemlig be-vægelserne over broen. Dette gælder generelt for broens belysning, som synkroniseres med det aktuelle flow af cyklister og fodgængere fra by til havn og omvendt.

Realiseringen af broen vil desuden berige Odense med to nye attraktive pladser den ene ved Kongens Have, centralt i byen og den anden ved Kottesgade/Lerchesgade og det kommende VUC. Pladserne vil bl.a. tjene som mødested og ankomstplads for togpassagerer og der etableres ca. 1400 nye cy-kelparkeringspladser på de to nye pladser.

Kristian Hagemann fra Gottlieb Paludan Architects siger om afgørelsen: Vi ser meget frem til at realisere vinderforslaget sammen med Odense Kommune og vore samarbejdspartnere. Stibroen vil give et stort løft til mobiliteten, bylivet og cyklismen i Odense og det glæder os at Odense Kommune vælger at prioritere veldesignet, langtidsholdbar og funktionel hverdagsarkitektur som byens nye vartegn.

Ingeniørerne bag brodesignet fra ES Consult og NIRAS siger om projektet: "Det har været en meget spændende designkonkurrence at deltage i. Processen med at få æstetik, funktion og teknik til at gå op i en højere enhed via et kreativt samarbejde har været yderst inspirerende. Nu glæder vi os til at medvirke til at løse de tekniske udfordringer en sådan konstruktion giver, når den skal bygges hen over mere end 20 jernbanespor i drift."

Læs mere her

tags: kunst, Odense, cyklist, kreativ, konkurrence,

Årets Byggeri 2012

VUC SØNDERBORG OG BESTSELLERS LOGISTIKCENTER ER KÅRET SOM ÅRETS BYGGERIER

Magasinet BYGGERI uddeler hvert år hædersprisen Årets Byggeri Danmarks mest alsidige byggepris. Et dommerpanel med en række af byggebranchens mest fremtrædende profiler kårer byggerier i kategorierne ÅBEN, ERHVERVSBYGGERI og BOLIG.

Der vælges mellem en række nominerede byggerier, som læserne har indstillet til titlen som Årets Byggeri 2012 det kan f.eks. være på grund af byggeriets arkitektur, materialevalg, bæredygtighed eller byggeproces.

I kategorien ÅBEN valgte dommerne at pege på VUC Sønderborg som Årets Byggeri 2012. Et meget ambitiøst ombygningsprojekt af den oprindelige skolebygning, som på mange måder sprænger rammerne for den slags skolerenoveringer - udvendigt som indvendigt.

I kategorien ERHVERVSBYGGERI faldt valget på Bestsellers Logistikcenter Nord i Haderslev. En ny gigantisk og supereffektiv lager- og transportcentral tæt på motorvejen og med en usædvanlig høj miljøprofil: Facaden er beklædt med fyrretræslister og på taget er der solfangere og grøn tagbeplantning.
Der blev desuden uddelt en hædrende omtale til et andet utraditionelt byggeri - det underjordiske Center for Renhold på Hauser Plads i København.

I kategorien BOLIG savnede dommerne projekter med et passende passende højt niveau. Derfor bliver titlen ikke uddelt i denne kategori i år.
Til gengæld blev der uddelt hædrende omtale til Villa Vid i Tranbjerg og Parkbohusene i Taastrup. Begge byggerier viser nye veje til at bygge energieffektivt.

Dommerkomiteen motiverede kåringerne til Årets Byggeri 2012 med følgende ord:

Kategori ÅBEN
Vinder: VUC Sønderborg
Bygningen udtrykker klart en satsning på et godt undervisningsmiljø for alle og det er lykkedes arkitekterne at kombinere istandsættelsen med nybyggeri for at opnå en stærk helhed. Bygningens oprindelige udtryk er bevaret og et anderledes moderne formsprog er anvendt til tilbygningens facade samt nye aula. Kombinationen har givet bygningen en ny, moderne disposition af arealer, der fremmer nye undervisningsmetoder og samarbejde. VUC Sønderborgs studerende vil kunne få glæde af bygningens kvaliteter mange år i fremtiden.
Bygherre: VUC Sønderjylland. Arkitekt: Zeni arkitekter A/S

Kategori ERHVERVSBYGGERI
Vinder: Bestseller Logistikcenter Nord, Haderslev
Der findes mange logistik centre over hele kloden, og de fleste er ret grimme. Derfor er det en sjælden fryd at opleve, hvor meget de projekterende, entreprenøren og ikke mindst bygherren har arbejdet med helhedsindtryk og arbejdsmiljø.
Bygherre: Bestseller A/S. Arkitekt: C.F. Møller A/S

Hædrende omtale til Center for Renhold, København
Centret er udført under jordniveau med gode lysforhold og en anderledes form. Det er en flot måde at kombinere gode logistikforhold omkring arbejdspladsen med de arealer, hvori arbejdet foregår uden at optage plads i byen.
Bygherre: Københavns Ejendomme. Arkitekt: Polyform

Kategori BOLIG
Ingen vinder
Hædrende omtale til Villa Vid, Tranbjerg, og Parkbohusene, Taastrup
Det er vigtigt for Danmark, at vores byggeviden løbende forbedres. Begge projekter anderkendes for deres systematiske arbejde med nytænkning i brug af materialer og byggeteknik, der kan bidrage til Danmarks indsats indenfor bæredygtighed. I Parkbohusene er Rockwools nye vægsystem Rockshell anvendt og Villa Vid arbejder med højstyrkebeton, hvilket giver aldeles gode proportionsforhold mellem brutto og netto kvadratmetre samt en hurtig byggeproces ved opførelsen.
Bygherre: Connovate Building A/S. Arkitekt: Arkitema (Villa Vid)
Bygherre: Lejerbo Høje Taastrup. Arkitekt: Vilhelm Lauritzen A/S (Parkbohusene)

Dommerne i Årets Byggeri 2012:
Scott Hollingsworth (formand), direktør, hpc danmark, arkitekt maa
Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Dansk Byggeri
Christian Lerche, direktør Dansk Ark
Henrik Garver, adm. direktør, FRI
Palle Thomsen, adm. direktør, Trælasthandlerunionen-TUN
Peter Hesdorf, adm. direktør, Byggeriets Evaluerings Center
Elly Kjems Hove, Branchedirektør, DI Byg

Læs mere om de enkelte vinder-projekter og dommernes kronik i magasinet BYGGERI på www.byggeri.dk under menuen Årets Byggeri 2012.

Fotos:
Vedhæftet denne mail er billeder af de enkelte byggerier, som kan benyttes i forbindelse med omtale af vinderne. Kildehenvisning til Magasinet BYGGERI og fotograf som angivet på de enkelte fotos:

VUC Sønderborg1, Vinder kategori ÅBEN. Foto: Thomas Mølvig
VUC Sønderborg2, Vinder kategori ÅBEN. Foto: Thomas Mølvig
Bestseller Logistikcenter Nord1, Vinder kategori ERHVERVSBYGGERI. Foto: Thomas Mølvig


Læs mere her

tags: Danmark, København, direktør, LO, OL, 2012, motorvej, Sønderborg, Sønderjylland, energi, arbejdsmiljø, undervisning, studerende, sprog, miljø, Rockwool, Bestseller, Haderslev,