"Vi har haft en forrygende dag" siger Gøsta Knudsen, bestyrelsesformand, Boligfonden Kuben, om et netop afholdt arrangement i forbindelse med prisoverrækkelse til otte vinder-projekter i Boligfondens projekt Spirekassen. Projekter støtter unge, nytænkende studerende eller nyuddannede indenfor design, arkitektur & håndværk.
Fredag d. 7. marts 2014 afholdt Boligfonden Kuben en festlig prisoverrækkelse hos Freja Ejendomme i København. De otte projekt-vindere havde taget familie, venner & kærester med og blev fejret på behørig vis med overrækkelse af diplomer. De stolte prismodtagere fik lejlighed til kort at fortælle om deres respektive projekter, deres visioner og håb for fremtiden. Nogle af prismodtagerne ønskede at anvende den økonomiske støtte til idé- & produktudvikling, andre ville fokusere på patentanmeldelse.
De otte vinder-projekter er:
1. Lommebog om lederskab i entreprenørbranchen, Martin Juhl, civilingeniør
2. Workshopuge/byggefestival med fokus på køn og byggeri, Laura Harhorn Jørgensen, tømrerlærling
3. Handy Hair, Anette Bastrup Philipsen, sygeplejestuderende
4. Forebyggelse af arbejdsskader, Christian Olesen
5. Ny udvikling af blok til fundament, Mikkel Bang, bygningskonstruktørstuderende
6. Udviklingsprojekt på formpresning af læder & skind, Charlotte Bodil Hermansen, MA Tekstildesign
7. Bæredygtige teltemoduler til Roskilde Festival, Marie Hesseldahl & Isabella Tamara Hamid, designstuderende
8. Genanvendelse af forladte bygninger i åbne land, Kasper K. Sørensen, BSc landskabsarkitekt
Du får detaljeret beskrivelse af de otte projekter i vedhæftede fil.
Gøsta Knudsen, bestyrelsesformand, Boligfonde Kuben, siger:
"Vi har haft en forrygende dag. Det er en fornøjelse at kunne støtte de otte vinderprojekter både med en økonomisk håndsrækning OG med vores nye mentorordning.
Vi har i år modtaget et væld af spændende ansøgninger. Det fortæller os, at Boligfonden med Spirekassen fundet et godt afsæt til at nå det unge vækstlag. Det varmer vores hjerter at opleve det store engagement fra ansøgerne.
Vi glæder os nu til at følge de otte vinderes videre proces- og til at få iværksat vores mentorordning. Vi ser der ud over frem til at høre endnu mere om projekterne på Boligfonden Kubens Master Class 2014 til efteråret."
Rammen for økonomisk støtte:
Boligfonden Kuben har afsat 300.000 kr. årligt til Spirekassen, maksimalt 25.000 kr. per projekt. Endvidere har fonden reserveret midler til mentorordning og rådgivning til støtte for Spirekasse-deltagere.
Bestyrelsen i Boligfonden Kuben:
Gøsta Knudsen, bestyrelsesformand
Klaus Hækkerup, næstformand
Karen Mosæk
Sidse Buch
Henrik Mielke
Sekretariat:
Inger Ravn
Boligfonden Kuben
Vil du vide mere om projekt Spirekasse og Boligfonden Kuben kan du gå ind på www.boligfonden.dk eller kontakte sekretariatet på fonden@boligfonden.dk.
FAKTA om de otte vinderprojekter:
Projekt: "Lommebog om lederskab i entreprenørbranchen"
Martin Juhl, civilingeniør
"I mit kandidatspeciale har jeg skrevet om "Lederskab i Entreprenørbranchen". Det viser sig, at lederskab hos projektlederne har stor betydning for byggeorganisationernes præstationsniveau. Problemet er imidlertid, at nyuddannede ingeniører ikke lærer noget om lederskab på studiet. Der er tværtimod fokus på de tekniske kompetencer. Det giver problemer, når man, som ingeniør i entreprenørbranchen, ofte skal udfylde en rolle som entrepriseleder eller projektleder allerede i starten af sin karriere. Mit speciale er baseret på en interviewundersøgelse med dygtige og erfarne projektledere, og jeg analysere deres erfaringer i forhold til relevante ledelsesteorier. Rapportens løsningsmodel består af seks trin med konkrete tiltag, som alle bidrager til at udvikle fremtidige projektlederes lederskabsevner. For at få disse informationer ud til projektlederne, som har en gennemsnitlig arbejdsuge på ca. 50 timer, skal informationerne være konkrete og lige ved hånden, når de skal bruges. Derfor søger jeg økonomisk støtte til at udvikle en lommebog om lederskab i stil med lommebogen om arbejdsmiljø, som flere entreprenørfirmaer benytter. Lederskab fungerer nemlig bedst, hvis det er forebyggende frem for behandlende."
Projekt: "Workshop-uge / byggefestival med fokus på køn og byggeri"
Laura Harhorn Jørgensen, tømrerlærling
"Jeg er tømrerlærling og har sammen med andre lærlinge fra forskellige fag på tekniskskole talt en del om betydningen af at være kvinde i et meget maskulint domineret fag. Det er ikke altid let og vi kunne godt tænke os at sætte mere fokus på dette og støtte hinanden. Samtidig synes vi, det er fantastisk at beskæftige sig med byggeri og lære praktiske skills. Derfor har vi besluttet, at vi vil lave en workshop-uge/byggefestival med fokus på køn, ligestilling og bæredygtigt byggeri. Formålet med denne uge vil være, igennem praktisk arbejde og diskussion, at sætte fokus på, hvordan vores køn påvirker de muligheder, mennesker har for at engagere sig i forskellige sammenhænge. Vi ser, hvordan byggebranchen er meget maskulint domineret, og vi ønsker med workshop-ugen, at forsøge at skabe et større rum til kvinder i byggeriet. Et element vil være at få kvindelige håndværkere, som instruktører for at skabe en mere kvindelig repræsentation. Det vil altså være en uge, hvor der både vil være praktiske workshops i hvordan man bygger forskellige ting og diskussions workshops. Vi er en god gruppe på 10-15 mennesker til at planlægge det hele, men vi mangler penge til at gennemføre projektet. Pengene skal bruges til at dække omkostninger forbundet med afviklingen."
Projekt: "Handy Hair" (Hårelastik/hjælpemiddel til mennesker med delvise lammelser)
Anette Bastrup Philipsen, sygeplejestuderende
"I februar var vi som sygeplejestuderende på en velfærdsteknologisk camp på iFabrikken i Sønderborg.
Her var vores tema apopleksi. I den forbindelse udviklede vores gruppe ( 5 sygeplejestuderende) et hjælpemiddel, hvor man som patient med en halvsidig lammelse kan sætte sit langehår op i en hestehale med en hånd. Det drejer sig om en hårelastik man ved brug af blot én hånd kan sætte i sit hår og derefter stramme så man laver en hestehale. Vi har erfaret, at mange kvinder, der har eller får en parese i den ene arm skifter fra lang til kort frisure for at lette hverdagen, men det er slut nu, med Handy Hair. Vi har undersøgt, hvad produktet vil komme til at koste at producere, og vi anslår, at det kan være i produktion om et halv år. Vi har et problem mht. låsen på produktet og vil derfor betale for ekspertise os til løsning af denne udfordring. Vi har derfor et stort ønske om dette legat, så vi har mulighed for, at gøre Handy Hair klar til, at komme på markedet og lette hverdagen for halvsidigt lammede. Produktet er ligeledes egnet til personer med fx brækket arm, dårlig skulder og børn, der ikke kan holde håret og samtidig sætte elastik i selv."
Projekt: "Forebyggelse af arbejdsskader / øget sikkerhed"
Christian Olesen
"Mit projekt er en videreudvikling af et kendt produkt, der øger effektiviteten på div. arbejdspladser. Det vil have en positiv effekt på væksten i Danmark, da ressourceforbruget mindskes. Det vil endvidere øge sikkerheden på arbejdspladsen, hvilket resulterer i øget livskvalitet i form af tryghed. Samtidig mindskes risikoen for alvorlige skader på byggepladser, hvilket på sigt vil fremme den danske økonomi i en tid hvor der ikke er økonomisk fremgang. Jeg vil i min ansøgning ikke komme meget ind på selve produktet da der endnu ikke er taget patent på produktet. Jeg har brugt utrolig meget tid på at tegne og udvikle produktet, så positiv respons fra Boligfonden Kuben, vil have stor betydning for mig og projektet."
Projekt: "Udvikling af blot til fundament"
Mikkel Bang, bygningskonstruktørstuderende
"Projektet får ud på udvikling af ny blok i materialet polystyren med komposit i punktklodserne. Dette vil mindske linjetab og U-værdien i terrændæk og ydervægge og vil dermed være energibesparende."
Projekt: "Tekstilt udviklingsprojekt på formpresning af læder og skind".
Charlotte Bodil Hermansen, MA Tekstildesign
"Vision: Mit mål er at formpresse skind og læder til en holdbar tredimensionel form. Derefter vil jeg kombinere det med andre materialetyper, som fx plast. På den måde skabes formstøbte emner med et nyt udtryk og skarpt formsprog."
Projekt: "Bæredygtige telte-moduler til Roskilde Festival"
Marie Hesseldahl & Isabella Tamara Hamid, designstuderende
Vi er to piger fra Designskolen Kolding, der har udviklet et bæredygtigt telte-koncept til Roskilde Festival. Projektet er oprindeligt udviklet i forbindelse med et materiale- og bæredygtighedsforløb, vi har haft på skolen. Vi har lagt vægt på to ting:
1. Formgivningsmæssigt at udvikle et telt, der adskiller sig fra traditionelle festival-telte og desuden har en social og funktionel merværdi, idet de kan fungere som moduler i opbygningen af en lejr.
2. Vi har udtænkt et koncept til, hvordan disse telte skal anvendes på festivalen. Ideen er et leasing-princip, hvor man leaser et eller flere af disse teltemoduler, imens man er på festivalen.
Vi er så heldige, at vi har fået muligheden for at være del af en innovationsworkshop med Roskilde Festival i marts måned, hvor vi skal udarbejde en prototype på teltet i 1:1. I den forbindelse mangler vi økonomiske midler til at kunne afprøve og videreudvikle på teltet i praktisk forstand. For eksempel skal vi afprøve flere bæredygtige materialer og konstruktionsprincipper."
Projekt: "Naturrefugiet: Genanvendelse af forladte bygninger i det åbne land"
Kasper Kristoffer Sørensen, BSc landskabsarkitekt
Fra skamplet til lokal og national attraktion. Vi vil indfri et potentiale i en funktionstømt beboelsesejendom. Gennem frivilligt arbejde omdannes en ejendom i nær relation til et lokalområdes natur til et shelter samt et refugium for studerende. Holdet af frivillige har interesse indenfor håndværk, arkitektur og landskab. Holdet mødes med lokale kræfter i to uger, for sammen at omdanne ejendommen og landskabet omkring. I mange af landets tomme bygninger ligger et uindfriet potentiale. Dette potentiale vil vi i fællesskab med lokale og hjemmevante kræfter, udvikle og gøre til et lokalt og nationalt aktiv."
Læs mere hertags: Danmark, København, interview, økonomi, bestyrelsesformand, Kolding, Roskilde, penge, Philips, omkostninger, Sønderborg, teknologi, energi, mentor, livskvalitet, arbejdsmiljø, organisation, projektleder, lærling, mentorordning, studerende, sprog, innovation, miljø, nyuddanned, 2014, entreprenørbranche, Design,